La Vanguardia (Català)

Trump carrega a Israel contra el pacte nuclear d’Obama amb l’Iran

El president dels EUA acusa Teheran de continuar alimentant el terrorisme

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al

Donald Trump es va convertir ahir en el primer president dels EUA que visita el mur de les Lamentacio­ns de Jerusalem. Trump va carregar contra l’acord nuclear firmat per Obama amb l’Iran, que va qualificar de terrible perquè li dona capacitat terrorista.

MISSATGE CONFORTADO­R “No permetrem mai que l’Iran tingui armes nuclears”, diu encara a la pista d’aterratge

OPTIMISME “Per primera vegada en la meva vida, veig una oportunita­t veritable de pau”

L’expectació era enorme quan l’Air

Force One va aterrar a l’aeroport de Ben Gurion. Els agents de seguretat nord-americans, visiblemen­t tensos, van repassar absolutame­nt tots els detalls, verificant fins i tot que el lloc on va ser desplegada la catifa vermella no es desviés ni un centímetre. Tots els ministres del Govern israelià van rebre ordres ineludible­s del primer ministre, Benjamin Netanyahu, que s’havien de presentar a l’aeroport per saludar el líder dels EUA. Netanyahu i la seva muller, Sara, van rebre Donald Trump i la primera dama, Melania, amb una abraçada a quatre, mentre que el president d’Israel, Reuven Rivlin, va murmurar a l’orella del nouvingut la lletra del Hatikva, l’himne d’Israel que parla del vincle mil·lenari del poble jueu amb Jerusalem. El Canal 10 israelià va gravar les paraules que li va dir Sara a Melania, identifica­nt-se amb el que els passa als Trump: “Tenim alguna cosa en comú. La premsa ens odia, però el poble ens estima”.

Després de les salutacion­s de rigor, Trump va preguntar al ministre de Seguretat, Gilad Erdan, si l’atropellam­ent que va tenir lloc ahir al matí a Tel Aviv que va provocar quatre ferits –un de greu– va ser un atemptat o un accident. Erdan li va replicar que encara ho estaven verificant, però que no estava clar que fos un atemptat. Un diputat del Likud, Oren Hazan, va provocar estupor quan es va abalançar sobre Trump per fer-se un selfie. Netanyahu va intentar allunyar-lo amb el braç, però Hazan ho va aconseguir. “A mi em diuen el Trump israelià”, va exclamar somrient el controvert­it diputat.

Tots els ministres van passar mesures de seguretat imposades pels nord-americans. A l’aire, el president va estar protegit per desenes de drons que ho filmen tot en un radi molt ampli al voltant i per helicòpter­s Black Hawk. Trump està acompanyat a tota hora per la seva filla Ivanka, que es va convertir al judaisme per casar-se amb qui ara és un dels homes més forts de la Casa Blanca, Jared Kushner.

“He vingut a aquesta terra sagrada i antiga per destacar un vincle irrompible entre l’Estat d’Israel i els EUA. Israel ha construit una de les civilitzac­ions més pròsperes i no permetrem que l’horror del segle passat es repeteixi. Volem que els nostres fills visquin sense por del terrorisme i no permetrem mai que l’Iran tingui armes nuclears”, va declarar Trump a la pista d’aterratge. No van ser les úniques paraules tranquil·litzadores per a Israel pel que fa a l’enemic iranià. El president va qualificar de “terrible” l’acord nuclear assolit amb Teheran sota l’administra­ció Obama, que ha servit, va dir, perquè se senti “invulnerab­le”, per donar-li “riquesa, prosperita­t i la capacitat de continuar amb el terrorisme”. “A qualsevol lloc on anem, veiem signes de l’Iran, ja sigui al Iemen o l’Iraq, veiem soldats, o diners i armes”, va afegir.

Trump va assegurar que en el seu viatge a Riad va sembrar les llavors d’un acord antiterror­ista en les seves reunions amb el rei Salman, el seu fill Mohamed bin Salman i 50 líders del món musulmà. “Per primera vegada en la meva vida, veig una oportunita­t veritable de canvi, d’una pau real”, va dir.

Per la seva part, Netanyahu va afirmar que mai en la història un president dels EUA no havia escollit en el seu primer viatge oficial un trajecte que inclogui Israel: “Espero que algun dia un primer ministre israelià pugui fer el vol entre Tel Aviv i Riad que vostè ha conclòs. Nosaltres estenem la nostra voluntat de pau. Vostè va demanar a l’Aràbia Saudita que ens unim en la

lluita contra la barbàrie i el terror, i això és precisamen­t el que Israel està fent en els últims 69 anys”, va etzibar el premier israelià. I va afegir: “Tant de bo la seva visita a la regió es converteix­i en un gir històric en el camí a la reconcilia­ció i la pau”.

La ciutat antiga de Jerusalem era desèrtica des d’hores abans de l’arribada de Trump, que va aparèixer en una comitiva de 70 vehicles, incloses sis limusines a prova de bomba anomenades les Bèsties, ambulàncie­s, equips de transmissi­ó, serveis secrets americans i israelians i policia.

A Israel es va seguir amb atenció el discurs històric de Trump la vigília a Riad, en el qual va repetir desenes de vegades la paraula terrorisme, va demanar als països musulmans que expulsin els radicals dels llocs de pregària i va parlar de la dimensió religiosa de la lluita terrorista, demanant una unió de les tres grans religions contra aquest fenomen. Per això, després de visitar Jerusalem i Betlem ahir i avui, la pròxima etapa serà el Vaticà, on es reunirà amb el papa Francesc, la personalit­at que més s’ha manifestat en els últims anys contra el fanatisme en nom de Déu.

Potser per això, Trump va anar als llocs més sagrats per al cristianis­me, l’església del Sant Sepulcre, i per al judaisme, el mur de les Lamentacio­ns. És el primer president dels EUA que visita el Mur, encara que a alguns ministres israelians no se’ls va posar bé que rebutgés d’anar-hi acompanyat per Netanyahu, tement que pogués veure’s com un reconeixem­ent de facto de la sobirania israeliana sobre el lloc, que forma part de la Ciutat Vella de Jerusalem i és un gran escull en la negociació amb els palestins. El nou ambaixador dels EUA a Israel i amic personal de Trump, el jueu ortodox David Friedman, va anar directamen­t de l’aeroport al mur de les Lamentacio­ns per posar-hi un paper amb un desig quan va aterrar a Israel fa una setmana.

L’agenda discreta de Trump és intentar reprendre el procés negociador partint del pla àrab-saudita de pau del 2002, i sembrar les bases d’un acord de seguretat regional a l’estil de l’OTAN per fer front als grups gihadistes, així com allò que a Israel i el món àrab sunnita es defineix com “l’amenaça de l’Iran”, potència que dona suport a grups com Hamàs o Hizbul·lah, als quals Trump va definir com a terroriste­s i va equiparar a l’Estat Islàmic.

Segons va poder saber La Vanguardia, en els últims mesos Israel i el món àrab –liderat per Egipte, l’Aràbia Saudita i Emirats– mantenen relacions creixents en el camp militar, intel·ligència i lluita antiterror­ista. El diari Yediot Ahronot va rebre Trump amb un titular en anglès: “Welcome mr. president”, al costat d’un article d’Eitan Haber, braç dret del general de la pau Yitzhak Rabin: “Senyor president, a Israel no veurà palaus de Les mil i una nits ni camells que desfilin en el seu honor. No tenim res a oferir-li excepte el que tenim aquí: els valors dels drets humans, lleis democràtiq­ues i un lloc d’observació occidental a l’Orient Mitjà”.

 ?? RONEN ZVULUN / EFE ?? El president Donald Trump resant ahir al mur de les Lamentacio­ns durant la visita a Jerusalem
RONEN ZVULUN / EFE El president Donald Trump resant ahir al mur de les Lamentacio­ns durant la visita a Jerusalem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain