La Vanguardia (Català)

Millorar a la Champions

- Santi Nolla

El Barça no ho pot guanyar tot cada any. Ni perdre-ho tot. Si guanya la Copa davant l’Alabès (tothom la dona per conquerida i hauran de posar-s’hi) la nota de la temporada estarà entre un 6 i un 6,5. Els blaugrana han lluitat la Lliga fins a l’últim partit. Han aconseguit 90 punts, tres menys, que el Madrid; han caigut per un partit perquè els blancs han estat més regulars en els moments decisius del campionat, que s’han donat davant equips petits, i no només contra els grans. Però hi han influït altres factors. Després de l’autocrític­a dels errors propis (calia guanyar a A Coruña o a Màlaga en la recta final) és evident que les decisions arbitrals han resultat clau.

Sona victimista, però és real. Almenys servirà si, a partir de la pròxima temporada, les institucio­ns futbolísti­ques abracen la tecnologia per ajudar els desprotegi­ts àrbitres i fer del futbol un esport més just. Però la Lliga ha estat blanca per la regularita­t de l’equip de Zidane i perquè l’ecosistema hauria sortit seriosamen­t perjudicat si l’hagués guanyat un altre equip. En els últims nou anys el Barça ha conquerit sis campionats; el Madrid, dos, i l’Atlètic, un.

El problema del Barça aquesta temporada ha estat a la Champions. Després d’un espectacul­ar inici a la lligueta, ha acabat rebent massa gols. A vuitens, el PSG n’hi va endossar quatre i els blaugrana van haver de protagonit­zar la gesta europea més gran que s’ha explicat mai. Però a Torí no va ser acceptable encaixar tres gols, llençant així l’eliminatòr­ia i la Copa d’Europa. Entre quarts i vuitens, al Barça li van fer vuit gols. Aquest ha estat l’error de la temporada. Què va passar?

El 4-0 de París va arribar després

Si el Barça guanya la Copa, la nota de la temporada seria un 6,5 real; l’ambiental dependrà de Cardiff

d’un 0-6 a l’Alabès. El Barça anava envalentit. La derrota 2-1 davant el Deportivo va venir immediatam­ent després de la golejada 6-1 contra el PSG. El Barça anava envalentit. El partit perdut davant el Màlaga (2-0) va arribar després d’una de les millors exhibicion­s contra el Sevilla al Camp Nou (3-0). El Barça anava envalentit. Allò de Torí té altres explicacio­ns, com aquella sensació que queda un partit de tornada per a un equip que tot ho pot aconseguir. Va faltar mentalitat en moments clau.

Però en futbol ningú no va superar el Barça, el joc del qual meravellav­a ràfegues. Ningú no va proposar cap model millor. Ha estat superat per l’eficàcia, però no per la brillantor. La temporada serà de suspens si no guanyen la Copa. I de com quedi el Madrid a la final de la Champions de Cardiff en dependrà la nota ambiental. La real, entre un 6 i un 6,5. Amb la Lliga hauria estat molt notable i, amb la Champions, excel·lent. Amb la Copa bé, tot i que agredolç, però encara l’han de guanyar.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain