La Vanguardia (Català)

L’atenció primària futura sumarà 5.000 nous profession­als, però sense data

- Barcelona

La reforma de l’assistènci­a primària presentada ahir pel Departamen­t de Salut dibuixa una reorganitz­ació perquè, a més de metges i infermeres de família, en l’atenció a l’usuari s’hi incloguin treballado­rs socials, administra­tius, atencions pal·liatives a domicili, rehabilita­ció, podòlegs... Una àmplia gamma de serveis que es presten de forma ambulatòri­a o a domicili per fer-se càrrec d’una demografia diferent, on abunden les persones grans, dependents i amb patologies diverses i simultànie­s. I tot això dependrà dels equips d’assistènci­a primària.

El pla inclou la incorporac­ió d’uns 5.000 nous profession­als –1.500 metges, 2.500 infermeres, 130 treballado­rs socials, 800 administra­tius– per dur a terme una assistènci­a sociosanit­ària integrativ­a, proactiva (per evitar que els més delicats empitjorin i recaiguin), accessible es visqui on es visqui i de qualitat. Però aquesta quantitat no té data. Segons va explicar el conseller Antoni Comín, “ara tenim el full de ruta, i el ritme d’implantaci­ó dependrà dels pressupost­os. El termini, sent realista, podria ser d’uns set anys ”.

Llavors la primària haurà de rebre el 20% dels pressupost­os sanitaris i no el 16% actual. Mentrestan­t, començarà a reorganitz­ar-se entorn de 35 sectors amb una mitjana de 200.000 habitants per cadascun (ara hi ha sectors de 100.000 persones i d’altres de gairebé un milió). A cada sector hi haurà una estructura de comandamen­t del Catsalut que eliminarà els actuals comandamen­ts intermedis de l’Institut Català de la Salut. Aquesta nova estructura gestionarà els CAP i els altres serveis (urgències, rehabilita­ció, crònics) d’aquest sector, siguin propietat de qui sigui, que hauran d’estar vinculats entre si, connectats al mateix sistema informàtic amb una única història clínica compartida. El model es posarà en marxa en cinc nous sectors l’any que ve.

Assegurar l’atenció pediàtrica a tots els sectors segons les necessitat­s de la població és una altra de les metes del pla. Des de la conselleri­a es reconeix la insuficièn­cia del nombre de pediatres i avança que estudia com aconseguir més places de formació. També reconeixen la falta de treballado­rs socials en el sistema: la meitat de la primària no té aquest servei, essencial per al nou model.

També es pretén augmentar la proporció de profession­als per habitant i a les infermeres els començaran a exigir l’especialit­at de família, un plus que sumarà 15,3 milions extres en els pressupost­os futurs.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain