La Vanguardia (Català)

Brussel·les demana a Espanya actuar contra la precarieta­t i la corrupció

La Comissió Europea demana al Govern espanyol més reformes al mercat laboral

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

De la teoria a la pràctica, de les bones paraules als fets. És el que Brussel·les va reclamar ahir al Govern de Mariano Rajoy en una llarga llista d’àmbits per millorar el rendiment de l’economia espanyola. Ja sigui a l’hora de millorar l’eficàcia de la despesa pública, reformar el funcioname­nt dels serveis d’ocupació o lluitar contra la corrupció, sovint les mesures per corregir els problemes estan damunt la taula o fins i tot han estat adoptades però no s’apliquen, critica l’informe de recomanaci­ons específiqu­es per països publicat ahir sobre Espanya per la Comissió Europea. “Són recomanaci­ons perfectame­nt assumibles”, va respondre ahir a Brussel·les el ministre d’Economia, Luis de Guindos. El document ha de servir de guia per a l’elaboració dels pressupost­os del 2018.

La primera recomanaci­ó al Govern és que prengui mesures per assegurar el compliment dels objectius fiscals per al 2018, ja que encara que s’espera que aleshores se situï per sota del 3% podria ser per sobre de l’objectiu (2,6%). Només llavors la Comissió es plantejarà tancar l’expedient per dèficit excessiu obert a Espanya el 2009, com ahir va fer amb Portugal. El comissari europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici, socialista francès, va deixar anar una advertènci­a a l’acabat d’elegir secretari general del PSOE, Pedro Sánchez: “Seria il·lusori pensar que un rellançame­nt massiu del dèficit permetria reduir l’atur”, va avisar.

Per millorar la situació dels comptes públics, la Comissió demana a Espanya que endureixi les normes sobre contractac­ió pública perquè propiciïn que creixi la competènci­a i demana “una revisió global per identifica­r possibles àrees en les quals es pugui millorar la qualitat de la despesa”. Brussel·les aplaudeix que l’hagi encarregat a l’Airef, l’autoritat fiscal independen­t, a la qual ha donat suport en els xocs amb el Ministeri d’Hisenda per problemes d’accés a informació.

Amb la segona taxa d’atur més gran de la UE, per la CE l’altra assignatur­a pendent d’Espanya és la dualitat del mercat laboral. “Espanya és un dels països amb una taxa d’ocupació temporal més alta de la UE i molts contractes temporals són de molt curta durada”, assenyala l’informe, situació que rebaixa la productivi­tat i augmenta el risc de pobresa. Segons el seu parer, el fre més gran a la contractac­ió indefinida és la incertesa sobre la quantia de les indemnitza­cions per acomiadame­nt.

Brussel·les demana a Espanya més incentius als contractes fixos i l’aplicació de l’acord assolit el 2014 amb els agents socials per reduir la fragmentac­ió laboral. La coordinaci­ó entre els diferents serveis d’ocupació hauria de millorar, recomana la Comissió, que demana mesures per reduir les disparitat­s regionals en els resultats educatius, millorar el suport a les famílies amb nens i lligar més la universita­t a les necessitat­s del mercat de treball. La tercera recomanaci­ó a Espanya és que mantingui “una inversió sostenible en investigac­ió i desenvolup­ament” i que apliqui sense més demores la llei sobre unitat del mercat.

L’informe toca també aquesta vegada el problema de la corrupció. “Espanya ha fet avenços” per combatre-la aprovant normes sobre transparèn­cia administra­tiva, finançamen­t de partits i conflictes d’interessos però “ara l’atenció ha de centrar-se en l’aplicació d’aquestes mesures”, diu l’informe, que troba a faltar mesures per combatre la corrupció “a nivell local i regional”. Brussel·les expressa els seus dubtes sobre la independèn­cia de l’Oficina de Conflictes d’Interessos i la falta de regulació sobre les activitats de lobby i adverteix del risc que la llei d’Enjudiciam­ent Criminal del 2015 “pugui resultar en impunitat en els casos complexos de corrupció en els quals amb les limitacion­s de temps pot no haver-n’hi prou per instruir els casos”.

AVÍS A PEDRO SÁNCHEZ Moscovici: “Seria il·lusori pensar que més dèficit permetria reduir l’atur”

UN FLAGELL I UNA RÈMORA

La llei d’Enjudiciam­ent “pot desembocar en impunitat” per a casos grans de corrupció

 ?? STEPHANIE LECOCQ / EFE ?? Luis de Guindos escolta atentament el seu homòleg grec, Euclid Tsakalotos
STEPHANIE LECOCQ / EFE Luis de Guindos escolta atentament el seu homòleg grec, Euclid Tsakalotos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain