La Vanguardia (Català)

Un mal global arribat del delta del Níger

L’extensió d’organitzac­ions criminals nigerianes fora de les seves fronteres posa en guàrdia les policies de tres continents

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

Les anomenades fraternita­ts nigerianes, una mena d’eufemisme de grups criminals organitzat­s, fa temps que van superar les fronteres d’aquell país del delta del Níger i han estès els seus tentacles a països d’Amèrica, Europa i a altres de l’Àfrica. Aquestes bandes amb centenars de membres en les diferents escales de les seves jerarquitz­ades estructure­s són les responsabl­es, entre d’altres delictes, de l’explotació sexual d’una part de les dones nigerianes que es dediquen a la prostituci­ó de carrer a nombroses ciutats occidental­s. Encara que són avui en dia bastant desconegud­es en l’àmbit europeu, les autoritats de la Unió Europea ja tenen en els seus nuclis d’intel·ligència policial diversos informes. Per elaborar els seus estudis i traçar les mesures preventive­s, l’Europol es nodreix del resultat de diferents investigac­ions portades als països membres.

La criminalit­at organitzad­a nigeriana s’agrupa en societats d’aparença transparen­t, moltes d’elles amb noms altisonant­s i que arriben a dotar-se d’uns uniformes de colors vius en les cerimònies –algunes amb ritus sagnants– per diferencia­r-se entre elles. Una de les més conegudes és la Supreme Eiye (ocell, en llengua ioruba) Confratern­ity, també coneguda com SEC o com Air Lords (els senyors de l’aire). Els Eiye en particular senten adoració per tot el que té a veure amb el món dels ocells i del vol.

Espanya ha estat probableme­nt el país que en els últims anys ha aportat més informació a aquells bancs de dades policials compartide­s. Els Mossos d’Esquadra han dut a terme per exemple tres importants operacions des del 2011 en les quals membres de la SEC apareixien encartats. “Hem traslladat tota la informació a l’Europol i arran d’això hem mantingut contactes bilaterals amb diferents cossos policials que han arribat a enviar representa­nts a Barcelona per obtenir l’esmentada informació de primera mà”, explica des del seu despatx el cap de la unitat central de tràfic d’éssers humans de la policia autonòmica catalana el subinspect­or Xavier Cortés.

Els treballs de la policia autonòmica permeten anar del local al global. L’estructura i seqüència investigat­iva en els tres casos dels Mossos –l’últim, del 2015, encara per jutjar– van resultar ser les mateixes. Responien a patrons idèntics. La unitat que dirigeix el subinspect­or Cortés va iniciar les seves indagacion­s sempre entorn de bandes que explotaven dones nigerianes mitjançant la prostituci­ó sota el control de compatriot­es seus. Van resultar ser inicialmen­t grups que en el seu origen i manera de fer criminal no tenien vincles amb les fraternita­ts, però que en un moment determinat rebien la visita sobtada d’uns representa­nts dels Eiye que en reclamaven part dels beneficis.

Es tracta de pagar o posar-se en greu risc. Es liquida cedint l’explotació d’algunes de les dones. Aquella cessió no suposa que la víctima eixugui el seu deute amb els traficants que la van entrar a Europa o els Estats Units. Això les situa en un doble pla d’explotació. “El deute sol ser d’uns 50.000 euros, que si per algun motiu la víctima aconseguei­x pagar de cop queda immediatam­ent alliberada. Els grups nigerians són en aquesta qüestió menys rígids que d’altres, tot i això són els més expeditius a l’hora de reclamar el que creuen que se’ls deu”, afirma Cortés.

Les intervenci­ons telefòniqu­es van començar a aportar un torrent d’informació. Així va ser com els investigad­ors es van anar acostant a “la supraestru­ctura criminal”, com la defineix el subinspect­or Cortés.

Aquells representa­nts de la confratern­itat que havien contactat amb els explotador­s dels seus compatriot­es i, ja en el punt de mira dels Mossos, van anar alhora a unes re- unions periòdique­s que se celebraven a Barcelona que van resultar ser de membres de la SEC a la capital catalana. Aquest tipus de delegacion­s es coneixen com nest (niu en anglès en una referència ornitològi­ca més). Amb el nom de Nestmagnòl­ia es coneixia el de Barcelona. Un niu com aquest està dirigit per un cap anomenat ibaka, que s’elegeix per sufragi dels membres de la fraternita­t local.

Els membres del Nest-magnòlia entraven amb relativa freqüència en contacte amb altres per via telefònica i fins i tot en ocasions mitjançant visites d’aparent cortesia. Les esmentades comunicaci­ons es produïen tant entre la resta de nius d’Espanya (el de Madrid, el de Sevilla i el del País Basc) com amb els de la resta d’Europa o els Estats Units i el Canadà. Una constataci­ó més de l’extensió d’aquesta xarxa criminal.

La mecànica va resultar ser sempre la mateixa i es creu que extrapolab­le a qualsevol altre nest del món a criteri de Cortés. L’ibaka local despatxava amb el regional i el regional amb el continenta­l, que en el moment de la investigac­ió dels Mossos estava establert a Suïssa. Després els continenta­ls despatxen amb els caps a Nigèria, uns alts càrrecs coneguts com a old ibakas establerts per dir-ho d’alguna manera en el seu niu global, anomenat en el cas dels Eiye Mother Nest Araba (el niu mare d’Araba).

A Nigèria hi ha gent dedicada a endolcir el perfil d’aquest tipus de fraternita­ts, moltes de les quals, efectivame­nt, van tenir origen en germandats università­ries nascudes a finals dels anys vuitanta i noranta, però es van anar degradant o, com a mínim, una bona part dels seus socis. Es dona per fet que hi ha membres de fraternita­ts infiltrats com en una mena de lògia criminal en tots els estaments socials nigerians, inclosa l’Administra­ció i la direcció de l’Estat. És per tota aquesta potència que és tan eficaç la seva capacitat de sotmetre bandes de menor rang dins i fora de les fronteres nigerianes sense necessitar la violència en gaires ocasions. Als últims informes, es parla que els Eiye estan vinculats a l’anomenat bunkering o robatori de petroli directamen­t dels oleoductes.

Els Eiye a més d’extorsiona­r bandes menors independen­ts són capaços també de crear les seves pròpies empreses criminals. Així, es dediquen al tràfic d’immigrants, al de drogues, a la falsificac­ió de documents, a la de moneda, a l’ús fraudulent de targetes de crèdit, al blanqueig de capitals i a l’explotació sexual de dones. Es donen casos en què ells mateixos capten directamen­t víctimes i les traslladen a Europa o Amèrica. A més de travessar la Mediterràn­ia des de Líbia (abans des del Marroc) o via Irán, Turquia i Grècia, també traslladen dones directamen­t amb avió a la Gran Bretanya gràcies a la massiva i afinada falsificac­ió de passaports que fa pensar que hi podria haver implicats funcionari­s nigerians. El Regne Unit és un dels països que amb més decisió han consultat els informes internacio­nals sobre els Eiye. Els membres del Nest-magnòlia trucaven contínuame­nt a nius a les illes Britànique­s.

Exploten sexualment dones negres que copen carrers de grans ciutats occidental­s

Els Mossos traslladen informació de diverses investigac­ions als arxius de l’Europol

 ?? . ?? Membres de la Supreme Eiye Confratern­ity, amb les gorres blaves caracterís­tiques, enterren un company mort
. Membres de la Supreme Eiye Confratern­ity, amb les gorres blaves caracterís­tiques, enterren un company mort
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain