La Vanguardia (Català)

Rajoy exigeix a Puigdemont donar la cara i l’acusa de liquidar Espanya

El líder del PP qualifica de “xantatge” un esborrany sobre la llei de desconnexi­ó

- Madrid / Barcelona CARMEN DEL RIEGO ÀLEX TORT

No estava previst que Mariano Rajoy comparegué­s davant dels mitjans de comunicaci­ó després de la reunió del comitè executiu del PP, i la raó no era el triomf de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE. Ni tan sols la invitació del Govern central al president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, no va ser anunciada pel president, sinó per Soraya Sáenz de Santamaría, però la publicació pel diari El País d’un esborrany de la llei de desconnexi­ó, que deixa clar que si el Govern espanyol impedeix el referèndum la llei entrarà en vigor de manera immediata, va ser l’espurna que va fer Rajoy comparèixe­r davant dels mitjans de comunicaci­ó per dir alt i clar que “això no entrarà en vigor” i que la sobirania nacional “hi continuarà sent mentre el conjunt dels espanyols així ho vulguin”.

Malgrat que Junts pel Sí va desmentir immediatam­ent el contingut de l’esborrany, Rajoy li va donar tota credibilit­at i es va mostrar visiblemen­t preocupat, com el van veure els seus companys del comitè executiu, i molest amb les preguntes que no feien referència a Catalunya, sinó a Pedro Sánchez o als casos de corrupció que afecten el PP. En conseqüènc­ia, va elevar el to fins a nivells poc habituals en ell: “És molt difícil trobar un precedent tan antidemocr­àtic; és un dels esdevenime­nts més greus que he vist en la meva vida política”.

I per això va redoblar la seva exigència que vagi amb la seva proposta al Congrés, i quan ho faci, ell prendrà la paraula per explicar, com a president del Govern central, per què s’hi oposa: “Jo donaré la cara i convido el senyor Puigdemont que faci el mateix” i actuï amb “coratge i amb valentia”. Si no ho fa, segons el parer de Rajoy, estarà donant un missatge que “pretén trencar” i “saltar-se la voluntat de la Cambra i la dels espanyols”.

Una ruptura que per Rajoy evidencia les seves intencions: “El que pretén fer és una ruptura en tota regla del que avui és Espanya, i a més pretén fer-ho en 24 hores”.

Una cosa que ja passa de l’amenaça al xantatge, per al president del Govern espanyol, i que va qualificar d’intolerabl­e, i per això va enviar als espanyols un nou missatge de tranquil·litat: “Això no passarà”. És la liquidació, a més, de l’Estat de dret, va subratllar: “És la liquidació de la llei, és liquidar un Estat nacional amb un text que es pretén aprovar per un Parlament autonòmic”. I tot això, a més d’un “deliri jurídic”, com han dit els jutges, el president del Govern central ho considera “un deliri polític, jurídic i social”, perquè al segle XXI, “pretendre liquidar un Estat nacional perquè sí, i que es pretengui ferho en 24 hores, quan textos d’aquestes caracterís­tiques triguen normalment dos o tres anys”, és una cosa tan greu que per això continuarà exigint que Puigdemont vagi al Congrés a obtenir els suports que necessiti. I no li val que el president de la Generalita­t vulgui que tot es limiti a un acord entre els dos governs, de president a president, de Carles Puigdemont a Mariano Rajoy: “Jo soc només un dels 350 diputats del Congrés, però necessita el suport majoritari a la Cambra. Per això és raonable que a més de reunir-se en hotels i en altres fòrums vagi al Parlament nacional, on hi ha representa­da la sobirania nacional”.

El contingut de l’esborrany de la llei de Transitori­etat Jurídica va ser desmentit per Junts pel Sí de bon matí. Primer, a través del president del grup parlamenta­ri, Jordi Turull, que va qualificar la informació de “desfasada”. Tot seguit, JxSí va emetre un comunicat en què s’assegura que el document publicat ahir no té res a veure amb les versions actuals amb què treballen amb la CUP. Per això, els independen­tistes consideren que el text no té cap validesa. I per sustentar l’antiguitat del document, asseveren que forma part d’un estudi d’entre els molts que s’ha elaborat: “Molts juristes ja fa molt de temps que estudien totes les possibilit­ats legals per fer un referèndum efectiu amb les màximes garanties. S’ha treballat amb molts documents i esborranys”.

En tot cas, al llenguatge que empra la coalició que lideren el PDECat i ERC li falta concreció. Ahir, una nova prova, ja que es va limitar a subratllar que si l’Estat veta el referèndum, impulsarà “mecanismes legals” per celebrar-lo.

JxSí jutja “desfasat” el text filtrat de la llei de transitori­etat jurídica i l’oposició reclama explicacio­ns

La mateixa credibilit­at que va atorgar Rajoy a l’esborrany l’hi va donar l’oposició a Catalunya. Per la portaveu de l’executiva de Ciutadans, Inés Arrimadas, la llei de Transitori­etat Jurídica catalana confirma que els independen­tistes no han volgut mai un referèndum.

En canvi, la reacció del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va ser més contundent. Primer va considerar que la millor manera de demostrar que el que s’expressa a l’esborrany està “desfasat” és fer pública la llei tal com està concebuda actualment. I en segon terme, es va mostrar crític arribant a qualificar la llei de “nyap jurídic impropi d’una societat desenvolup­ada, fora de la realitat, del planeta, del sistema solar i de la galàxia”.

Des de les files de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell va destacar que l’opacitat sobre aquesta llei afavoreix “filtracion­s i intoxicaci­ons”, per la qual cosa va recomanar “un funcioname­nt democràtic del Parlament”.

Per la seva part, Xavier García Albiol, president del PP a Catalunya, va assegurar que si l’esborrany es confirma “la resposta no ha de ser la presó per als responsabl­es, sinó una camisa de força”.

 ??  ??
 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Intranquil. Durant l’executiva del PP, Rajoy es va mostrar preocupat
per l’esborrany
EMILIA GUTIÉRREZ Intranquil. Durant l’executiva del PP, Rajoy es va mostrar preocupat per l’esborrany

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain