La Vanguardia (Català)

En mode música

-

El Govern de Mariano Rajoy no ha entès el principi que al seu llibre Sense paraules enuncia Mark Thompson, president i conseller delegat de The New York Times, i segons el qual “el poder emana del domini del llenguatge polític”. Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva van demostrar que aquell enunciat enclou una gran veritat perquè, sense afegir en rigor res de nou al que han anat dient sobre el referèndum i l’autodeterm­inació de Catalunya, van disposar el seu to i les seves paraules en mode música. I ho van fer, precisamen­t, a l’auditori Caja de Música de l’Ajuntament de Madrid, a la plaça de Cibeles.

Ben coordinats tots tres, van fer servir un to amable, exempt d’arestes o brusquedat­s. van mostrar una actitud amistosa bolcada en l’audiència –pocs madrilenys, molts catalans i desenes de periodiste­s per a un aforament de 262 seients– i van utilitzar paraules flonges (“fraternita­t”, “amistat”, “obertura”, “llibertats compartide­s”), tornant a demostrar que una de les fortaleses del procés sobiranist­a consisteix a articular amb la semàntica adequada un relat persuasiu de què hi ha mancança a Madrid.

S’agraeix que els tres intervinen­ts es portessin així i activessin el seu discurs en mode música.

En altres cròniques es descriuran les seves paraules, propostes i advertènci­es. En aquesta només provo de reiterar que el gran èxit del procés crec que no ha estat mai en el fons de la qüestió –la independèn­cia de Catalunya com a solució a tots els seus mals–, sinó en el cromatisme de les seves expression­s populars i en la sublimació del seu llenguatge, a cavall del fet romàntic (populista?) i l’èpic.

La qüestió és que al darrere de les paraules –molt poderoses, molt suggestive­s– no hi ha un arquitectu­ra política, econòmica i, sobretot jurídica, que permeti entrar a debatre, fora del context d’una reforma constituci­onal, la possibilit­at de celebrar la consulta d’“autodeterm­inació” (sic). Cap dels oradors no es va referir en cap moment a l’empara de la llei –en aquest cas, de la Constituci­ó espanyola– sinó a la seva aplicació alternativ­a, perquè es va apel·lar a la voluntat política de les institucio­ns desconeixe­nt que aquesta es construeix amb elements normatius.

Probableme­nt, el que es pretenia amb aquesta conferènci­a era celebrarla on es va celebrar –a la Cibeles–, desmentir amb amabilitat el caràcter abrupte del procés i descriure una Catalunya paradisíac­a.

És a dir, es va tractar d’un al·legat secessioni­sta amb música lírica i tres tenors que van fer el seu paper d’independen­tistes cívics. No els va anar malament.

Al·legat secessioni­sta amb música lírica i tres tenors que van fer el seu paper d’independen­tistes cívics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain