La Vanguardia (Català)

Anaconda aconseguei­x 15 milions per a un dispositiu contra l’ictus

Ysios lidera la ronda en què el Sabadell s’estrena com a inversor biomèdic

- Barcelona

Marc Ribó, neurocirur­già a l’hospital Vall d’Hebron, i Ofir Arad, enginyer químic israelià format a l’IQS, van crear el 2015 a Barcelona l’empresa Anaconda Biomed per desenvolup­ar un dispositiu que millora l’eficàcia del tractament de l’ictus isquèmic agut.

Anaconda Biomed va aconseguir, per començar, 1,5 milions d’euros de business angels i del fons italià Innogest. El dispositiu, Ancd Brain, ja està patentat a Espanya i en fase preclínica. Ara la companyia acaba d’aconseguir una ronda de finançamen­t de 15 milions que es destinaran als assajos en humans, a obtenir l’aprovació regulatòri­a a Europa i introduir el producte al mercat europeu el 2019, així com a iniciar els tràmits d’aprovació de l’FDA dels Estats Units, explica Ofir Arad, que a més de cofundador és el conseller delegat de la companyia.

La ronda ha estat liderada per Ysios Capital (que aporta 5 dels 15 milions), junt amb els fons internacio­nals especialit­zats Omega Funds i Innogest Capital. També hi ha invertit Banc Sabadell, que, encara que ja és inversor a Ysios, amb aquesta operació s’estrena com a inversor directe al sector biomèdic.

Segons Josep Sanfeliu, soci d’Ysios Capital, “aquesta és la sèrie A (inicial) més gran realitzada al sector de la tecnologia mèdica a Espanya”.

Marc Ribó explica que aquest nou dispositiu és un catèter que permet “aspirar” el trombe cerebral, sense deixar-se fragments a l’artèria, i de forma ràpida (reduirà els 60 minuts actuals que triga la intervenci­ó a 20 o 30: “Cada 30 minuts que passen, disminueix­en un 15% les possibilit­ats del pacient de ser independen­t”). El nou catèter actua com una serp que obre la boca i engoleix el trombe: d’aquí ve el nom de l’empresa.

El context en el qual ha sorgit Anaconda és el que ha propiciat l’estudi Revascat, dut a terme pels quatre grans hospitals catalans (Vall d’Hebron, Clínic, Bellvitge i Can Ruti) amb la UPC i la Universita­t de Pittsburgh, que el 2015 va suposar la confirmaci­ó de l’eficàcia dels tractament­s endovascul­ars. “El codi ictus del sistema sanitari català és de referència mundial”, asseguren.

“La tecnologia s’ha demostrat eficaç i hi ha recorregut per millorar-la”. Anaconda Biomed disposa d’un equip de quinze persones i treballa amb proveïdors d’Alemanya i Irlanda.

“L’hem verificat en animals, però tenen les artèries sanes; també hem construït maquetes en 3D a partir de les ressonànci­es de pacients, a Vall d’Hebron i a la Universita­t de Massachuse­tts”, explica Ribó. “Aquest mercat està en ebullició i hem d’anar molt ràpid. Les grans multinacio­nals han comprat empreses que desenvolup­en aquest tipus de catèters, però el nostre enfocament és diferent, i hi confiem”, afegeix Arad.

Per a Ysios, aquesta és la desena operació que realitza des del seu segon fons, creat el 2014. “I des del 2008, hem atret 150 milions d’inversors internacio­nals, en coinversió”, explica Sanfeliu.

En tot el món es produeixen 15 milions d’ictus a l’any: es calcula que és una malaltia que acabarà afectant una de cada sis persones. La mortalitat és del 20%, i també pot ser altament discapacit­ant. “Aquest producte marcarà una fita en el tractament, amb impacte social i estalvis per al sistema sanitari”, confia Sanfeliu.

El nou catèter, que ‘engoleix’ completame­nt el trombe, podria arribar al mercat el 2019

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Ofir Arad i Marc Ribó, d’Anaconda, amb Josep Sanfeliu, d’Ysios
CÉSAR RANGEL Ofir Arad i Marc Ribó, d’Anaconda, amb Josep Sanfeliu, d’Ysios

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain