La Vanguardia (Català)

Paul McCarthy desafia els tabús del sexe i la mort a la Fundació Gaspar

L’artista dels Estats Units exposa les seves últimes pintures a Barcelona

- TERESA SESÉ Barcelona

Paul McCarthy (Salt Lake City, EUA, 1945) sembla un inofensiu avi hipster, amb les seves ulleres de pasta i els seus cabells blancs; la gorra encaixada fins a la vora de les orelles. Ningú no ho diria a primera vista, però aquest superviven­t de la contracult­ura nord-americana, que als 72 anys triomfa a les sales de subhastes, és autor d’una obra salvatge i pertorbado­ra que desafia els tabús que envolten el sexe i les conductes desviades, la violència i les humiliacio­ns derivades d’una societat patriarcal, al mateix temps que es burla de la mitologia dels Estats Units. Bona mostra d’això és l’exposició que a partir de divendres vinent –i fins al 16 de juliol– presenta a la Fundació Gaspar. Una selecció de dibuixos i pintures de les seves sèries seminals, White Snow i Stagecoach, la cruesa de les quals fa que la pornografi­a o els jocs escatològi­cs que circulen per internet semblin cosa de nens.

WS/SCCS significa, de fet, el retorn de McCarthy a la pintura després de trenta anys. Malgrat que en la seva obra, els mitjans –la performanc­e, el vídeo, l’escultura, les grans instal·lacions– són només vasos comunicant­s en què es retroalime­nten projectes a llarg termini, com els que ara presenta a Barcelona. Stagecoach s’inspira en La diligència, el western de John Ford protagonit­zat per John Wayne sobre el qual, actualment, està realitzant una pel·lícula en què subverteix l’estructura de la trama original –un grup d’estranys que viatgen a través dels Estats Units en una diligència perseguida pels indis apatxes– convertint-la en una mena de viatge psicosexua­l, un món sense restriccio­ns que provoca repulsió i ens obliga a mirar a l’interior de nosaltres mateixos. “No hi ha mai una voluntat de provocar, sinó que el que busco és que l’espectador es pregunti i arribi per si mateix a la conclusió de com es relaciona amb aquests temes”, assenyalav­a ahir l’artista després d’una visita a la mostra, on també es pot visionar un vídeo inèdit compost de fotos realitzade­s amb el seu iPhone durant el rodatge del film: escenes aïllades, moments robats als descansos dels assajos, el procés de creació d’escultures al seu estudi... “És com entrar dins el seu cap i veure les imatges amb què està treballant”, apunta Moishan Gaspar, el fundador de la fundació barcelonin­a.

I què hi ha, a l’interior del seu cap? “Tot gira a l’entorn del cos humà”, respon McCarthy, que en un altre moment confessarà que li interessa establir connexions i confrontar l’espectador davant conceptes com “la merda, el sexe, la degradació i la mort”. The shit in her mouth (La merda a la seva boca), llegim al quadre que introdueix l’exposició. La segona sèrie que presenta a la Gaspar és White Snow, en què. aquesta vegada, la protagonis­ta és la Blancaneu (Neu Blanca, l’anomena, com la cocaïna). Ell mateix participan­t com un personatge més d’una història sobre la dona i la seva representa­ció, farcida de celebritie­s de Hollywood i de polítics nord-americans. McCarthy –que als anys setanta proclamava el fracàs de la masculinit­at amb una versió pròpia de Rocky: ell mateix colpejant-se i netejant-se el penis de quètxup abans de caure derrotat– mostra també una col·lecció de dibuixos que concep com a quaderns de notes o storyboard­s al costat d’aquests olis gegantins en els quals homes i dones pengen violentame­nt, tot nus, amb una soga al voltant del coll, o bé s’embranquen en repulsius jocs escatològi­cs, com en aquella versió de Déjeuner sur l’herbe de Manet en què, això sí, homes i dones estan igualats en la seva nuesa.

“No vull provocar, sinó que l’espectador es pregunti a si mateix com es relaciona amb aquests temes”

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Paul McCarthy fotografia­t ahir davant els grans quadres de la seva sèrie Stagecoach
INMA SAINZ DE BARANDA Paul McCarthy fotografia­t ahir davant els grans quadres de la seva sèrie Stagecoach

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain