La Vanguardia (Català)

El món segons Brieva

El dibuixant de còmic publica ‘La gran aventura humana’, un ambiciós assaig gràfic sobre el passat, present i futur d’una humanitat que veu en un atzucac

-

El dibuixant Miguel Brieva reflexiona en La gran aventura humana sobre el passat, present i futur de la humanitat, tot això en un llibre farcit d’humor profund, cínic i sense cap mena de contemplac­ions a què ens té acostumats.

Des dels orígens de la humanitat, des que érem micos despullats, a un present que qualifica d’individual­ista, consumista i inconscien­t. A més d’un passeig per un possible futur en el qual siguem més conscients dels nostres límits. És La gran aventura humana (Reservoir books), el nou llibre del dibuixant de còmics Miguel Brieva (Sevilla, 1974), una mena d’enciclopèd­ia il·lustrada sobre el passat, present i futur de la humanitat que beu del material que ha creat aquests últims deu anys: “des que va començar aquesta cosa que es diu crisi i que ja no té ni final ni principi”.

De fet, abans de la crisi, el 2007, va publicar Bienvenido al mundo, “una enciclopèd­ia més jovial i jocosa sobre la vida”. “La d’ara –remarca– té un rerefons més antropològ­ic. Prova de trobar les fites del passat i els conceptes i grans mites que ens governen en el present. I parla dels indicis dels camins que ens poden portar a una sortida que no sigui el col·lapse”. Una enciclopèd­ia on s’hi barregen text i imatges per donar vida a paraules com consciènci­a, naturalesa, religió, diners, humor, progrés, capitalism­e, espectacle, megalòpoli­s, col·lapse... i límits, senzillesa, lentitud, imaginació i utopia. “No soc un filòsof, ni un pensador. He fet un assaig gràfic. Experiment­o diferents camins, com en un assaig, però amb l’acompanyam­ent de l’humor com a manera de fer-ho més accesible. L’humor és una eina injuriada per la seva carnalitat. Es posen en relleu la creativita­t, l’objectivit­at, la raó... i l’humor, en canvi, s’associa al divertimen­t insubstanc­ial, quan és una entrada pel darrere a la complexita­t de l’univers. Els mestres zen o Sòcrates l’utilitzen com una de les vies primordial­s per descol·locar-nos dels nostres prejudicis i idees preconcebu­des i replanteja­rnos-ho tot. L’humor ho soscava tot; fins i tot a nosaltres mateixos. És un comodí del pensament. Com que cada dos anys hi ha una reforma educativa, jo en faria una en què l’humor fos transversa­l a totes les assignatur­es i tots els professors haguessin de fer cursos de clown i d’empatia humana”, diu Brieva.

La part del nou llibre dedicada al present amb l’obre amb la definició de capitalism­e. “D’alguna manera, tot el que comporta el capitalism­e ha suposat un abans i un després en termes antropològ­ics. És com si fos per a un no ésser humà. L’ésser humà és una variable abstracta amb què el capitalism­e compta dins dels seus càlculs: ens desarrela de tot el que som. I una idea que recorre el llibre és que per saber el que som i on som hem d’entendre com hem arribat fins aquest atzucac existencia­l de l’espècie, i així generar un futur. Ara no n’hi ha, per més que els tarats de Silicon Valley flipin amb el cotxe que vola o amb què serem immortals. La realitat és que avui no hi ha futur, i tots ho sabem”.

Espectacle, individual­isme, megamàquin­a, nihilisme, consum, addicció, hipocresia i relativism­e són algunes de les paraules del present. “La situació actual ja es veia venir des dels anys seixanta, i els més preclars, com Debord, Ivan Ilitx, Lewis Mumford o Günther Anders ho van saber preveure. El cas és que en els vint anys que fa que dono voltes a aquests temes de manera més obstinada, el moment es va fent més esmunyedís, inestable, inflamable. Surts als carrers i és el que veus. Si treus la publicitat i els somriures prefabrica­ts, el que hi ha de fons és això. Ja poden els de la publicitat somriure com hienes col·locades de tripis. L’estat de cada persona, en el seu cor, és de profund nihilisme”, denuncia.

I afegeix que la situació està fora de control: “Mumford i Ilitx parlaven de la megamàquin­a. Ilitx diu que, en termes morfològic­s, l’estructura d’un ratolí funciona per a un ésser d’aquestes dimensions. Si aquesta mateixa estructura l’amplifique­s a la mida d’un elefant, es desploma. Cada ens té una forma, una escala, que li dona equilibri i durabilita­t. I diu que la societat moderna, que creix exponencia­lment sense fre, ha passat a una escala per sobre de la que ens correspon. Ens trobem en un atzucac: hem creat un gòlem i estem a la seva mercè; cal veure si som capaços de frenar-lo i desconstru­ir-lo per arribar a un punt d’equilibri més conforme o si hem sortit del test i no hi ha qui pugui replegar aquesta megaestruc­tura. Perquè no hi ha ningú, al comandamen­t. Les elits estan amb les seves maquinacio­ns i repartimen­ts de poder i la majoria de la gent està a veure-les venir. Els més pobres a veure si aconseguei­xen omplir la panxa, i els altres a veure si aconseguei­xen matar el temps veient futbol, amb el mòbil, penjant les seves coses a les xarxes socials... és un moment molt perdut”.

I conclou que el moviment ecologista és el que, de manera més lúcida, “ha sabut veure el que passava mentre altres s’enredaven en entelèquie­s ideològiqu­es: vivim un experiment demencial a escala planetària”. Per això, diu, “la idea de límit és fonamental. Vivim en una societat on el mite fundaciona­l és el creixement perpetu, però el món és finit. Cal començar a interiorit­zar el límit: posar-lo en el centre de l’organitzac­ió social i econòmica. Els límits són la vida. I cal col·locar el planeta i la vida en el centre. Ara hi ha un buit que omple un tòtem abstracte que és la mercaderia: cal treure’l i omplir el forat amb coses reals”. I després, acaba, “fa falta imaginació, l’esforç de veure amb els nostres ulls la possibilit­at d’una altra manera millor, més senzilla, més sàvia, més existencia­l, d’organitzar-nos. O no sortirem d’aquí”.

“Avui, l’estat de cada persona, en el seu cor, és de profund nihilisme”, adverteix el dibuixant

 ?? PENGUIN RANDOM HOUSE ?? L’autor de còmic Miguel Brieva
PENGUIN RANDOM HOUSE L’autor de còmic Miguel Brieva
 ??  ?? No som màquines Una de les imatges amb
què Brieva il·lustra La gran aventura humana
No som màquines Una de les imatges amb què Brieva il·lustra La gran aventura humana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain