La Vanguardia (Català)

La llei de la independèn­cia

- Lola García

Fa prop de dos anys que un petit grup de dirigents de l’independen­tisme treballa en la “llei de transitori­etat jurídica”, coneguda com a llei de ruptura. Aquell text es convertirà, juntament amb el referèndum, en protagonis­ta d’aquest tram final del procés sobiranist­a, ja que suposa a la pràctica una declaració d’independèn­cia tal com està concebuda.

De fet, al final de la passada legislatur­a els diputats de Convergènc­ia i Esquerra assegurave­n que la norma ja estava gairebé llesta, que es podia aprovar en qualsevol moment, però finalment es va deixar per a una ocasió millor. Pel camí van arribar les eleccions del 27 de setembre del 2015, convocades per Artur Mas com un plebiscit que havia de substituir el referèndum. Si el resultat donava la majoria als independen­tistes, s’iniciaria el procés que culminaria en la secessió en un termini de 18 mesos. Textualmen­t, s’aprovaria en el Parlament “una declaració solemne en la qual es proclamarà que s’inicia el procés d’independèn­cia”. Per què cal esperar 18 mesos per aplicar-lo? Perquè se suposava que era necessari preparar Catalunya per afrontar la desconnexi­ó.

Però el resultat del 27-S no va ser el que esperava l’independen­tisme, que va aconseguir la majoria absoluta en escons, però es va quedar en el 47,8% dels vots. I això va obligar a variar els plans. Mas podia haver frenat aquí i haver situat els catalans a intentar-ho en les següents eleccions, però va donar per fet que s’havia aconseguit l’objectiu i que començaven els preparatiu­s.

La realitat, tot i això, va portar a fer un pas enrere i recuperar el referèndum abans de fer el salt a la secessió. Així, en aquests 18 mesos (de fet n’han transcorre­gut 20) s’han anat compaginan­t els preparatiu­s del referèndum i els de la llei de transitori­etat jurídica, que ve a ser la declaració d’independèn­cia promesa en les eleccions.

Així com els preparatiu­s del referèndum s’han activat recentment, el contingut de la llei de transitori­etat ha anat elaborant-se i reelaboran­t-se durant tot aquest temps en el màxim secret. El text que ahir va publicar

El País és un dels esborranys més extensos, però data de fa gairebé un any, segons fonts de l’equip que hi treballa. L’esborrany publicat preveu des del català com a única llengua oficial al nomenament del president del Tribunal Suprem per part del president de la Generalita­t...

De fet, la majoria de documents sobre la llei estan trossejats per evitar fugues d’informació que en revelin el contingut complet. Aquesta norma, simplifica­nt, és una cosa així com una petita Constituci­ó provisiona­l. És a dir, pretén ser la norma màxima de l’ordenament jurídic del nou Estat català fins que s’aprovi una nova Carta Magna. El Govern va revelar al seu dia l’índex i l’article 1, en el qual Catalunya es defineix com “una República de dret, democràtic­a i social.”

Però en aquesta fase final del procés la llei de transitori­etat jurídica està subjecta a decisions polítiques que encara no s’han pres. Per exemple, hi ha alguns dirigents que consideren que s’ha d’aprovar la llei incloent-hi la convocatòr­ia del referèndum (és la via de la desobedièn­cia més dràstica); d’altres estimen que s’ha d’aprovar la llei però puntualitz­ant que no entrarà en vigor fins que es conegui el resultat de la consulta, i, finalment, hi ha els qui sostenen que primer s’ha de convocar i celebrar el referèndum i, després la llei. Els qui defensen aquella última opció argumenten que la majoria de la població catalana dona suport a la consulta, però molts no estan d’acord a aprovar abans una llei que, en la pràctica, suposa una proclamaci­ó d’independèn­cia. El que no és clar és què cal fer si finalment no és possible celebrar el referèndum, encara que el document revelat ahir aposta per la DUI.

Tot depèn de com evolucioni­n els esdevenime­nts els pròxims mesos, ja que al setembre tindrà lloc el desenllaç. Els dirigents independen­tistes estan entossudit­s a afegir els comuns a la causa de la consulta, i si això no és possible, almenys convèncer els seus votants, i això pot condiciona­r l’estratègia sobre la llei de desconnexi­ó. Una norma que té per ideòleg Carles Viver Pi-Sunyer, exmagistra­t del Constituci­onal, pare de la màxima segons la qual el salt a la independèn­cia tindrà totes les garanties perquè es passa “de la llei (espanyola) a la llei (catalana)”.

Segons aquesta teoria, la llei de transitori­etat serà la norma més important que hagi aprovat el Parlament, encara que tindrà un procés de debat exprés i el seu contingut es manté en secret amb l’argument d’evitar que el Govern de Rajoy en promogui la impugnació (una precaució que no deixa de ser contradict­òria amb el seu caràcter rupturista), però també per permetre modificar-la segons convingui a l’estratègia i els esdevenime­nts dels pròxims mesos.

Els independen­tistes debaten com culminar la llei de transitori­etat, que hauria de proclamar la ruptura de facto

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? Carles Viver Pi-Sunyer
XAVIER GÓMEZ Carles Viver Pi-Sunyer
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain