La Vanguardia (Català)

Quan no es perd oli

- Quim Monzó

Dies enrere un nen de nacionalit­at britànica que viu a la Nucia, a la Marina Baixa, a tocar de Benidorm i la Vila Joiosa, era en un restaurant de la cala de Finestrat i va demanar patates fregides. Cal suposar que anava acompanyat dels seus pares, ja que té nou anys i, tot i que ara els nens són molt independen­ts i s’espavilen de seguida, no me l’imagino amb aquesta edat entaulat tot sol enmig del menjador.

Bé, doncs va demanar les patates i al cap d’una estona l’hi van portar. Va començar a menjar-ne i de seguida va notar que li costava respirar amb normalitat. Patia allò que els experts –i els que no en són però es passen el dia a internet consultant notícies mèdiques– en diuen un xoc anafilàcti­c. Per allà passaven dos agents de la Guàrdia Civil, que van ser requerits –suposo que pels pares– perquè els ajudessin. Els guàrdies civils van pujar el menor al seu cotxe i van anar immediatam­ent a l’hospital comarcal de la Vila (Joiosa) i el van ingressar d’urgència. Segons la Benemèrita, el nen presentava “una greu intoxicaci­ó alimentàri­a

Va demanar patates fregides i, quan va començar a menjar-ne, li costava respirar amb normalitat

que li havia obstruït les vies respiratòr­ies i amb prou feines podia respirar”.

¿I per què patia una greu intoxicaci­ó alimentàri­a i no podia respirar el nen? Doncs perquè els del restaurant li havien fregit les patates amb oli usat, en el qual abans havien fregit peix. I com que el xaval és al·lèrgic al peix, ja som al capdavall del carrer.

Jo no he vist atacar naus en flames més enllà d’Orió, no he vist rajos C brillant en la foscor prop de la porta de Tannhäuser, ni cap d’aquests moments que es perdran en el temps com llàgrimes a la pluja. Però sí que he vist fregidores de bar que contenen un oli magmàtic, historiogr­àfic, esdevingut amb el pas de les dècades en la rèmora d’un temps ja desaparegu­t que mai més no tornarà. I he contemplat amb aquests ulls que un dia devorarà el forn incinerado­r com ara hi posen unes aletes de pollastre, tot seguit –quan ja han tret les aletes de pollastre– uns talls de sèpia i, encabat, unes patates semicongel­ades. I he vist també com, a la planxa, primer hi posen una hamburgues­a, encabat un ou ferrat, més tard un frankfurt torturat a base de ganivetade­s i, finalment, una truita a la francesa, com fan els malvats als quals no se’ls acut que les truites a la francesa es fan en una paella, entre d’altres coses perquè ben planes els semblen més atractives i cosmopolit­es. De tant en tant, amb l’espàtula de cuina enretiren cap al fons tota la porqueria, els pilotets negrencs que s’acumulen a la planxa i que van formant-hi, allà al fons, un munt intrigant.

Un cop més, recordarem les sàvies paraules del filòsof MacFlay: –Posi’m un entrepà de llom. –Em sap greu. Acabo de netejar la planxa.

–Doncs res, ja vindré demà quan la tingui plena de merda.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain