La Vanguardia (Català)

La Moncloa descarta fer eleccions pel canvi al PSOE

El cap del Govern central diu que no variarà la relació amb Ferraz

- Madrid

Fins a quatre vegades va haver de deixar clar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que no preveu cap avançament electoral després del triomf de Pedro Sánchez en les primàries del PSOE. Res no el fa pensar en aquesta possibilit­at, va assegurar Rajoy durant la roda de premsa que va oferir després de la reunió del comitè executiu del PP, en què també va voler restar importànci­a al canvi en la direcció socialista, malgrat que alguns membres de l’executiva popular el van trobar molt preocupat pel triomf de Sánchez.

És cert, com va dir Rajoy, tant dins la reunió de la direcció popular com en la roda de premsa, que el PP no ha volgut interferir en el debat intern dels socialiste­s, però només n’hi havia prou de parlar amb algun dirigent popular per saber que amb Susana Díaz s’haurien sentit més tranquils a l’hora d’abordar els set pactes d’Estat que Rajoy va oferir a l’inici de la legislatur­a.

La seva relació amb Sánchez va ser difícil abans que deixés de ser secretari general del PSOE, i es tem que també ho serà en el seu retorn. Com a exemple, ahir a les dues de la tarda, quan va oferir la roda de premsa, Rajoy encara no havia parlat amb el nou secretari general del PSOE: ni l’havia felicitat, ni tan sols per Twitter. “Li trucaré, i si no ho vaig fer ahir a la nit o aquest matí és per no molestar-lo”, encara que més tard va recórrer al gastat “problemes d’agenda” per justificar que encara no l’hagués felicitat.

Rajoy va voler llançar ahir el missatge oficial i habitual: “Per al PP tot continua igual; parlarem amb el PSOE, si vol, i ens entendrem, si vol”.

Un missatge que va reiterar en la roda de premsa: “Amb el PSOE, per mi, no canvia res. Intentaré, com he fet fins ara, arribar a una entesa, si es pot. I si no es pot, doncs res”. I és que ha tingut el PSOE per aprovar algunes mesures en aquests set mesos de legislatur­a, com el sostre de despesa o algunes directives europees, però no l’ha tingut en d’altres. El cas més significat­iu, el decret llei sobre els estibadors, que l’Executiu del PP va aconseguir tirar endavant, a la segona, gràcies a l’abstenció del PDECat, i amb el vot en contra dels socialiste­s. Com està passant amb els pressupost­os, sobre els quals Rajoy, segons assistents al comitè executiu del PP, es va mostrar preocupat, atès que encara no té el vot de Nova Canàries i Sánchez podria exercir pressió sobre aquest diputat perquè no doni suport als comptes. En cas que una secció no sigui aprovada, els pressupost­os seran rebutjats.

De tota manera, ahir Rajoy va mantenir les maneres i va subratllar que en alguns temes seria positiu tenir el suport del PSOE. “No veig per què no es produirà pel que respecta a la unitat d’Espanya, la política europea i la política de defensa”, va afegir. Per a altres afers, Rajoy buscarà una majoria. Va posar èmfasi en la unitat d’Espanya: “No puc pensar altra cosa que no sigui que el PSOE defensarà la unitat d’Espanya i la sobirania nacional”.

La direcció del PP també va aprovar la creació de l’oficina del càrrec popular, que presidirà Manuel Cobo –ex-mà dreta d’Alberto Ruiz-Gallardón– i de la qual formaran part els exdiputats Andrés Ayala i Beatriz Rodríguez Salmones. Aquest òrgan haurà de vetllar pel bon comportame­nt dels seus càrrecs i en denunciarà qualsevol irregulari­tat.

Manuel Cobo, ex-mà dreta de Ruiz-Gallardón, presidirà l’òrgan anticorrup­ció del PP

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Pedro Sánchez quan va ser elegit secretari general del PSOE
EMILIA GUTIÉRREZ Pedro Sánchez quan va ser elegit secretari general del PSOE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain