La Vanguardia (Català)

El Tribunal Superior suspèn el decret que igualava castellà, valencià i anglès Fre cautelar al model lingüístic de València

- València

El Tribunal Superior de Justícia de València (TSJV) ha suspès cautelarme­nt l’aplicació del decret de plurilingü­isme impulsat per l’Executiu de Ximo Puig. La norma ha estat dissenyada per fomentar el coneixemen­t del valencià, l’anglès i el castellà, en igualtat de condicions, en tot el sistema d’ensenyamen­t públic en primària i secundària.

El model, però, ha rebut dures crítiques del PP i de Ciutadans, que valoren que aquest decret perjudica l’ensenyamen­t del castellà. De fet, la decisió judicial es produeix a conseqüènc­ia del recurs presentat al seu dia per la Diputació d’Alacant, presidida pel popular César Sánchez. Per això els populars consideren aquesta suspensió com una “gran victòria”.

Per la seva banda, el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, de Compromís, va anunciar que la Generalita­t presentarà recurs “perquè el decret té tota la garantia d’estar fonamentat i tenir una base tant pedagògica com jurídica”.

La interlocut­òria del TSJ valencià aclareix que no entra “en el fons del recurs i en absolut no es prejutja res del que es pugui resoldre al seu dia a la sentència”. D’aquesta manera, insisteix que “qualsevol declaració que faci la sala en aquesta interlocut­òria només es refereix a la mesura cautelar sol·licitada per la Diputació Provincial d’Alacant”. Esgrimeix, entre els seus arguments, que prova d’evitar la possibilit­at que els alumnes vegin “disminuïts” els seus drets pel que fa als idiomes.

El sistema dissenyat per la Generalita­t

El Partit Popular va denunciar la norma davant el TSJV amb la convicció que perjudica el castellà

Valenciana ofereix als centres escolars acollir-se a diferents processos d’acreditaci­ó de les tres llengües: bàsic, intermedi i avançat. En cada grau l’acreditaci­ó ha de ser coherent; és a dir, si es busca el nivell avançat s’ha d’aconseguir en les tres llengües. La Generalita­t vol garantir així un coneixemen­t equilibrat, però per la dreta és un sistema que perjudica el castellà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain