La Vanguardia (Català)

El factor de la capital

Els aeroports de les Balears viuen una situació de caos semblant a la del Prat, mentre que Barajas resisteix sense problemes perquè està més ben dotat

- Madrid / Palma CELESTE LÓPEZ DAVID GILABERT

El caos provocat per les llargues cues en els controls de passaports de l’aeroport del Prat no s’han viscut a la resta d’aeròdroms espanyols llevat dels de les Balears. Uns quants problemes sí, i un increment del temps d’espera, però res que s’assembli als que han patit els passatgers que entren o surten de l’aeroport de Barcelona. És el cas de Barajas, on els reforços de policies que hi va destinar el Ministeri de l’Interior i els d’Aena, amb la incorporac­ió de nous equips de verificado­rs de passaports, han permès resoldre una situació que, de partida, ja era millor que la del seu homòleg barceloní.

Fonts d’Aena reconeixen a aquest diari que, després d’“uns dies” de complicaci­ons, amb llargues cues per l’increment dels controls d’entrada i sortida en els aeroports arran de l’entrada en vigor de la nova normativa antiterror­ista europea, les mesures adoptades van fer efecte. Els dies a què fan referència les fonts esmentades són el cap de setmana del 6 i 7 de maig, quan centenars de passatgers van haver d’esperar llargues hores, cosa que va provocar moltes connexions perdudes.

Però les mesures adoptades d’ençà que el dia 3 de maig el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto, es va reunir amb els responsabl­es de la gestió aeroportuà­ria de la Policia i de la Guàrdia Civil per abordar l’aplicació de la nova norma de control de passatgers als aeroports perquè es faci sense que se’n ressenti l’atenció al passatger, que incloïen incorporar més policies a les terminals madrilenye­s i posar en servei 50 equips de verificado­rs de passaports, així com ampliar la xifra de personal auxiliar per orientar els passatgers i dirigir els que tenen passaport digital cap als controls automàtics de passaports, ha fet efecte. Tot i que ara es requereix més temps per passar els controls, el retard no és excessiu, ni provoca el caos com passa al Prat.

I és que, com reconeixen des d’Interior, la situació de l’aeroport de Madrid és diferent. Per les seves grans dimensions i el volum d’activitat que té, Barajas ha estat ben dotat de personal i de recursos materials des de fa dècades i, tot i que no para de créixer (un 14% l’abril passat respecte a l’any anterior, gairebé 4,5 milions de passatgers), és “més fàcil” derivar-hi recursos si la situació ho requereix.

Una situació ben diferent és la que es viu als aeroports de les Balears, que segueixen les passes del caos que pateix el Prat. El cas més preocupant té lloc cada dia a Son Sant Joan. La falta de policies a la terminal A de l’aeròdrom mallorquí s’ha traduït en incomptabl­es retards, llargues cues de passatgers, aglomeraci­ons de turistes i fins i tot algun vol perdut. Malgrat que entre setmana la situació sembla més suportable, des de Setmana Santa (quan es van formar cues de 5.000 persones) l’escenari es repeteix cada dissabte i diumenge.

Diferents associacio­ns de policia ja han advertit que si no es reforcen els efectius immediatam­ent l’aeroport podria viure una situació de col·lapse atès l’augment de trànsit que s’acosta amb l’arribada de l’estiu. De fet, l’aeroport de Palma incrementa l’operativit­at fins a un 480%. Tot això mentre la plantilla policial destinada a les instal·lacions s’ha reduït els últims anys de prop del 33%, segons posen de manifest els col·lectius profession­als. En aquest sentit, destaquen que la mitjana d’agents operatius cada dia no supera les set persones.

La falta de policies a Palma i Eivissa resumeix el caos d’aquests dies; el reforç és insuficien­t Barajas, per activitat i dimensió, té més bona planificac­ió de recursos humans i materials

Amb aquests mitjans han d’ocupar-se del control de passatgers, seguretat del recinte aeroportua­ri, control de passaports, control de tràfic d’éssers humans i immigració il·legal.

Mentrestan­t, el Ministeri de l’Interior només té previst reforçar la seguretat a l’aeroport de Palma amb onze agents més durant els mesos d’estiu. Un pla de contingènc­ia que no satisfà les necessitat­s reals. De fet, des de la direcció superior de Policia Nacional a les Balears s’havia advertit Madrid de la necessitat de traslladar-hi més del doble d’efectius que finalment seran operatius. Amb tot, als agents habituals només se n’hi afegiran dos més per cada torn.

A l’aeroport des Codolar, a Eivissa, la situació és molt pitjor, segons denuncien els agents de policia destinats a les instal·lacions. El 25% de la plantilla destinada a l’illa ha sol·licitat el trasllat fora de l’arxipèlag. Als abusius preus de l’habitatge de lloguer s’hi ha d’afegir que la majoria dels agents desplaçats són d’altres llocs de la península. Una situació que els aboca a tornar i deixar l’illa sense efectius. Amb aquest panorama, els agents denuncien que no s’ha previst amb prou antelació el reforç de personal i mitjans materials suficients per aturar la situació de caos.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Controls de seguretat a l’aeroport de Barajas
EMILIA GUTIÉRREZ Controls de seguretat a l’aeroport de Barajas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain