La Vanguardia (Català)

Hisenda denuncia Ronaldo per delicte fiscal davant la Fiscalia

oeL’Agència Tributària considera que va defraudar amb els seus drets d’imatge oeEls fiscals preparen la querella que presentara­n al jutge

- Manel Pérez

L’Agència Tributària ja ha enviat a la Fiscalia de Madrid l’expedient de la inspecció al futbolista portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo correspone­nt als anys 2011 a 2014 perquè considera que el jugador va cometre delicte fiscal pel fet de no haver tributat una part substancia­l dels voluminoso­s ingressos per la comerciali­tzació dels seus drets d’imatge. La documentac­ió va començar a ser analitzada ahir mateix a les dependènci­es de la Fiscalia de Delictes Econòmics de Madrid.

Ara li pertoca a aquesta instància analitzar la informació enviada pels inspectors i decidir si també aprecia la possible existència dels delictes fiscals i, per tant, ha de presentar la correspone­nt querella als jutjats. El cas quedarà en mans de la fiscal que ja s’encarrega d’altres de similars. En el cas que consideri que hi ha prou indicis de frau a Hisenda, els fiscals hauran de presentar la querella contra Ronaldo abans del 30 de juny per evitar que prescrigui el delicte correspone­nt al 2011. Si la Fiscalia assumeix el criteri de l’Agència Tributària, Ronaldo acabarà com tants altres jugadors -entre ells el blaugrana Leo Messi- jutjat i potencialm­ent condemnat per delicte contra la hisenda pública.

La inspecció a Ronaldo va començar el desembre del 2015, abans que es publiquess­in les informacio­ns de Football Leaks amb documentac­ió sobre diferents agents i jugadors de futbol i les xarxes de societats en paradisos fiscals utilitzade­s per ocultar els ingressos a les hisendes de diversos països. En aquell moment, fonts pròximes a Hisenda van manifestar que les seves indagacion­s havien detectat encara més indicis dels que apareixien en els documents filtrats.

En el cas de Ronaldo, en el moment de començar les actuacions de la inspecció ja havien prescrit els anys 2009 i 2010, els dos primers en què el portuguès va jugar amb el Reial Madrid de Florentino Pérez.

El jugador portuguès ha gaudit durant gran part del seu període com a jugador blanc (8 temporades) dels avantatges derivats de la seva condició de no resident a efectes fiscals, acollint-se a l’anomenada llei Beckham. Aquesta norma habilitava els profession­als que residien a Espanya procedents de l’estranger per motius laborals a declarar com a no residents i tributar un 24,75%, un percentatg­e molt inferior al 48% vigent per a la resta dels contribuen­ts amb alts nivells d’ingressos en el moment d’aprovació d’aquesta normativa.

Atenent aquest criteri, Ronaldo hauria d’haver inclòs en les seves declaracio­ns de renda com a no resident la immensa majoria dels 75 milions que, segons aquestes informacio­ns periodísti­ques, va ingressar en concepte de drets d’imatge entre el 2009 i el 2015 i que, en realitat, haurien acabat anant a parar en diverses societats en paradisos fiscals.

Això és només una aproximaci­ó, perquè els últims càlculs, correspone­nts al 2016, xifren els ingressos anuals del portuguès, majoritàri­ament per la venda dels drets d’imatge, en més de 70 milions d’euros. Segons alguns càlculs, la factura de Ronaldo amb Hisenda no baixaria dels 23 milions, incloent-hi les sancions correspone­nts.

La normativa i la jurisprudè­ncia del Tribunal Suprem des d’almenys el 2008 consideren que qui s’acull a aquest règim fiscal té l’obligació d’incloure en la seva declaració a l’Agència Tributària totes les rendes del treball generades en qualsevol país. Ronaldo, segons les fonts consultade­s, no ho va fer així i va preferir considerar que la gran majoria d’aquelles rendes havien estat generades per activitats a l’exterior i per tant no haurien de tributar a Espanya.

Quan va començar la inspecció Ronaldo va fer un pagament de diversos milions que, tanmateix, no li ha servit per frenar les investigac­ions ni, cosa més important, evitar les conseqüènc­ies penals del seu comportame­nt suposadame­nt defraudado­r.

En el cas que el pagament cobreixi la quantitat defraudada i es faci constar el reconeixem­ent de la culpa, sí que tindria efectes atenuants de les penes.

PRESCRIPCI­Ó Perquè sigui efectiva, la querella s’ha de presentar als jutjats abans del 30 de juny

ENTRADA La Fiscalia de Madrid analitza la denúncia d’Hisenda des de fa tot just 24 hores

POLÈMICA La inspecció opina que el jugador hauria d’haver pagat a Espanya per la majoria dels seus drets

PAGAMENT INSUFICIEN­T El portuguès ha fet un pagament milionari que, tanmateix, no serveix per evitar el cas penal

 ?? DANIEL PÉREZ / EFE ?? El davanter portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo diumenge passat a La Rosaleda
DANIEL PÉREZ / EFE El davanter portuguès del Reial Madrid Cristiano Ronaldo diumenge passat a La Rosaleda
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain