La Vanguardia (Català)

Lleuger d’equipatge

- Màrius Carol

EL general Donald MacArthur, davant la invasió japonesa de les Filipines, va proclamar abans d’abandonar Manila: “Tornaré!” . De la mateixa manera, 232 dies després de deixar la seu de Ferraz, Pedro Sánchez va tornar victoriós al despatx. A MacArthur va ser el president Roosevelt qui el va instar a anarse’n de l’illa; a Sánchez, el comité federal. Si llavors, enmig del caos, va emergir la veu de Victoria Pérez cridant “l’autoritat sóc jo” com si fos la cap de la comandànci­a, diumenge va ser Sánchez qui, com Tarradella­s, va pregonar: “Ja soc aquí”.

El camí de Sánchez no ha estat precisamen­t de roses. El fet de desfogar-se amb Jordi Évole a Salvados assenyalan­t qui pensava que li havia posat la trampa per a elefants en la qual finalment va caure no va ser una bona idea. Va fer la sensació del boxejador grogui, que pica a l’aire intentant mantenir a ratlla el contrincan­t poc abans de posar el genoll a terra. Va començar així un llarg viacrucis gairebé en solitari. És possible que hagués llegit Schopenhau­er quan adverteix que la solitud és la sort dels esperits lliures, i lleuger d’equipatge va començar a recórrer el país, sumant voluntats una a una. La gestora del PSOE, comandada amb discurs suau i mà ferma per Javier Fernández, es va prendre temps per pacificar el partit, quan si hagués convocat primàries sense esperar hauria deixat Sánchez a la cuneta. El temps va ser l’aliat del líder defenestra­t, que va passar a ser vist com un rebel contra el sistema, mentre que Susana Díaz, amb tota la cort socialista a la foto, apareixia com la candidata oficialist­a. I vivim moments de rebel·lia, amb el coral “sí que es pot” com a banda sonora de les causes impossible­s.

La victòria de Pedro Sánchez deixa dos estrips: el d’un partit que costarà de recosir i el de la relació amb Rajoy, que es va trencar quan li va dir indecent. Per això, Díaz no el va nomenar en el seu discurs d’abans-d’ahir i per això el president no ha tingut temps de felicitar-lo. No és no.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain