La Vanguardia (Català)

Sánchez aterra a la realitat

-

PEDRO Sánchez ha tornat a la primera línia política i de quina manera. La seva victòria rotunda en les primàries del PSOE ha provocat tota mena de reaccions –tret de la indiferènc­ia– i des dels angles més dispars: justificac­ions dels perdedors –l’expresiden­t Rodríguez Zapatero va al·legar que el seu suport a Díaz venia “molt condiciona­t per les circumstàn­cies”– als consells de part, com el del comissari d’Afers Econòmics, el francès Pierre Moscovici, molt interessat a qualificar d’“il·lusori” un hipotètic “increment massiu” del dèficit públic com a opció per reduir l’atur a Espanya.

Amb tot, la jornada va ser tranquil·la, des de la reacció impercepti­ble dels mercats fins a la deliberada discreció de Pedro Sánchez, la prioritat del qual ara és condiciona­r el PSOE i el grup parlamenta­ri en el Congrés als seus interessos i afinitats. Diumenge mateix a la nit, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, va presentar la dimissió, un gest inevitable. Nomenar un substitut –en aquest cas les travesses apunten a una substituta– és urgent per a Sánchez, que no té acta de diputat després d’haver-hi renunciat per no participar en la investidur­a de Mariano Rajoy. Un gest quixotesc que li pot passar factura els propers mesos i li restarà visibilita­t en els debats importants de l’hemicicle. D’aquí la importànci­a de nomenar un portaveu molt del seu gust. L’altra urgència és crear un equip que permeti arribar al congrés federal del PSOE del 16 al 18 de juny amb tot pactat per dissipar la cacofonia del partit i establir una convivènci­a amb els anomenats barons territoria­ls, d’entre els quals va obtenir molt pocs suports.

Pedro Sánchez té temps per davant per refer la credibilit­at del PSOE com a alternativ­a al PP i aclarir la relació amb Podem (cal veure a qui considera el veritable rival a curt termini). Ja no hi ha urgències com el desgovern d’Espanya ni ultimàtums ni tensions. Hi ha temps. Abans de pensar en la Moncloa, Pedro Sánchez està obligat a cohesionar el PSOE i esborrarne les pulsions caïnites.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain