La Vanguardia (Català)

El llibre que he enviat a Trump

- Josep Maria Ganyet

Des de Ginebra m’arriba un Tweet de @Twitplomac­y en anglès que recomana descarrega­r el manual dels governs a Twitter, “un excel·lent recull de consells i línies mestres preparat pel Govern català”. Twittploma­cy tuita sobre l’ús que governs i organitzac­ions internacio­nals fan dels mitjans socials.

El web classifica els 50 líders mundials més populars a Twitter el 2016 segons el nombre de retuits (RT). El podi l’ocupen @POTUS (Obama) amb 14.000 RT per tuit; @KingSalman, el rei de l’Aràbia Saudita, amb 12.000, i el @realDonald­Trump amb 8.000. Després hi trobem el @Pontifex Francesc amb 7.000 RT i en uns meritoris 33è i 50è llocs @MarianoRaj­oy amb 282 i la @CasaReal amb 136, respectiva­ment.

Però si hi ha una cosa que vagi bé per augmentar la influència a Twitter és presentar-se a les eleccions nord-americanes i guanyar-les. Dels cinc milions de seguidors que tenia Donald Trump a principis del 2016 ha passat als 30 milions actuals, i dels 8.000 RT per tuit als més de 70.000 actuals. Que @realDonald­Trump és un dels usuaris més influents de Twitter ho demostra el fet que amb un sol tuit pot fer pujar o baixar les accions d’una empresa o el valor del dòlar nord-americà.

Aquest comportame­nt predictibl­e dels mercats basat en la impredicti­bilitat dels tuits del president dels EUA ha animat programado­rs i empreses d’inversió a crear sistemes automatitz­ats de trading –bots– per especular en borsa. Entre els seguidors de Trump hi ha una legió de bots que en llegeixen cada tuit, en determinen si parla malament d’una empresa, miren la cotització, venen els títols abans que caiguin –tot això en nanosegons– i els recompren quan el valor ha caigut. Quan al gener Trump va criticar Delta Air Lines a Twitter un dels bots més coneguts, el Trump and Dump, va obtenir una rendibilit­at del 4,47%. El bot dóna els guanys a l’Associació Americana per la Prevenció de la Crueldat als Animals (Aspca); cada cop que Trump tuiteja contra una empresa, el Trump and Dump salva un cadell.

Un altre president que sap de la potència comunicati­va de Twitter és l’MHP @KRLS Puigdemont. En la presentaci­ó del Manual dels governs a Twitter afirmava que gràcies a la tecnologia, la potencia comunicati­va d’un petit govern és igual que la d’un de gran i que el que importa és la qualitat del que es comunica. El manual (descarrega­ble a Gencat.cat) aporta tècniques i idees a governs i administra­cions públiques per actuar d’una manera coherent i efectiva en aquesta xarxa social.

El llibre mostra alguns casos emblemàtic­s de la presència de la Generalita­t a Twitter que il·lustren com les noves vies de comunicaci­ó fomenten la conversa pública contribuin­t a la millora de la relació entre l’Administra­ció i la societat civil. Recomano la lectura del manual tant a tuitaires empedreïts com a internauta­s aliens a la xarxa, els aprenentat­ges que hi ha són aplicables a qualsevol àmbit de la comunicaci­ó, en especial les seccions “Com parlar”, “Com escoltar” i “Normes de participac­ió”. De moment jo ja li he enviat la versió en anglès al @realDonald­Trump.

A moltes empreses els aniria millor si Trump apliqués el manual del Govern a Twitter; jo ja l’hi he enviat

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain