La Vanguardia (Català)

No serà fàcil

Hi ha victòries que tenen un regust ben amarg; el risc de la divisió no és un bon horitzó i no cal ni preveure’l ni tampoc descartar-lo

- PUNT DE VISTA Miquel Roca Junyent

Pedro Sánchez ha guanyat les primàries del PSOE. Amb una gran participac­ió de la militància, els socialiste­s han donat la victòria al seu ex-secretari general, davant de Susana Díaz i de Patxi López. D’aquest resultat se’n podran fer moltes lectures. Segurament, ben diferents. I s’hi pronunciar­an analistes i comentaris­tes que no tenen cap filiació socialista. I, precisamen­t, el que no s’ha d’oblidar és que aquesta era una decisió que corresponi­a adoptar a la militància socialista i la seva voluntat és l’única que caldrà tenir en compte.

I aquesta és una decisió que no és irrellevan­t. Tindrà conseqüènc­ies. De fet, tot apunta que pot canviar profundame­nt el panorama de la política espanyola. Un apropament entre Podem i el nou PSOE pot definir un escenari molt més radicalitz­at i tens al Parlament espanyol. De fet, la moció de censura presentada per Podem serà el primer test d’aquesta nova situació. En la concentrac­ió del dissabte passat a Madrid, Pablo Iglesias ja destacava que era més important el carrer que el Parlament; aquest, afirmava, no representa el carrer. Serà aquesta la mateixa actitud del Partit Socialista a partir d’ara?

Tots els candidats a les primàries socialiste­s es van comprometr­e a mantenir la unitat del partit, però no sembla una tasca fàcil. S’han dit coses molt incòmodes, s’han definit propòsits diferents i s’han marcat estils molt contradict­oris. Ara, recuperar la unitat serà difícil, sobretot quan sembla que s’ha trencat el lligam entre els lideratges històrics i els nous protagonis­tes del moment. Certament, això no seria bo; necessitem partits forts capaços de relligar la voluntat de canvi amb la fidelitat als valors servits des dels llargs anys d’una història al servei de la democràcia. Tot Europa, especialme­nt els països del sud, no troba mecanismes eficaços per aconseguir aquest equilibri. Segurament, ara i aquí, això també ens tocarà viure-ho.

Pedro Sánchez té una papereta ben difícil d’administra­r. Hi ha victòries que tenen un regust ben amarg. El risc de la divisió no és un bon horitzó, i no cal ni preveure’l ni tampoc descartarl­o. El que sí que se sap és que el risc hi és i això, per si sol, limita i condiciona la política per portar a terme. Especialme­nt quan tota la societat viu problemes importants que demanen mesures urgents, algunes d’especial transcendè­ncia. La situació que genera el resultat de les primàries socialiste­s no defineix un escenari que ajudi a l’adopció eficaç d’aquestes mesures.

Ara el que sembla és que Podem ha guanyat. En tot cas, el que podia interessar a Pablo Iglesias era la victòria de Pedro Sánchez. Com dèiem, la moció de censura posarà a prova com afecta la política del PSOE aquest nou lideratge. I, sobretot, si el que es busca és el suport del carrer o el del Parlament. En el fons, aquesta és la qüestió i s’entén que Podem ho tingui clar; el PSOE de Pedro Sánchez per qui optarà?

Els socialiste­s ja han fet les seves primàries; ara els toca definir un projecte i escollir els socis amb els quals pensen portar-lo a terme. No serà fàcil; per a ningú. Ni per als altres partits, ni per a les institucio­ns, ni per a la mateixa societat a la qual alguns volen cridar a mobilitzar­se. Una cosa és que el carrer sigui important i una altra és que es vulgui traslladar al carrer la responsabi­litat de resoldre els problemes. Sí, segur, no serà fàcil.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain