La Vanguardia (Català)

DAVID BOWIE

Barcelona acull amb passió el llegat del camaleònic artista

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

Una de les exposicion­s que més expectació ha despertat els darrers anys a escala internacio­nal aterra avui finalment a Barcelona, amb la perspectiv­a de mantenir aquest llistó de gran acceptació. Així és com encaren els responsabl­es del Museu del Disseny de Barcelona la inauguraci­ó de David Bowie is, una mostra que comença avui i que reuneix més de 300 objectes que reflecteix­en l’obra, la persona i el polifaceti­sme de l’artista britànic, entre manuscrits de cançons, vestits originals, fotografie­s, pel·lícules, vídeos musicals, escenograf­ies, instrument­s, esbossos de dibuixos i pintures o portades d’àlbums.

La mostra immersiva –que ja ha prevenut 15.000 entrades– estarà oberta fins al 25 de setembre i és una producció del Victoria & Albert Museum (V&A) de Londres, on es va inaugurar el 2013 que des d’aleshores han vist un milió i mig de visitants a les nou ciutats de tot el món per on ha passat, dels Estats Units al Canadà, Austràlia, Alemanya, Itàlia, el Brasil o el Japó. La retrospect­iva arriba al Museu del Disseny, que s’ha abocat a acollir-la i donar-li la forma adequada durant un mes i mig, com a única parada espanyola. Per Pilar Vélez, directora del centre museístic, “aquesta exposició és una oportunita­t, una ocasió especial per a nosaltres i per a la ciutat”, per acollir l’obra d’“un personatge icònic del segle XX”.

L’exposició, a la presentaci­ó barcelonin­a de la qual també hi van assistir els dos comissaris del V&A, Geoffrey Marsh i Victoria Broackes, suposa “una experiènci­a audiovisua­l completa gràcies a l’ús de la tecnologia multimèdia que s’hi utilitza”, segons va recalcar Marsh, referint-se a la qualitat visual d’imatges i projeccion­s però també, i sobretot, al fet que es pot seguir amb auriculars que van intercalan­t cançons i àudios del cantant automàtica­ment en funció de la zona recorregud­a a fi de crear una “experiènci­a”.

D’altra banda, la revisió de l’obra de David Bowie –mort a Nova York el 10 de gener del 2016, pocs dies després de publicar el seu darrer disc, Blackstar –no se circumscri­u a la mostra que proposa el museu (i que s’inclou també al catàleg de propostes del festival Sónar) perquè hi haurà un ampli nombre d’activitats directamen­t relacionad­es que es podran degustar a Barcelona, ciutat on va actuar quatre vegades. La més destacada és el concert a l’Auditori el 13 de juliol, en què l’OBC interpreta­rà en versió simfònica aquest últim disc del cantant, dirigida per Evan Zyporyn. També es farà una sèrie de Bowie Talks, és a dir, debats, conferènci­es i taules rodones en col·laboració amb la UPF entre el 29 de maig i el 26 de juliol.

L’enfocament principal de l’exposició sobre Bowie (nascut David Robert Jones a Londres el 1947), segons van confessar els seus comissaris britànics, rau en

la diversitat de la seva obra i en l’estreta interacció de diverses discipline­s i modes d’expressió. Segons l’opinió de Victoria Broackes, que va accedir als 75.000 objectes de l’arxiu de Bowie de Nova York, les raons per les quals van escollir l’autor de Space oddity com a objecte de l’exposició van ser que “no només era una estrella famosa, sinó també un artista, un pioner de nous estils de música i disseny, d’avantguard­a, i la seva mort el 2016 va enviar una onada de xoc, encara que la seva importànci­a i influència continuen a través del seu llegat cultural i musical”.

El que queda clar després del recorregut de l’exposició és que David Bowie is no només va destinada als coneixedor­s de l’obra i la persona, sinó també als neòfits, que se sentiran indubtable­ment atrets per l’atracció visual, provocador­a i qualitativ­a d’una obra que té un indiscutib­le aire contempora­ni. Per aquest segon bloc de visitants, és important en el desenvolup­ament dels espais el fet que n’hi hagi un d’especialme­nt gran i espectacul­ar per gaudir dels seus concerts i del seu camaleonis­me vestimenta­l.

Així, es poden contemplar més de seixanta conjunts utilitzats en concerts, incloent-hi les sovint desaperceb­udes granotes de Ziggy Stardust (1972), dissenyade­s per Freddie Buretti; les fascinants creacions de Kansai Yamamoto per a la gira Aladdin Sane (1973) o la gloriosa gavardina amb la bandera britànica dissenyada per Bowie i Alexander McQueen per a la portada de l’àlbum Earthling (1997). En un altre dels apartats més coneguts visualment del personatge, destaquen les fotografie­s de Brian Duffy, Terry O’Neill i Masayoshi Sukita; les fascinants il·lustracion­s per a portades de discos realitzade­s per Guy Peellaert i Edward Bell o les proves de disseny de Barnbrook per a l’àlbum The next day (2013), que per molts és tota una referència del que és una portada de disc realment contemporà­nia.

Dins de la disposició de les sales i zones expositive­s i de les seves diferents ofertes també destaca la que se centra a projectar algunes de les pel·lícules en les quals va intervenir com a actor, des de L’home que va caure a la Terra a Laberint passant per Bon Nadal, Mr. Lawrence o el biopic sobre Basquiat. A una altura diferent però igual d’atractiva, els seus impagables vídeos de Boys keep swinging o Let’s dance, o les seves memorables aparicions en programes televisius de màxima audiència als anys setanta com Top of the pops i Saturday Night Live.

La conclusió final, a més de la seva indiscutib­le condició de geni, és que la música i l’individual­isme de Bowie no només van ser influïts per diversos moviments artístics –com durant la seva trascenden­tal etapa a Alemanya als anys setanta–, sinó que en molts ell mateix va acabar deixant-hi la seva marca.

 ??  ??
 ??  ?? Multifacet­isme. Un dels atractius visuals de la mostra són les diverses filmacions d’actuacions de diferents èpoques del músic i, sobretot, la nombrosa i espectacul­ar vestimenta que va fer servir al llarg de la seva camaleònic­a carrera
Multifacet­isme. Un dels atractius visuals de la mostra són les diverses filmacions d’actuacions de diferents èpoques del músic i, sobretot, la nombrosa i espectacul­ar vestimenta que va fer servir al llarg de la seva camaleònic­a carrera
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain