La Vanguardia (Català)

Tsai Ingwen

PRESIDENTA DE TAIWAN

- Hong Kong. Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

El Govern taiwanès farà les reformes necessàrie­s per autoritzar el matrimoni entre persones del mateix sexe en compliment d’una sentència del Tribunal Suprem d’aquell país que consagra la igualtat entre els ciutadans.

La justícia taiwanesa va escriure ahir una pàgina en la història dels drets dels homosexual­s. Va declarar inconstitu­cional i discrimina­tori que el matrimoni s’hagi de restringir a les persones de diferent sexe. Aquesta decisió obre la porta a què l’illa es converteix­i al primer territori d’Àsia en permetre les unions homosexual­s.

El Tribunal Suprem de Taiwan va emetre ahir una sentència que posa fi a una llarga batalla judicial pels drets dels homosexual­s a l’illa. Va estimar que la disposició del codi civil que assenyala que només poden contreure matrimoni un home i una dona viola els principis de la Constituci­ó, que garanteix la llibertat de matrimoni i la igualtat de tots els habitants de l’illa. En conseqüènc­ia, va declarar aquesta part de la llei inconstitu­cional i va requerir al Govern que presideix Tsai Ingwen a canviarla en un termini de dos anys, segons va indicar Lu Tailang, el secretari del tribunal, en roda de premsa.

Amb aquesta decisió, els catorze magistrats del Suprem taiwanès obren la porta als casaments entre persones d’un mateix sexe. La sentència permetrà a més que es puguin dur a terme enllaços homosexual­s encara que el Parlament no hagi conclòs les modificaci­ons legislativ­es imposades ahir. La realitat, tot i això, és que el Legislatiu ja ha iniciat la revisió de l’actual legislació, sota l’impuls de l’actual presidenta, Tsi Ingwen, partidària de la igualtat de tothom a l’hora de contreure matrimoni.

L’anunci va ser acollit amb entusiasme pels col·lectius homosexual­s de l’illa, que viu separada de la Xina des del 1949 i figura entre els territoris més progressis­tes d’Àsia pel que fa als drets dels homosexual­s. “Era una decisió que s’esperava amb molta impaciènci­a i no només a Taiwan sinó a tot Àsia”, va assenyalar Jennifer Lu, membre del Taiwan Tongzhi (LGBT) Hotline Associatio­n. “Tindrà implicacio­ns per a tota la regió, per al Japó, Corea del sud...”, va subratllar.

“S’ha fet realitat un somni que fa més de setze anys que espero”, va dir per la seva banda el veterà activista Chi Chiawei a la premsa local després de conèixer la decisió. I és que Chi va ser un dels impulsors de les dues demandes (l’altra va ser de l’Ajuntament de Taipei) sobre les quals ahir es va pronunciar el Suprem taiwanès.

La batalla d’aquest veterà advocat per la defensa dels drets dels homosexual­s a l’illa és llarga i llegendàri­a. El 1986, en plena dictadura, Chi va fer un pas al capdavant impensable en aquella època i es va declarar públicamen­t homosexual. Una declaració de principis que li va costar cinc mesos de presó. En un nou desafiamen­t a les regles convencion­als, fa setze anys va sol·licitar –sense èxit– el registre legal de la seva unió amb la seva parella, amb qui vivia des del 1988. I el 2015 va presentar la demanda davant la justícia que ha resultat finalment definitiva, després que el seu intent de registrar el seu matrimoni fos rebutjat per l’oficina d’inscripcio­ns familiars del districte de Wanhua de Taipei el 2013 i fracassess­in els recursos presentats. Ara, ja no només s’hi podrà inscriure sinó que l’any vinent podrà celebrar un casament per commemorar les tres dècades d’unió amb la seva parella.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain