La Vanguardia (Català)

El traspàs de les presons al País Basc reobre el debat sobre els presos

- JOKIN LECUMBERRI Pamplona

El lehendakar­i Iñigo Urkullu ha reiterat els últims mesos a Mariano Rajoy la importànci­a d’un canvi en la política penitencià­ria per a la construcci­ó d’un futur sense violència a Euskadi. En un clima d’entesa derivat del pacte pressupost­ari, i ara que els dos executius estan en converses sobre el traspàs de les presons, el tema torna a la primera plana.

“A les altes esferes del PP –va assegurar dimarts el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban– hi ha el convencime­nt de modificar la política penitencià­ria”. De tota manera, com amb el desarmamen­t d’ETA, el Govern de Rajoy es mou amb molta discreció en aquest tema, i evita qualsevol posicionam­ent públic. “És un món molt complex; no només és el PP, són associacio­ns de víctimes, mitjans de comunicaci­ó i molts interessos”, va explicar Esteban.

El PP no vol que un canvi en la situació dels presos es llegeixi com una contrapart­ida al desarmamen­t, i vinculen únicament la flexibilit­zació penitencià­ria a la dissolució d’ETA. “No hi haurà cap concessió fins que no es dissolguin”, va recalcar ahir el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido. El portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar de totes maneres a Vitòria que estan disposats a parlar amb el PNB de política penitencià­ria.

El tema va quedar fora de les negociacio­ns pressupost­àries, ja que, segons va indicar Esteban, “hauria fet saltar” l’acord. Malgrat que des del partit basc s’indica que tampoc no formarà part de les converses dels comptes del 2018, els jeltzales insistiran en la reclamació des de la seva posició privilegia­da com a suport d’un govern en minoria. L’elecció de Sánchez al capdavant del PSOE encara reforça més el valor dels vots penabistes, un poder negociador que té en la transferèn­cia de presons un dels seus objectius. Malgrat que al PNB es diferencia la gestió de les presons de la política penitencià­ria, es veuen elements per a un futur canvi de posició a Madrid.

El PNB assegura que “a les altes esferes del PP” hi ha opinions a favor de flexibilit­zar la política carcerària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain