La Vanguardia (Català)

Rohani replica a Trump que farà proves amb míssils quan vulgui

El president reelegit recomana a Riad que deixi votar els seus ciutadans

- CATALINA GÓMEZ Teheran. Servei especial

Era la primera roda de premsa de Hassan Rohani com a president reelecte i estava destinada a parlar sobre la voluminosa victòria en les eleccions de les quals va sortir guanyador amb un 57% dels vots. Al final, però, la compareixe­nça va acabar convertida en una resposta a les acusacions fetes pels governs dels Estats Units i l’Aràbia Saudita sobre que l’Iran és el principal patrocinad­or de terrorisme al món.

“Qui són els que realment s’han enfrontat al terrorisme? Han estat Síria, l’Iraq o el Líban, i l’Iran ha estat donant-los suport”, va sentenciar Rohani, que va ser reelegit per més 23 milions d’iranians, especialme­nt joves, que van respondre a la seva promesa de mantenir l’Iran allunyat d’una guerra i d’establir millors relacions amb els països de la regió, i la resta del món. “Vostè no pot derrotar al terrorisme només gastant diners o organitzan­t reunions”, va sentenciar irònicamen­t el president.

Rohani es referia a l’Aràbia Saudita, país al qual va recordar que la font de poder d’una nació no només està relacionad­a amb les armes sinó en el poder que emergeix de la participac­ió de la gent en les eleccions. “Jo crec que el moment de canvi vindrà per a l’Aràbia Saudita en el moment que ells deixin votar la seva gent. Han de deixar que la seva gent decideixi i esculli els seus líders”, va proclamar Rohani.

Només hores després que els iranians es llancessin al carrer a celebrar el triomf de Rohani davant el candidat que representa­va a l’ala més dura del sistema iranià, tant el president dels Estats Units Donald Trump com el rei Salman de l’Aràbia Saudita van acusar l’Iran de finançar i armar terroriste­s i proassosse­gat moure el sectarisme. L’Iran, segons els dos mandataris, havia de ser aïllat pels països de la regió.

“No crec que els nord-americans estiguin llestos per negociar les vides que van perdre l’11 de setembre a canvi dels bilions de dòlars que guanyaran per la venda d’armes (a l’Arabia Saudita)”, va assegurar Rohani, que durant tota la roda de premsa va intentar marcar la diferència entre els governs i les seves poblacions. El president iranià feia referència als 110 bilions de dòlars en armes que els Estats Units han venut al regne de Riad.

Rohani, que ahir estava molt més i pausat que en els últims dies de campanya, en què va tenir paraules dures contra algunes organitzac­ions iranianes que s’han oposat a la gestió del seu gabinet, va aprofitar l’oportunita­t per deixar clar al Govern dels Estats Units que l’Iran farà proves amb els seus míssils cada vegada que ho consideri convenient, i com l’hi permet la resolució 2.231 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. Tota la seva al·locució va ser retransmes­a en directe per la televisió nacional iraniana.

“La nostra nació ha pres la decisió de ser forta, però les nostres armes i els nostres míssils són pacífics”, va dir Rohani, que va assegurar que si l’Iran no produeix les seves armes pot portar d’altres a prendre decisions equivocade­s. “Ells –pels Estats Units i l’Aràbia Saudita– van calcular malament en el passat i van portar la regió a la turbulènci­a i a la guerra”, va dir en referir-se a la guerra entre l’Iran i l’Iraq, que va portar inestabili­tat a aquesta zona del món durant la dècada dels vuitanta.

Va ser en el context de la guerra contra l’Iraq que les relacions entre l’Iran i l’Aràbia Saudita es van començar a trencar progressiv­ament fins a arribar a la situació en la qual es troben avui, quan els dos països no només es posicionen en cantons oposats en conflictes com els de Síria i el Iemen sinó que competeixe­n obertament per poder i per guanyar influència en l’Orient Mitjà. Aràbia Saudita, sunnita, és considerat el centre del món islàmic, mentre que l’Iran és el país amb la població més gran de xiïtes al món.

“Volem dir-los a les nacions regionals que estem amb elles”, va dir Rohani, que va assegurar, invocant la voluntat de Déu, que l’estabilita­t tornaria a la regió en els propers quatre anys. També va aprofitar per recordar que els nord-americans sempre havien pres decisions equivocade­s a l’Orient Mitjà, també amb l’Iran.

Diu el líder iranià: “La nostra nació ha pres la decisió de ser forta, però les nostres armes són pacífiques”

 ?? VAHID SALEMI / AP ?? El president iranià, Hassan Rohani, durant la conferènci­a de premsa donada ahir a Teheran, la primera després de la reelecció
VAHID SALEMI / AP El president iranià, Hassan Rohani, durant la conferènci­a de premsa donada ahir a Teheran, la primera després de la reelecció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain