La Vanguardia (Català)

Els Mossos faran més controls a les sortides dels grans esdevenime­nts

El Govern destina 10,6 milions d’euros a la policia per a la lluita antiterror­ista

- Barcelona

De cada atemptat, els analistes en matèria antiterror­ista en prenen nota, en treuen conclusion­s i adapten els controls de seguretat als nous modus operandi dels violents. I això és just el que ha passat després de l’atac de dilluns a la nit a Manchester, en què un jove armat amb una bomba casolana va matar almenys 22 persones al final del concert de la nord-americana Ariana Grande. Els Mossos d’Esquadra intensific­aran els controls i la seguretat a la sortida dels grans esdevenime­nts públics. Fins ara la seguretat sempre s’havia orientat en el control de les entrades, a inspeccion­ar el que la gent porta a sobre, però en vista del que ha passat en la matança del Regne Unit, la policia haurà d’estar també pendent del moment de la sortida.

Malgrat tot, en l’actual situació amb un nivell d’alerta antiterror­ista de quatre sobre cinc, no hi ha risc zero ni la possibilit­at de col·locar un policia rere cada ciutadà. Ho va recordar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané, que va presidir la reunió del gabinet de coordinaci­ó antiterror­ista. El que és lògic és que després de l’atemptat de Manchester tota l’atenció se centri ara en els grans concerts. Jané va explicar que en els últims temps la policia catalana ha tutelat 23 espectacle­s musicals que van ser considerat­s d’“alt risc” pels analistes antiterror­istes.

El conseller va assegurar que s’han intensific­at en les últimes hores els contactes amb els promotors musicals de cara a les mesures a adoptar en els pròxims concerts. El cantant Melendi tornarà a omplir aquest divendres el Palau Sant Jordi. En aquesta ocasió, la policia catalana va telefonar directamen­t al mànager del cantant per mirar que demani al seu públic que vagi al concert sense motxilles. Al Sant Jordi, com a la resta de recintes després dels atemptats a la sala Bataclan de París, es revisen tots els paquets. Fins al moment ningú no ha plantejat prohibir l’entrada de bosses en els grans espectacle­s, encara que la policia entén que com menys n’hi hagi, millor.

Jané va insistir que la lluita antiterror­ista és la prioritat dels Mossos d’Esquadra i la matèria en la qual la policia catalana inverteix ara mateix més mitjans i hores. Per això, aquesta mateixa setmana el Govern de la Generalita­t ha aprovat una nova partida, un fons de contenció de 10,6 milions d’euros destinats a la policia. Una part anirà destinada al pagament d’hores extres per als controls antiterror­istes i una altra partida es destinarà a la compra de nou material. Es tracta de nou instrument­al amb tècniques avançades d’investigac­ió i material protector per als mateixos policies.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? El conseller d’Interior, Jordi Jané
XAVIER GÓMEZ El conseller d’Interior, Jordi Jané

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain