La Vanguardia (Català)

Sobrepès infantil

- MAYTE RIUS Barcelona

Els problemes d’obesitat creixen de forma preocupant a partir dels 7 anys.

Els problemes d’excés de pes entre la població infantil s’intensifiq­uen a partir dels 7 anys. Es desprèn de l’Observator­i Nestlé sobre Hàbits Nutriciona­ls i Estils de Vida de les Famílies, que revela que, mentre que a la franja d’edat de 3 a 6 anys el percentatg­e de nens amb sobrepès o obesitat és d’un 28%, entre els 7 i els 12 anys el percentatg­e puja fins a un 34%. I, segons els experts, això té a veure amb el fet que, a mesura que creixen i guanyen autonomia, la supervisió dels pares i la visita als pediatres es relaxen, i els hàbits alimentari­s, de son i d’activitat física empitjoren.

Rafael Casas, psiquiatre i expert en prevenció de l’obesitat infantil, explica que, amb el pas dels anys, l’alimentaci­ó dels nens es va fent més permissiva i que en moltes cases fins i tot se’ls pregunta què volen menjar per dinar o per sopar, i que els nens tendeixen a demanar sempre el que més els agrada. Això acaba restringin­t els seus aliments i sovint deixa fora verdures, peixos i fruites, amb uns gustos que costa més incorporar a la dieta infantil. A aquesta edat es comencen a moure amb més llibertat, i si tenen diners es compren llaminadur­es o dolços. A més a més, emfatitza Casas, “abans es jugava al carrer i

Els hàbits de vida dels nens empitjoren a mesura que guanyen autonomia

només s’entrava a casa per berenar, i ara es juga a casa i es disposa d’una gran oferta d’aliments a la nevera: si el nen s’avorreix, recorre al menjar”.

Però Casas també deixa clar que els alimentari­s no són els únics hàbits que empitjoren. “A mesura que creixen, es mouen menys per culpa de les pantalles i els jocs sedentaris, i molts als 8-9 anys ja tenen mòbil, tauleta o ordinador a l’habitació. Es queden xatejant i se’n van a dormir més tard, però han de matinar igual, i està comprovat que dormir poc provoca un canvi metabòlic que es tradueix en un augment de pes”, detalla. Opina que el que falla no és que els nens guanyin autonomia, sinó les dificultat­s dels pares per posar límits, per exemple a l’hora d’anar a dormir. Anabel Aragón, responsabl­e de nutrició de Nestlé España, creu que el problema és que els pares no donen gaire importànci­a al sobrepès o l’obesitat dels fills. Tot i que un 69% saben que s’han de menjar tres racions de fruita al dia, només un 17% les hi donen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain