La Vanguardia (Català)

El fiscal general adverteix d’una altra querella si es dicta una llei de ruptura

- Madrid

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va advertir ahir sobre la possible presentaci­ó d’una nova querella contra els plans sobiranist­es en el cas que es dicti una llei de ruptura de Catalunya amb l’Estat. Maza va afirmar durant una entrevista a TVE: “Si considerem que hi ha alguna cosa que pugui anar contra les nostres lleis, sens dubte es presentarà una querella”.

Les manifestac­ions del fiscal general posen novament de manifest l’especial atenció amb què la Fiscalia segueix tots els passos que du a terme la Generalita­t per desenvolup­ar els seus postulats sobiranist­es. Ahir aquesta reacció va tenir lloc arran de la publicació d’un esborrany de la llei de Transitori­etat Jurídica al diari El País. No obstant això, poc després la mateixa Fiscalia va pitjar el fre ateses les precisions fetes des de les forces sobiranist­es en el sentit que aquest esborrany no és exactament el text sobre el qual s’està treballant.

En tot cas, Maza va dir que el document seria analitzat, i així es va fer. El mateix fiscal general va mantenir ahir una reunió amb el seu equip assessor, compost essencialm­ent pels membres de la secretaria tècnica de la Fiscalia de l’Estat, en la qual es van analitzar els suposats projectes de desconnexi­ó unilateral si no s’arriba a un acord amb l’Estat per a la celebració d’un referèndum. Aquest equip ja treballa habitualme­nt en el seguiment de tota la producció legislativ­a i les iniciative­s polítiques del Parlament. Es tracta dels fiscals que recentment van redactar la querella contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs (PDECat), i el secretari general del seu departamen­t, Francesc Esteve, per la licitació de les urnes, ja que entenen que es tracta d’un acte de desenvolup­ament dels plans sobiranist­es. La Fiscalia va estimar que les urnes serien emprades en el referèndum, i convocar-lo seria en tot cas contrari a la doctrina que ha sostingut el Tribunal Constituci­onal (TC) en diverses sentències sobre la consulta.

Malgrat que l’anunci d’una nova acció penal va ser prematur, Maza va deixar molt clara la disposició de la Fiscalia a reaccionar per aquesta via si es concreten els plans de ruptura. En aquest sentit, el fiscal general va subratllar en la mateixa entrevista que la Fiscalia “no tindrà cap problema” a actuar contra qualsevol iniciativa que vagi “contra la llei” i persegueix­i l’objectiu de desconnexi­ó. En aquest sentit, Maza va afegir que actualment a Espanya “funciona l’Estat de dret” tant en casos de corrupció com en altres afers, com el dels plans sobiranist­es per a Catalunya que “poguessin ser irregulars”.

El fiscal general, en definitiva, ahir va buscar llançar un missatge de fermesa, no només davant les iniciative­s independen­tistes, sinó també davant les crítiques que s’han formulat respecte a la tasca general de la Fiscalia des del Parlament, que ha reprovat per aquest motiu la gestió del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i la del mateix Maza i el fiscal en cap d’Anticorrup­ció, Manuel Moix. Maza va insistir que moltes d’aquestes crítiques es basen en filtracion­s interessad­es, i va demanar que se sancionin els qui les provoquen, però va precisar que això no s’ha de fer amb els mitjans de comunicaci­ó que les publiquen.

Maza afirma que no tindrà “cap problema” a actuar per la via penal contra els plans sobiranist­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain