La Vanguardia (Català)

‘CSI Miami’ per datar els romans de Sitges

Una funerària es fa càrrec del cost de la investigac­ió als Estats Units de les restes desenterra­des per una llevantada a la platja, al costat de l’antiga L’Atlàntida

- RAMON FRANCÀS Sitges

L’arqueòleg sitgetà Joan Garcia Targa s’ha embarcat en un projecte que ell mateix afirma que se situa “entre l’arqueologi­a i la detectives­ca”. Es tracta d’anar més enllà en la investigac­ió iniciada a partir del descobrime­nt casual el febrer passat, arran d’una llevantada, de les restes d’una tomba romana, definida per unes teules que delimitave­n un espai rectangula­r amb la presència de restes humanes, al costat de l’antiga discoteca L’Atlàntida de Sitges i molt a prop del mar. Mostres de dos dels tres cadàvers han estat enviades al laboratori Beta Analytics Inc. de Miami (EUA) amb l’objectiu de datarles amb més rigor, a través d’un estudi basat en el carboni 14. Volen “precisar més bé el moment de l’enterramen­t dintre del període romà, tal i com es desprèn de les teules que acompanyen un dels cossos”, segons Garcia Targa. Aquesta prova química –la datació basada en el radiocarbo­ni– permetrà fitar el marge cronològic que aquest arqueòleg sitgetà suposa, inicialmen­t, que pot oscil·lar entre els segles I i V-VI després de Crist. Els resultats ja es podrien conèixer a principis del mes que ve.

Es dona el cas curiós que aquesta recerca detectives­ca ha estat possible gràcies al fet que el seu cost ha estat assumit per Altima Serveis Funeraris Integrals-Gic de Nomber, una de les companyies catalanes en la gestió de serveis funeraris, crematoris i cementiris. Joan Garcia Targa explica que “en el moment de recerca d’un patrocinad­or per ajudar-nos a fer aquesta anàlisi vam pensar en aquesta empresa, donada la temàtica específica”. Després d’una reunió a l’Ajuntament de Sitges, promoguda per la regidora de Serveis Urbans i Recursos Humans, Carme Almirall, van aconseguir la implicació d’Altima en aquest projecte d’investigac­ió.

Paral·lelament s’ha abordat una anàlisi de les restes a càrrec de l’antropòlog­a Núria Armentano. Aquest estudi permetrà saber amb més precisió l’edat, possibles malalties, causa o causes de la mort i qualitat de vida que van tenir l’home adult i la noia jove. Les restes del tercer cadàver desenterra­t, un bebè, van ser molts escadusser­es i poc significat­ives per fer aquesta anàlisi antropològ­ica. Inicialmen­t es va informar que les restes humanes corresponi­en a un individu masculí d’una trentena d’anys amb algunes patologies òssies pendents de precisar. Associats a aquest home es van trobar uns quants fragments conservats d’un nen petit, al voltant d’un any d’edat. També es va trobar un segon cos bastant sencer, correspone­nt a una dona d’edat juvenil, d’uns 16 anys, disposada de costat, dins les teules que conformave­n inicialmen­t un receptacle tancat com un taüt. També es va efectuar una topografia molt exhaustiva del lloc de la troballa i de l’entorn a càrrec de Marc Clavaguera Castells, que permetrà definir més bé la zona i disposar d’un plànol per a futures possibles intervenci­ons arqueològi­ques en aquesta zona de Sitges. És possible que les restes excavades tinguin alguna relació amb el jaciment identifica­t com a Santa Margarida a l’inventari de patrimoni de Sitges, que es localitza dins del recinte actual del Club de Golf Terramar de Sitges. En aquest indret es van recollir fragments ceràmics d’època romana.

Quan es va acabar l’excavació de les restes humanes es va obrir una mica més l’entorn a aquestes per exhaurir les zones adjacents, sense trobar-se cap altra evidència de tombes o altres restes materials romanes. Va ser una amiga de Garcia Targa, Ángeles Matías, que sol passejar en aquesta allunyada platja situada darrere de l’antiga discoteca, qui el va avisar de l’aflorament de la tomba romana arran del pitjor temporal marítim al Garraf dels darrers 15 anys. Joan Garcia Targa va anar al lloc, i va fer un registre fotogràfic. També va contactar amb l’arqueòleg territoria­l de la Generalita­t, Magí Miret i Mestre, qui va efectuar les gestions pertinents que van possibilit­ar que el 8 de febrer es pogués excavar la zona. El cost de l’excavació va ser sufragat pel Servei d’Arqueologi­a de la Generalita­t de Catalunya.

Els treballs permetran determinar l’antiguitat i les causes de la mort dels cossos trobats a la sorra

 ?? JOAN GARCIA TARGA ?? Les restes funeràries van ser trobades enterrades a la platja
JOAN GARCIA TARGA Les restes funeràries van ser trobades enterrades a la platja

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain