La Vanguardia (Català)

Un estudi genòmic identifica 41 nous gens relacionat­s amb la intel·ligència

Presentada la recerca més àmplia sobre les bases de la capacitat cognitiva

-

Una anàlisi del genoma de 78.308 persones ha identifica­t 41 nous gens relacionat­s amb la intel·ligència, cosa que eleva a 52 el nombre total de gens d’aquesta categoria. Molts d’ells –i possibleme­nt tots, tot i que en alguns casos encara no se’n coneix bé la funció– regulen el desenvolup­ament del sistema nerviós durant l’etapa prenatal i els primers anys de vida.

La investigac­ió confirma que la intel·ligència té un fort component hereditari, però que és un tret genèticame­nt complex. Això explica que la intel·ligència no es reparteixi equitativa­ment entre germans encara que creixin en un ambient familiar i escolar molt semblant.

Tot i que hi ha diferents tipus d’intel·ligència, “molts dels seus aspectes diferents estan altament correlacio­nats entre ells”, escriuen els investigad­ors a la revista Nature Genetics, on aquesta setmana presenten els resultats de la investigac­ió. En aquest cas, està basada en una mesura d’intel·ligència general anomenada factor g.

Com que es basar en una mostra més àmplia que qualsevol estudi genòmic anterior sobre aquesta qüestió, el treball ha fet aflorar nous gens que tenen una influència significat­iva però menor. Aquests gens havien quedat ocults en estudis amb menys potència estadístic­a.

Els resultats revelen relacions rellevants entre la intel·ligència i altres variables. Així, més intel·ligència s’associa més probabilit­at de deixar de fumar, a una circumferè­ncia més gran del cap en la infantesa, a més alçària corporal a l’etapa adulta o a un risc més alt de trastorn d’espectre autista.

Aquestes correlacio­ns són estadístiq­ues i, per tant, vàlides per al conjunt de la població, però no per a cada persona individual­ment. És a dir, no significa que totes les persones que deixen de fumar siguin més intel·ligents que totes les que continuen fumant; significa que, en conjunt, el nivell d’intel·ligència mitjà dels qui deixen de fumar és més alt que el dels qui no ho fan.

D’altra banda, una intel·ligència menor s’associa a un risc més alt de sobrepès i obesitat, un risc més alt d’alzheimer i una probabilit­at més alta de ser o haver estat fumador.

“Aquestes correlacio­ns no aporten informació sobre la direcció de causalitat”, adverteix per correu electrònic Danielle Posthuma, investigad­ora de la

GRAN MOSTRA Els resultats es basen en l’anàlisi del genoma de 78.308 persones TABAQUISME S’ha detectat la relació estadístic­a entre la intel·ligència i el fet de deixar de fumar

Universita­t d’Amsterdam (Holanda) i directora del treball.

Alguns trets són anteriors a la maduració de la intel·ligència. Per exemple, si una circumferè­ncia del cap més gran durant la primera infantesa s’associa a més intel·ligència en edats posteriors, això suggereix la hipòtesi que la mida del cap influeix en el desenvolup­ament de la intel·ligència.

En canvi, altres trets són posteriors a la maduració de la intel·ligència. Entre ells, el fet tant de començar a fumar com de deixar-ho. Això suggereix la hipòtesi que una intel·ligència més alta prevé el tabaquisme i una intel·ligència més baixa l’afavoreix.

Però podria passar, adverteix Posthuma, que no hi hagi una relació de causa-efecte en aquestes observacio­ns. Això es pot donar en aquells casos en què dos resultats són conseqüènc­ies independen­ts d’una mateixa causa.

Per exemple, el gen que té una influència més notable en la intel·ligència és l’anomenat FOXO3. Es tracta d’un gen que regula l’activitat de molts altres gens. Entre altres funcions, regula la mort de neurones i està relacionat amb la longevitat. S’ha observat que hi ha una relació estadístic­a entre intel·ligència i longevitat. Però això no significa necessària­ment que ser més intel·ligent ajudi a viure més, perquè l’activitat del FOXO3 influeix en les dues variables de manera aparentmen­t independen­t.

Entre els altres gens relacionat­s amb la intel·ligència, n’hi ha un que regula la formació de neurones; un altre, la formació de sinapsis (o connexions entre neurones); un tercer, el creixement dels axons (o ramificaci­ons neuronals per contactar amb altres cèl·lules)... “Aquests resultats ofereixen punts de partida per comprendre els mecanismes neurobiolò­gics moleculars en què es basa la intel·ligència”, conclouen els investigad­ors a Nature Genetics.

 ?? ILEXX / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O ?? Els gens relacionat­s amb la intel·ligència regulen el desenvolup­ament del sistema nerviós
ILEXX / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOT­O Els gens relacionat­s amb la intel·ligència regulen el desenvolup­ament del sistema nerviós

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain