La Vanguardia (Català)

Les universita­ts catalanes no reben prou diners públics per pagar les nòmines UB, UAB i UPC alerten que amb el pressupost actual saltaran dels rànquings

- CARINA FARRERAS Barcelona

La inversió de la Generalita­t en les universita­ts públiques és del tot insuficien­t per fer el pagament de les nòmines de professors i per rehabilita­r edificis i renovar laboratori­s. Menys encara per invertir en el futur contractan­t joves talents internacio­nals o redissenya­nt una nova oferta de titulacion­s que doni resposta a les necessitat­s futures. Amb aquesta gravetat ho van exposar ahir tres rectors catalans que dirigeixen, reconeixen­t certes filigranes financeres, els campus més grans de Catalunya, i que aglutinen el 70% dels universita­ris.

Joan Elias (Universita­t de Barcelona), Margarita Arboix (Universita­t Autònoma de Barcelona) i Enric Fossas (Universita­t Politècnic­a de Catalunya) van denunciar que la infrafinan­ciació pública els obliga a dependre del pagament de les matrícules dels alumnes –que consideren que haurien de ser gratuïtes– i de l’obtenció de fons externs destinats a la investigac­ió.

Els rectors reclamen “a curt termini” un augment del pressupost per al sistema universita­ri de mil milions, una xifra similar a la d’abans de la crisi i gairebé 300 milions per sobre dels actuals 780. Exigeixen un nou model de repartimen­t de fons públics entre les universita­ts, una part dels quals hauria d’estar vinculat a criteris de resultats: així, els seus centres estarien per davant d’altres catalans.

“La situació és tan insostenib­le”, es va lamentar Elias, “que, en poc temps, deixarem de ser un sistema qualificat d’excel·lent, que ho és gràcies a l’esforç i voluntaris­me dels docents, i caurem de les bones posicions en els rànquings actuals”. Acompanyan­t el responsabl­e de la UB, Arboix i Fossas van exposar la situació crítica dels seus campus quant a envellimen­t de plantilla, falta de relleu generacion­al (“se’ns en van els millors”), necessitat d’utilitzar “trampes” com els “falsos associats”, la nul·la autonomia per a la contractac­ió i les dificultat­s en el pagament del mantenimen­t d’edificis en aspectes bàsics (“no podem ni pintar”) o en el compliment de la legislació en temes de medi ambient.

El rector de la UPC va assegurar que les despeses de plantilla de la Politècnic­a ascendeixe­n a 285 milions, quan el finançamen­t base assignat és de 135 milions. “La diferència es compensa amb finançamen­t per projectes europeus, transferèn­cies de coneixemen­t i el pagament de les taxes per part dels alumnes”. L’estrangula­ció financera “ens obliga a dir ‘no, no i no’ a qualsevol projecte, cosa que perjudica el futur de les persones i el de la institució”, va avisar Fossas.

Amb el nou model proposat pels tres rectors –que van justificar la seva reivindica­ció fora de l’associació d’universita­ts públiques, l’ACUP, perquè els tres centres comparteix­en caracterís­tiques similars, com ara l’envellimen­t de plantilla– el

Els rectors demanen mil milions i que el Govern garanteixi el pagament de personal i les reformes d’edificis

Govern es comprometr­ia a garantir la despesa de la plantilla i la reforma de les infraestru­ctures de tots els campus i repartiria una part del pressupost (propera al 10%) de forma variable, en funció de l’excel·lència i no amb criteris de “territoria­litat” o d’avenços en investigac­ió no capdavante­ra.

Aquesta supervivèn­cia econòmica impedeix, segons tots tres, retenir i captar talent jove, competir en concursos internacio­nals i canviar les titulacion­s. Per a la rectora de la UAB, és el moment de repensar les noves titulacion­s acadèmique­s, fet que requereix formació en professora­t i renovació d’espais per fer pràctiques. “No es pot fer innovació sense cost, i això és el que han entès Itàlia i Portugal, per exemple, on els Governs han apostat fort per la universita­t”, va emfatitzar Arboix.

Els rectors van indicar que el pressupost dels mil milions per a totes les universita­ts hauria de ser del doble o el triple per arribar al nivell dels centres homòlegs europeus (veure requadre). “No es pot predicar que volem una societat basada en el coneixemen­t i, després, no invertir en els centres que són dipositari­s de la formació”, reblava Elias.

El director general d’Universita­ts, Josep Pallarès, va respondre als rectors que millorar el finançamen­t de les universita­ts és un dels objectius del Govern, i que formarà part del futur Pacte Nacional d’Universita­ts.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Joan Elias (UB), Margarita Arboix (UAB) i Enric Fossas (UPC) van advertir de la situació crítica que pateix el sistema universita­ri
ANDREU DALMAU / EFE Joan Elias (UB), Margarita Arboix (UAB) i Enric Fossas (UPC) van advertir de la situació crítica que pateix el sistema universita­ri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain