La Vanguardia (Català)

La Generalita­t tornarà a construir habitatge protegit

El Govern es compromet a invertir al voltant de 10 milions anuals per aixecar promocions destinades al lloguer, la primera de les quals al solar on va tenir lloc l’esvoranc del Carmel

- DAVID GUERRERO Barcelona

Han passat gairebé tres anys des que el conseller Santi Vila, llavors titular de la cartera de Territori i Sostenibil­itat, va posar l’última primera pedra d’una promoció d’habitatge públic de la Generalita­t. Va ser a l’Hospitalet, en uns pisos per a joves que estan a punt d’acollir els seus primers llogaters després d’unes obres que s’han allargat més del previst. H i havia Meritxell Borràs com a regidora de CiU a la seva ciutat. Ahir, ja com a consellera de Governació i Habitatge, va anunciar que el Govern dona un nou impuls a la construcci­ó d’habitatge protegit a Catalunya després d’un llarg període de paràlisi.

“Ha costat, però per fi podem reactivar aquest tipus de consnics truccions!”, va exclamar l’actual conseller de Territori, Josep Rull, en una presentaci­ó al Col·legi Oficial d’Arquitecte­s de Catalunya (COAC). Es faran concretame­nt quatre noves promocions que sumen prop de 100 habitatges de lloguer a preu assequible.

Una d’elles és molt especial pel lloc on està ubicada, al barri del Carmel, al solar del carrer Sigüenza on les obres de construcci­ó del metro van provocar un esvoranc de 35 metres de diàmetre i 30 de profundita­t. Fa dotze anys, durant la gestió posterior al desastre, la Generalita­t va adquirir el terreny. En una parcel·la de 428 metres quadrats situada en el que va ser la zona zero, on ara hi ha un parc infantil, es construirà un bloc de pisos amb 20 habitatges de lloguer. Si es compleixen els terminis, les obres començaran l’any que ve i les claus es lliuraran el 2019.

També es construira­n nous blocs d’habitatge protegit a Rubí, el Masnou i al barri del Polvorí, a la falda de Montjuïc. Tots els projectes són en solars de l’Institut Català del Sòl (Incasòl) que es troben en zones ja desenvolup­ades urbanístic­ament i que tenen una elevada demanda d’habitatge acreditat alhora que hi ha població amb dificultat­s d’accés a l’habitatge. Els projectes arquitectò- s’escolliran mitjançant un concurs en què, segons el director de l’Incasòl, Damià Calvet, hi haurà un comitè d’experts que “tindrà en compte la qualitat arquitectò­nica per sobre de valors únicament econòmics”.

La inversió total de les quatre promocions serà de 6,6 milions d’euros. La intenció del Govern és augmentar la xifra fins al voltant dels 10 milions d’euros a partir de l’any que ve i mantenir la partida en el temps per donar continuïta­t a la construcci­ó d’habitatge públic. “És un programa amb vocació de permanènci­a”, va assegurar Calvet.

Paral·lelament, el Govern continuarà adquirint pisos en mans de bancs utilitzant el dret de tempteig i retracte, que dona a la Generalita­t prioritat a l’hora de comprar els immobles. És el mètode pel qual ha apostat el Govern per incrementa­r el parc públic de lloguer social amb habitatges buits fruit dels milers de desnonamen­ts executats durant els darrers anys.

L’Incasòl va anunciar ahir que transferir­à 13 milions d’euros més a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya amb aquesta finalitat. La consellera Meritxell Borràs considera que “és el moment de trepitjar l’accelerado­r per augmentar el parc públic d’habitatge social i evitar que els pisos siguin adquirits per fons d’inversió internacio­nals”. Es calcula que amb l’aportació extraordin­ària de l’Incasòl es podran adquirir entre 225 i 250 pisos més que s’afegirien als 350 que preveu comprar la Generalita­t amb els 18,5 milions recaptats el 2016 mitjançant l’impost als pisos buits. D’aquesta manera s’espera superar el miler de pisos buits adquirits a bancs des del 2015.

CARÀCTER SOCIAL Els nous pisos públics de lloguer seran en solars de zones amb alta demanda

MÉS PARC PÚBLIC

L’Incasòl destinarà 13 milions a assolir el miler de cases buides adquirides a bancs

 ?? DAVID AIROB ?? El lloc del Carmel on va passar l’esfondrame­nt per les obres del metro ara acull un parc i més endavant hi haurà pisos de lloguer
DAVID AIROB El lloc del Carmel on va passar l’esfondrame­nt per les obres del metro ara acull un parc i més endavant hi haurà pisos de lloguer

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain