La Vanguardia (Català)

Hayden s’ha apagat

Mor el pilot nord-americà després de cinc dies en coma

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

Després de cinc dies en coma, amb “greus danys cerebrals” i en un “estat extremadam­ent crític” com a conseqüènc­ia de l’atropellam­ent que va tenir el 17 de maig, Nicholas Nicky Patrick Hayden va morir ahir als 35 anys a l’UCI de l’hospital Maurizio Bufalini de Cesena (Itàlia). Aquest estiu, el Noi de Kentucky havia de casar-se amb la seva nòvia, la model Jackie Marin, que l’acompanyav­a ahir al costat de la mare, Rose, i el seu germà Tommy.

Durant aquests últims cinc dies la família del motociclis­me havia anat assimilant el que ha acabat sent irremeiabl­e; Nicky s’anava apagant a cada hora. Les greus ferides sofertes en l’accident feien alimentar molt poques esperances que el pilot nord-americà acabés aquesta cursa. Un comunicat de l’hospital parlava de “politrauma­tisme greu” i mort cerebral. La seva defunció, notificada pel centre hospitalar­i a les 19.09 d’ahir, arriba just un mes després de la del ciclista Michele Scarponi, atropellat també quan s’entrenava amb bicicleta en una carretera italiana.

Les circumstàn­cies de l’accident de Hayden quan s’entrenava amb bicicleta no han estat aclarides oficialmen­t, encara que, segons el diari Rimini Today, la policia municipal de Riccione té imatges d’una càmera de videovigil­ància que mostrarien que Nicky s’hauria saltat un stop, coincidint amb la versió facilitada pel conductor del turisme, un home de 30 anys.

Immediatam­ent després de la comunicaci­ó de la seva mort es van succeir les mostres de condolença dels equips, excompanys i rivals de Nicky Hayden, molt estimat al pàdoc de Superbikes com al de MotoGP pel seu caràcter afable, la seva simpatia i les 14 temporades en el Mundial. Primer en el Repsol Honda (2003-2008) com a company de Valentino Rossi i després de Dani Pedrosa, equip amb el qual es va proclamar campió del món en l’última cursa de València (2006) després d’una intensa batalla amb l’italià; i posteriorm­ent a Ducati (2009-2013) i a l’equip de Jorge Martínez Aspar (2014-2015) amb una Honda satèl·lit. La seva última aventura va ser en el campionat de Superbikes amb l’equip Red Bull Honda (2016-2017).

“Gràcies pel temps que vaig tenir el privilegi de coneixe’t. Et trobarem a faltar, company”, escrivia Casey Stoner, que va ser la seva parella a Ducati. “Molt trist. No puc creure com de cruel pot ser la vida. El meu condol a la família de Nicky i als seus amics”, li dedicava Jorge Lorenzo, que va ser el seu rival en la pista, però bon amic fora. “Sempre al meu cor, campió”, piulava Dani Pedrosa amb una foto de Nicky passejant la bandera dels EUA.

Fill d’una família d’àmplia tradició motociclis­ta –el seu pare Earl i els seus germans Roger Lee i Tommy eren pilots–, Hayden era considerat un dels últims talents de l’escola dels Estats Units, hereu de Kenny Roberts, Freddie Spencer, Eddie Lawson, Wayne Rainey, John Kocinski o Kevin Schwantz. De fet, Nicky ha estat l’últim nordameric­à campió de MotoGP (2006), un títol amb què trencava la ratxa triomfal de sis títols de Valentino Rossi.

El Dottore expressava el seu dolor per la pèrdua d’“un dels millors amics que he tingut en el pàdoc”. El seu millor record de Nicky és de quan el va saludar al final de la cursa de Xest’06 que el va deixar sense títol. “La seva mirada de suport dins del casc és un dels pocs bons records que tinc d’aquell dia. Era un ésser meravellós, encantador, educadíssi­m. Perdre contra ell era una mica més dolç que ser derrotat per qualsevol altre pilot”.

Rossi i tots els pilots, començant pels de Superbikes aquest cap de setmana a Donington, portaran motius amb el 69 de Hayden; el número que el seu pare li va posar per identifica­rlo en qualsevol posició, a terra o sobre la moto, del dret i del revés.

Tindrà el reconeixem­ent que li faltarà a la triatleta alemanya Julia Viellehner (31), morta també ahir, al mateix hospital de Cesena, també després de ser atropellad­a –per un camió– quan s’entrenava amb bicicleta a la mateixa zona de Rimini.

FATAL COINCIDÈNC­IA Al mateix hospital, ahir també va morir la triatleta Julia Viellehner, atropellad­a amb bicicleta

 ?? AGÈNCIES ?? Nicky Hayden va tocar el cel amb el títol de MotoGP del 2006 amb la Repsol Honda a València
AGÈNCIES Nicky Hayden va tocar el cel amb el títol de MotoGP del 2006 amb la Repsol Honda a València

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain