La Vanguardia (Català)

Falcons perquè esclati la pau

Kushner, Friedman i Greenblatt, els tres jueus ortodoxos que Trump situa en llocs clau per a les negociacio­ns

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Malgrat l’extremisme dels seus assessors, el president dels EUA ha rectificat el seu ardor guerrer de campanya

La comunitat jueva dels Estats Units té un fort component liberal i, a diferència d’altres collectius, no es va deixar seduir per la retòrica proisraeli­ana que Donald Trump va fer servir durant la campanya electoral. El 71% dels jueus dels Estats Units van preferir votar Hillary Clinton en les últimes eleccions presidenci­als. Trump es va haver de conformar amb el 24%, sis punts menys que Mitt Romney el 2012. I això malgrat que el candidat republicà va donar suport sense embuts als aspectes més severs de l’agenda política del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, des del rebuig de l’acord nuclear amb l’Iran al trasllat de l’ambaixada dels Estats Units a Jerusalem. Però a més, una vegada que Trump va prendre possessió va situar en llocs clau de l’administra­ció significat­s jueus ortodoxos.

Va nomenar assessor principal el seu gendre, Jared Kushner, va enviar com a ambaixador a Tel Aviv David Friedman i va col·locar en el càrrec de representa­nt dels EUA per a les negociacio­ns internacio­nals Jason Greenblatt. Tot just un mes després d’asseure’s al despatx oval, Trump va rebre Netanyahu i aquest va declarar: “No tenim millor amic que Donald Trump”. Abba Cohen, dirigent d’Agudath Israel dels Estats Units, un lobby ultraortod­ox, va declarar: “L’ambient ha canviat, almenys per a nosaltres. Hi ha una sensació de familiarit­at i més receptivit­at, cosa que crea un millor ambient”. No n’hi ha per menys. El gendre, Jared Kushner, pertany a una família jueva que ha subvencion­at els assentamen­ts jueus en territoris palestins. David Friedman i Jason Greenblatt són dos advocats que van treballar per a les empreses de Trump i que han mantingut posicions pròpies de l’extrema dreta israeliana. Friedman va declarar que amb Trump EUA donaria suport a l’annexió de Cisjordàni­a. Ja com a ambaixador s’ha significat com el primer diplomàtic dels Estats Units que ha donat suport amb la seva presència la celebració del 50 aniversari de l’ocupació de Jerusalem Est en la Guerra dels Sis Dies. Greenblatt, destinat com a negociador, sembla més aviat un hooligan de part. Afirma que “els assentamen­ts no són un obstacle per a la pau”.

Amb aquestes persones i amb aquestes idees tot apuntava que els Estats Units farien un gir de 180 graus a la seva política a l’Orient Mitjà, que en lloc de propiciar la pau afegirien més llenya al foc, però Donald Trump té una facilitat extraordin­ària per canviar de plans i rectificar les seves opinions i les instruccio­ns als seus subordinat­s. Primer va donar suport a la solució de dos estats, després es va desdir i ara no diu ni que sí ni que no. El trasllat de l’ambaixada tampoc no es concreta i Trump arriba a Jerusalem quan encara l’aclamaven els líders del món àrab-sunnita. Ha estat el mateix gendre, Kushner, l’artífex de la venda d’armes a l’Aràbia Saudita per valor de centenars de milers de milions de dòlars. Insòlitame­nt les crides a la pau de Donald Trump semblen més ben rebudes als països àrabs que a Israel i fins i tot Netanyahu ha moderat el seu entusiasme anterior. En quatre mesos, Trump ha mogut totes les fitxes diverses vegades quan la partida ni tan sols ha començat, així que tot està per fer i tot és possible.

 ?? GPO / GETTY ?? Donald Trump conversa amb Benjamin Netanyahu davant la mirada del seu gendre, Jared Kushner, ahir a Jerusalem
GPO / GETTY Donald Trump conversa amb Benjamin Netanyahu davant la mirada del seu gendre, Jared Kushner, ahir a Jerusalem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain