La Vanguardia (Català)

Coherent costi el que costi

- Esteban Linés

Roger Waters no ha tingut mai el carisma de David Gilmour, sobretot quan va esclatar la bomba de la banda britànica per a les audiències massives a partir de The dark side of the moon i Wish you were here. Tot i que en els crèdits d’aquestes obres magnes quedava especifica­da la importànci­a del paper de Waters, pel públic una mica mainstream acabat d’arribar Gilmour sempre ha estat més empàtic.

El temps i la música va posar, per una vegada, les coses al seu lloc, i l’abrupta ruptura entre Waters i la resta dels seus excompanys va aclarir encara més la profundita­t qualitativ­a d’uns i altres. Amb el pas dels anys, i des d’un punt de vista sonor, el camí de Waters sempre ha tingut punts de referència o almenys ressons distingibl­es del que l’aficionat de llarg recorregut entén per univers sonor Pink Floyd.

Amb tot, la carrera en solitari del músic de Surrey ha anat seguint un periple no gens marcat per les presses ni les urgències de l’èxit mediàtic. Els seus àlbums com a Roger Waters no han anat mai més enllà de la curiositat i l’aplaudimen­t de l’incondicio­nal, com de la mateixa manera sempre han estat coherents i compromeso­s. De fet, el seva última obra roquera fins ara era Amused to death (Morts de riure), apareguda el 1992, i com tot el que porta la seva empremta, amb poc marge per a l’ambigüitat temàtica: en aquest cas les seves cançons versaven sobre la dictadura dels mitjans de comunicaci­ó, de la propera matança de Tiananmen i, especialme­nt, de la guerra del Golf.

Ha plogut molt, des d’aleshores –tant que David Gilmour va estar a punt de col·laborar amb la seva guitarra en un dels temes del nou àlbum, Picture yourself–, i Waters, amb 73 anys, ha conegut totes les cares del negoci, incloent-hi les de triomfar indiscutib­lement i sostinguda amb la gira de The wall.

Però ni la pluja ni el temps transcorre­gut no han gastat els seus codis, que en l’imminent Is this the life we really want? es reafirmen, si pot ser, en els preceptes pinkfloydi­ans més essenciali­stes. La seva crítica política i social –amb Trump com a detonant i amb reflexions sobre la fi de les ideologies, per exemple–preval, igual com la idea d’àlbum concepte, és a dir, que de la mateixa manera que les cançons van desfilant deixant un rastre àrid, enfadat i complex, l’àlbum s’ha d’escoltar com un tot, sense la possibilit­at de compartime­ntalitzar-lo, atès que no hi ha singles amb un mínim ganxo. Això sí, abunden la seva inconfusib­le guitarra acústica, els cors femenins, els teclats o els ecos i reverbs tan familiars a The dark side of the moon o Wish you were here.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain