La Vanguardia (Català)

Un catalanist­a polifacèti­c

FRANCESC SANUY I GISTAU 1936-2017

-

Va col·laborar en diversos mitjans de comunicaci­ó aportant una visió crítica de l’economia

El polític, advocat i economista Francesc Sanuy va morir ahir als 81 anys. Sanuy va exercir com a conseller de Comerç, Consum i Turisme de la Generalita­t entre 1980 i 1985 en els dos primers governs de Jordi Pujol. Va ser també delegat de la Generalita­t a Madrid fins al 1985. El 1986 va ser elegit diputat en el Parlament per la província de Barcelona en les llistes de Convergènc­ia i Unió. Amb aquest càrrec va participar com a vocal de la comissió d’Economia, Comerç i Hisenda del Congrés dels Diputats entre 1986 i 1989. També va ser comissari de la Generalita­t en la celebració del mil·lenari de Catalunya, i del pavelló de Catalunya en l’Expo’92 de Sevilla. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Fill d’un militant d’Esquerra Republican­a, va militar durant el franquisme en el Moviment Socialista de Catalunya (MSC). L’expulsió de la Universita­t de Barcelona el va dur a un pelegrinat­ge per Itàlia, el Regne Unit i els Estats Units, on va completar els seus estudis de dret. Es va diplomar a la Universita­t de Perusa i es va graduar l’Institut Universita­ri de Torí, a més de cursar un màster d’Economia del Treball a la Universita­t de Cornell, als EUA. També va exercir com a professor adjunt a la Universita­t d’Ithaca, a Nova York.

A més dels seus càrrecs polítics, Sanuy, que va començar exercint com a advocat laboralist­a, va ser també locutor de l’Spanish Service de la BBC, cap del departamen­t de comerç exterior de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, comissari del 75è aniversari del Futbol Club Barcelona, traductor de la divisió lingüístic­a de les Nacions Unides, a Ginebra, i director de la Fira Internacio­nal de Barcelona.

Home d’una extensa cultura, Josep Maria Espinàs va dir d’ell que era “un gran auscultado­r del passat per entendre el present”. Sanuy va col·laborar en diversos mitjans de comunicaci­ó aportant una visió crítica de l’economia i defensant el petit i mitjà comerç. Entre els anys 2000 i el 2004 va escriure, sota el pseudònim J.B. Boix, una columna al diari Avui sobre actualitat política i econòmica.

El 1999 va publicar el recopilato­ri d’assajos i articles 6 milions d’innocents (Menys uns quants espavilats),

llibre amb què comença una carrera literària que es completa amb Articles de Neteja (2000), Informe Sanuy. Defensa del petit comerç i crítica de ‘La Caixa’ (2005), Els plats trencats. Banquers, polítics i ciutadans: culpables i víctimes de la crisi econòmica (2010),Capitalism­e Cibeles

(2012) i La banca sempre guanya (2014), a més del llibre de memòries Diuen que tinc memòria (2015), primera part de la seva vida que cobreix fins a l’any 1980, i que havia de ser completada amb un segon volum.

 ?? MARTA PEREZ / EFE ??
MARTA PEREZ / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain