La Vanguardia (Català)

Molt més que Pare Noel

Milers de creients ortodoxos fan cua a Moscou per venerar la relíquia de sant Nicolau de Bari

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Una costella esquerra aixeca passions religioses a Moscou. L’Església ortodoxa russa, que amb la seva empenta sembla voler recuperar per a la ciutat aquell sobrenom de la Tercera Roma, exposa una relíquia de sant Nicolau de Bari.

Milers de persones fan una enorme cua per poder accedir a la catedral de Crist Salvador, el temple ortodox més important de l’ortodòxia russa, i venerar la relíquia. La fila de pelegrins corre paral·lela al dic del riu Moskvà. S’espera que les fila creixi fins a assolir cinc quilòmetre­s.

Per fer front a la situació, les autoritats han desplegat serveis d’assistènci­a sanitària per ajudar les persones amb mobilitat reduïda. El trànsit d’aquell carrer s’ha restringit i el metro ha tancat la sortida més pròxima a la catedral per evitar aglomeraci­ons. La Guàrdia Nacional ha desplegat mil efectius per garantir la seguretat.

L’accés a la relíquia es va obrir ahir a les dues del migdia. En aquell moment ja hi havia 1.500 creients desitjosos d’acostar-se a un sant molt venerat a Rússia. “He arribat a les vuit del matí. Em trobo perfectame­nt, emocionada, no sento el cansament”, deia una dona. Els pelegrins han arribat de moltes regions del país, i alguns han pres vacances per ser aquí. S’han instal·lat, a més, onze centres d’avituallam­ent i descans per als pelegrins, ha assenyalat Vladímir Txérnikov, que dirigeix el departamen­t de Seguretat de l’Ajuntament.

La costella de sant Nicolau va ser apartada de les relíquies del sant diumenge al matí. Després es va ficar en un cofre, fet especialme­nt per a aquesta ocasió i cobert amb pa d’or. El cofre va sortir de la basílica de Bari (a Itàlia) i lliurada temporalme­nt als representa­nts de l’Església ortodoxa russa. Es tracta d’“una cerimònia única. Mai abans les relíquies no havien deixat la ciutat”, va recordar el mes passat el metropolit­à Hilarion Alféiev, que dirigeix les Relacions Externes del Patriarcat de Moscou.

El cofre va ser traslladat a Moscou en un vol especial. L’avió va aterrar a l’aeroport de Vnúkovo, on fins i tot es van acostar creients que portaven flors i icones amb la imatge del sant.

És la primera vegada en gairebé mil anys que els creients ortodoxos de Rússia poden venerar aquesta relíquia al seu país. Això ha estat possible gràcies a la diplomàcia religiosa del Patriarcat de Moscou i el Vaticà, i en especial a la trobada que van mantenir a l’Havana el papa Francesc i el patriarca Kiril el febrer del 2016. En l’esmentada entrevista van acordar traslladar algunes de les relíquies de sants que per circumstàn­cies històrique­s són venerats tant per l’Església ortodoxa com per la catòlica, unides fins al cisma d’Orient, de l’any 1054.

Encara que sant Nicolau no va estar mai a Rússia, ni tampoc va tenir mai cap vinculació amb ella, “sempre se l’ha considerat un sant rus”, va recordar diumenge el patriarca Kiril. El motiu és que les oracions a sant Nicolau estan lligades a la superació de moltes catàstrofe­s històrique­s. Molts creients porten una icona del sant al tablier del cotxe, o per demanar de superar els exàmens o trobar una feina. “Pràcticame­nt a totes les llars hi ha sens falta tres icones: el Salvador, la Mare de Déu i sant Nicolau el Miraculós”, va dir Kiril.

Sant Nicolau va ser un bisbe cristià del segle IV, famós pels seus miracles. També era el protector dels nens, a qui lliurava en secret regals. Això el va convertir en l’origen del mite de Pare Noel o Santa Claus. Segons la tradició, va salvar gent de morir de fam, va rescatar els qui van ser injustamen­t acusats i va calmar tempestes per salvar mariners.

A Orient se li diu Nicolau de Mira, per la ciutat d’on va ser bisbe, a l’actual Turquia. Allà va ser enterrat després de la seva mort. Però el 1087, quan els musulmans van envair Anatòlia, un grup de mercaders italians va treure la major part de les seves restes en secret i les van traslladar a Bari. Nou anys després altres mercaders, aquesta vegada venecians, van agafar la resta de les relíquies i se les van endur a Venècia.

El cofre amb la seva costella s’ha cobert amb un vidre a l’arribar a Moscou, i és així com es pot veure. Romandrà en la capital russa fins al 12 de juliol. Després anirà a Sant Petersburg per exposar-la al monestir d’Aleksandr Nevski durant dues setmanes abans de tornar a Bari.

No és la primera vegada que les relíquies de sants atreuen milions de devots a Moscou. Va succeir el 2011, amb un cinturó teixit, segons la tradició, per la Verge Maria; i el 2013, amb la creu on suposadame­nt va ser clavat sant Andreu.

El ‘préstec’ és fruit de la diplomàcia religiosa del Patriarcat de Moscou i el Vaticà

 ?? NATALIA KOLESNIKOV­A / AFP ?? Fervor. Llargues cues per veure la costella de sant Nicolau
a l’església del Crist Salvador
NATALIA KOLESNIKOV­A / AFP Fervor. Llargues cues per veure la costella de sant Nicolau a l’església del Crist Salvador
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain