La Vanguardia (Català)

Tensa audiència papal.

“No oblidaré el que m’ha dit”, va dir el president després de la reunió al Vaticà

- EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà. Correspons­al

Francesc va rebre ahir la família Trump (a la foto, Ivanka i Melania) en una audiència que va començar amb fredor cap al president dels EUA, tot i que Bergoglio va anar relaxant després el posat.

Donald Trump va superar ahir un dels tràmits més delicats de la seva primera gira internacio­nal. L’audiència que li va concedir Francesc al Vaticà va arrencar amb certa fredor –no en va hi va haver l’any passat un àcid intercanvi de comentaris entre tots dos, en plena campanya de les primàries presidenci­als nord-americans–, però al final l’ambient estava més relaxat, amb alguna broma i la promesa de Trump que no oblidaria les paraules del Papa, que l’havia instat a ser un agent de pau.

La trobada entre Jorge Mario Bergoglio i el president dels Estats Units va durar mitja hora. Només els acompanyav­a un intèrpret. Es va celebrar a la biblioteca privada del Pontífex, al Palau Apostòlic, el lloc protocol·lari on sol rebre els caps d’Estat.

Va ser durant el posterior intercanvi de regals, amb un micròfon ambiental obert i la presència limitada de la premsa, quan es va poder percebre el to i el contingut de la conversa que havien mantingut. El Papa va posar èmfasi en el missatge de la pau. Li va lliurar un text seu que va redactar per a la Jornada Mundial de la Pau i una medalla amb una branca d’olivera, també al·lusiva a la pau i a la guerra.

“El meu desig és que vostè pugui ser com un arbre d’olivera per fer la pau”, va dir Francesc al seu convidat, mirant-lo als ulls. “Necessitem la pau”, va contestar Trump. Aquest va correspond­re amb un obsequi molt adequat per a l’atmosfera creada, una caixa que contenia la primera edició de llibres de Martin Luther King, el líder negre, campió dels drets civils, assassinat el 1968. Bergoglio també va regalar a Trump la seva exhortació apostòlica Evangelii gaudium (L’alegria de l’Evangeli), veritable full de ruta del seu pontificat, i l’encíclica ecològica Laudato si (Lloat siguis). Trump va prometre llegir-les. En acomiadar-se, el president encara va ser més explícit: “Gràcies, gràcies. No oblidaré el que m’ha dit”.

En un comunicat oficial posterior emès pel Vaticà es va posar èmfasi en “la satisfacci­ó a les bones relacions bilaterals existents entre la Santa Seu i els Estats Units d’Amèrica, així com pel compromís comú a favor de la vida i de la llibertat religiosa i de consciènci­a”. Es va manifestar, així mateix, “el desig d’una col·laboració serena entre l’Estat i l’Església Catòlica als Estats Units, compromesa en el servei a la població en els camps de la salut, l’educació i l’assistènci­a als immigrants”. En les converses també hi va haver, segons el comunicat, “un intercanvi de punts de vista sobre alguns temes relacionat­s amb l’actualitat internacio­nal i amb la promoció de la pau al món a través de la negociació política i el diàleg interrelig­iós, amb especial referència a la situació a l’Orient Mitjà i a la tutela de les comunitats cristianes”.

La referència a la llibertat religiosa i als cristians a l’Orient Mitjà és fonamental per al Vaticà. Just abans-d’ahir, a Washington, el vicepresid­ent Mike Pence es va reunir amb tres patriarque­s de les esglésies orientals –el caldeu, el sirianocat­òlic i el sirianoort­odox– per discutir del futur de la plana de Nínive, al nord de l’Iraq, acabada d’alliberar del domini de l’Estat Islàmic (EI).

El comunicat va rubricar una jornada que havia generat una enorme expectació. En el moment de saludar Trump, el Papa havia mostrat un semblant molt seriós, mirant a terra mentre feien les fotos, davant el somriure bastant forçat del seu convidat. Després es va veure Francesc més content i relaxat. Hi havia una enorme expectació pel cara a cara entre el líder de la superpotèn­cia i el pontífex argentí, que està avui al capdavant d’una religió amb més de 1.200 milions de fidels i a qui, més enllà de l’univers catòlic, se li reconeix una autoritat moral planetària i una capacitat d’interlocuc­ió gairebé sense igual. Durant la campanya electoral nord-americana, l’any passat, el Papa va fer durs comentaris sobre els plans de Trump d’aixecar un mur a la frontera amb Mèxic. Bergoglio va dir que qui pretenia fer aquestes coses no podia ser considerat cristià. A aquestes paraules el llavors candidat republicà va replicar amb duresa.

Després de la trobada amb el Papa, Trump es va reunir amb el secretari d’Estat de la Santa Seu, el cardenal Pietro Parolin, i amb el ministre d’Afers Exteriors, l’arquebisbe Paul Richard Gallagher. Després el president i el seu seguici van realitzar una breu visita guiada a la basílica de Sant Pere i a la Capella Sixtina.

A Trump l’acompanyav­a la seva esposa Melania, que és catòlica. Vestia de negre, amb mantellina curta. En el grup hi havia la seva filla Ivanka i el marit, Jared Kushner; el secretari d’Estat, Rex Tillerson, i el general H.R. McMaster, conseller de Seguretat Nacional.

L’espectacul­ar comitiva de vehicles havia travessat els murs vaticans per una entrada secundària, la del Perugino, per evitar al màxim crear problemes als milers de persones que es preparaven per assistir a l’audiència general dels dimecres a la plaça de Sant Pere. Encara que es va estudiar la idea que Trump arribés al Vaticà en helicòpter, aquesta alternativ­a va quedar descartada perquè haurien estat necessaris diversos aparells grans per desplaçar tot el seguici i això hauria creat una aparatosit­at excessiva que el Papa volia estalviar als fidels i als ciutadans de Roma.

OBSEQUI INTENCIONA­T Francesc regala al seu convidat l’encíclica ecològica, que Trump promet llegir UNA CAIXA AMB LLIBRES El president porta al Pontífex les obres de Martin Luther King TENSIONS SUPERADES La fredor inicial de Bergoglio canvia a somriures i bromes al final de la trobada

 ?? ALESSANDRA TARANTINO / AP ??
ALESSANDRA TARANTINO / AP
 ?? EVAN VUCCI / AFP ?? El papa Francesc, amb el president Trump, la seva filla Ivanka i la seva dona, Melania, durant l’audiència d’ahir al Vaticà
EVAN VUCCI / AFP El papa Francesc, amb el president Trump, la seva filla Ivanka i la seva dona, Melania, durant l’audiència d’ahir al Vaticà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain