La Vanguardia (Català)

Una qüestió d’identitat

L’Ajax no té vincles especials amb el judaisme, però al seu estadi oneja l’estrella de David i s’hi venen bufandes amb signes hebreus

- Rafael Ramos

Si la política s’ha tornat cada vegada més identitàri­a, el futbol sempre ho ha estat: ho és i ho continuarà sent. Tot i que de vegades sigui amb identitats ambivalent­s o fins i tot falses. Per exemple, el cas de l’Ajax. Molts dels seus seguidors porten un tatuatge amb l’estrella de David al pit o als braços, van al camp amb banderes de l’estat d’Israel o amb gorres i bufandes amb inscripcio­ns en hebreu, s’autodenomi­nen els superjueus i, per animar els jugadors, canten “som-hi, jueus, som-hi!”. Fins i tot, i per una espècie de simbiosi, simpatitze­n amb les posicions del govern israelià en el conflicte palestí. Però de jueus no en tenen res.

La història de com l’Ajax ha assumit extraofici­alment (el club se’n desmarca) aquesta identitat és una de les més curioses del món del futbol i inclou tot un reguitzell de petites explicacio­ns: cap d’elles, però, de rotunda. Perquè si bé és cert que Amsterdam és la ciutat més cosmopolit­a, més oberta culturalme­nt i amb més percentatg­e de població jueva de tot Holanda (un 13% abans de la guerra), el mateix es pot dir de moltes altres metròpolis europees, sense que els seus equips tinguin aquesta etiqueta (en el cas del Tottenham londinenc, la connexió amb el judaisme és una mica més real).

I amb això no n’hi ha prou per entendre un fenomen els orígens del qual podrien situar-se en l’ocupació del país per part dels nazis. O fins i tot abans, a començamen­ts del segle passat, quan, poc després de néixer, el 1900, el club es va veure obligat a traslladar-se a l’estadi de Middenweg, que era a només un parell de quilòmetre­s del barri jueu de Jodenbuurt, on vivien setanta mil per- sones. Per arribar al camp, els seguidors locals i visitants travessave­n amb el tramvia el mercat hebreu que hi havia a Weesperple­in.

Pot ser que això deixés alguna empremta en la psique col·lectiva dels seguidors d’altres equips. O també pot ser que hi contribuís el fet que alguns socis gentils del club van arriscar la vida per amagar socis jueus quan els nazis havien ocupat Amsterdam, si bé molts d’altres van ser col·laboracion­istes (i en general van sortir ben parats del comitè de purgues que el club va establir per rentarse la cara al final de la guerra). O que un superviven­t jueu, Jaap van Praag, va arribar a ser president de l’entitat, paradoxalm­ent amb el suport de dos germans (Freek i Wim van der Meijden) que havien fet fortuna edificant casernes per a Hitler. En el cas de l’Ajax res no és blanc i negre: en tot cas, blanc i vermell, amb alguns tocs de gris.

Inversors jueus van posar molts diners al club als anys seixanta, ajudant a establir les bases del gran conjunt que aixecaria quatre Copes d’Europa, però l’Ajax sempre ha estat un equip de la burgesia d’Amsterdam, amb una vinculació únicament tangencial amb la comunitat hebrea. Els habitants del Jodenbuurt li havien donat suport abans de la guerra perquè era del barri, però tan sols els integrants d’unes quantes famílies adinerades de mercaders podien permetre’s pagar les quotes de soci. I en les alineacion­s no hi va haver jueus, tret d’excepcions com Bennie Muller o el novaiorquè­s Eddie Hamel.

Va ser sobretot a partir dels vuitanta quan les aficions rivals van començar a referir-se als fans de l’Ajax com els nassos llargs ,a alçar el braç ofensivame­nt fent la salutació nazi, a cridar Hamàs, Hamàs i, en alguns casos, fins i tot a imitar el soroll del gas o cantar Sieg, Sieg, Sieg (“victòria” en alemany). En comptes de rebel·larse contra això, els seguidors de l’equip de Cruyff, Neeskens, els germans De Boer, Dennis Bergkamp, Marco van Basten i d’altres tantes llegendes del futbol, van fer seva aquesta identitat. A les paradetes dels voltants de l’Arena d’Amsterdam, el estadi actual, s’hi venen banderes d’Israel. I s’autodenomi­nen els superjueus. Som-hi, jueus, som-hi...

Quan equips israelians com l’Hapoel o el Maccabi de Tel Aviv han jugat a Amsterdam, els seguidors de l’Ajax els han donat una gran benvinguda i han aclamat els seus gols com si fossin propis. Però en el fons és una identitat una mica superficia­l o artificial. Els fans tenen molt clar que una cosa són els jueus de debò, que observen el sàbat i celebren les festes de Purim i Hanukà, i una altra els jueus de l’Ajax, un concepte merament futbolísti­c inventat pels rivals per ofendre’ls, igual que per a ells els aficionats dels equips de la frontera amb Alemanya són els krauts, els del sud agrícola d’Holanda els grangers i els del Feyenoord (campió de lliga) les paneroles. A més, Foten (jueus) rima amb Goden (déus), i per als càntics va molt bé.

A la II Guerra Mundial alguns dels seus socis van protegir els jueus; d’altres es van passar als nazis

 ?? GALLO IMAGES / GETTY ?? Aficionats de l’Ajax en el partit de la Lliga Europa contra el Legia Varsòvia, del febrer passat
GALLO IMAGES / GETTY Aficionats de l’Ajax en el partit de la Lliga Europa contra el Legia Varsòvia, del febrer passat
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain