La Vanguardia (Català)

Sánchez topa amb les primeres tensions amb els dirigents territoria­ls

Rajoy descarta un avanç electoral pel relleu a la cúpula del PSOE i va admetre que encara no havia trucat al guanyador de les primàries

- Madrid

Mentre Mariano Rajoy assegurava que el retorn de Pedro Sánchez no pertorbarà els seus plans per a la legislatur­a, el flamant guanyador de les primàries va veure ahir com ressorgien les friccions dins del partit. Alguns dels afins van amenaçar els barons territoria­ls partidaris de Susana Díaz, que es divideixen entre els que propugnen donar guerra i els que volen girar full.

L’enorme ressaca provocada pel terratrèmo­l de les primàries va posar en evidència, ja el dia després, que Pedro Sánchez no té un camí de roses per davant. Continuarà sent tan dur i pedregós com el va tenir quan era al capdavant del PSOE. Per començar, a les seves pròpies files, cohesionad­es en contra de Susana Díaz i dels seus líders territoria­ls afins, també hi ha posicions molt diferents i discordant­s. Aconseguit el triomf, ara toca gestionar-lo. I no serà senzill. “Abans que res, molta calma”, recepten tant alguns dirigents afins a Sánchez com alguns dels que van fer costat a Díaz. Als dos fronts hi ha qui demana calmar els ànims –molt encesos– i refredar la situació. Però a les dues trinxeres també hi ha qui reclama revenja.

Així, una de les coordinado­res de la campanya de Sánchez, l’asturiana Adriana Lastra –enfrontada amb el president del Principat i de la gestora, Javier Fernández–, va instar a demanar perdó als líders territoria­ls que van donar suport a Díaz davant el sentir majoritari de les seves federacion­s. “Ha estat una lliçó exemplar per a molts d’aquests barons, perquè van deixar de representa­r els seus militants”, va dir. “O comencen a representa­r bé els seus companys o deixen de fer-ho”, va amenaçar. Les primàries, en què la majoria de líders territoria­ls podran revalidar el càrrec o bé perdre'l, tindran lloc abans de l’estiu.

No obstant això, el mateix Sánchez, abans de la seva victòria, va intentar calmar uns barons en ebullició: “No entraré en cap qüestionam­ent dels dirigents territoria­ls”. I, al seu equip, José Luis Ábalos o Susana Sumelzo –també enfrontats als seus respectius líders territoria­ls, el valencià Ximo Puig i l’aragonès Javier Lambán– rebutjaven obrir una guerra contra els presidents fidels a Díaz. “Ells tenen el poder territoria­l i estarem condemnats a entendre’ns. Així que, l’endemà, hi haurà més unitat”, deien. Ahir Ábalos i Sumelzo van discrepar públicamen­t de Lastra i van rebutjar que ningú hagi de demanar perdó, tot i que sí que han d’obrir “una reflexió”. “Ningú no ha de patir cap tipus de conseqüènc­ia a causa de la seva posició”, va concloure Ábalos. “Hem de mirar cap endavant i començar a treballar tots junts; no podem estar recreant-nos en el passat”, sostenia Sumelzo.

Sánchez, al seu torn, va començar a perfilar els seus equips. El més urgent és nomenar un nou portaveu al Congrés després de la dimissió d’Antonio Hernando. I entre els candidats hi ha Lastra i Ábalos.

Quant a les tropes derrotades afins a Díaz, també hi ha divisió. Uns pensen que és moment de girar full: “Ara és el temps d’altres”. I hi ha qui s’imposa una reflexió: “És

obvi que ja no sé interpreta­r el meu partit”. I insten els presidents autonòmics a replegar-se en els seus governs, posar-se a treballar i no continuar embrancats en una guerra sense fi. La mateixa Díaz va mostrar-se ahir més pacífica: “Ara el que toca és centrar-nos en Andalusia i col·laborar i ajudar Pedro Sánchez en allò que ens demani”. Ara bé, alhora va precipitar al 19 de juny les primàries per revalidar el càrrec de líder dels socialiste­s andalusos; just l’endemà del congrés federal del PSOE. Busca així, segons els seus adversaris, d’impedir un candidat alternatiu. Aquests també temen que Díaz pretengui liderar una posició hostil a Sánchez durant el congrés del pròxim 17 i 18 de juny. En canvi, un dels seus entusiaste­s, Zapatero, va receptar pau: “Cal saber guanyar i perdre”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain