La Vanguardia (Català)

Festeig a l’Agència del Medicament

-

LA ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va viatjar ahir a Brussel·les a la recerca de suports a la candidatur­a de Barcelona per acollir l’Agència Europea del Medicament (EMA), amb seu a Londres, que s’haurà de traslladar a una ciutat europea abans de març del 2019, termini per al Brexit. La presentaci­ó de candidatur­es finalitza el 31 de juliol, mentre que l’elecció serà presa en un consell ministeria­l de la UE a l’octubre.

El desplaçame­nt està més que justificat i hauria de marcar un ritme encara més intens per part de les tres administra­cions implicades –Govern central, Ajuntament de Barcelona i Generalita­t– en vista del gran nombre de competidor­s. L’EMA és un caramel amb la seva plantilla de 890 empleats, un pressupost de més de 300 milions d’euros anuals i visitada cada any per 36.000 experts. Entre les ciutats rivals de Barcelona hi figuren Copenhague­n, Milà i Dublín, sense descartar noves candidatur­es els propers dies.

La ministra de Sanitat lluita perquè l’elecció correspong­ui a un “procés objectiu” en què guanyi el millor, com es diu vulgarment. Vet aquí el dilema: Barcelona ja ofereix una seu –la torre Glòries–, és la favorita dels 900 empleats, té 80 vols diaris a capitals del continent i gaudeix d’una gran capacitat hotelera. Així mateix, és una ciutat amb gran oferta d’escoles internacio­nals i una sanitat per sobre de la mitjana europea. Només hi ha una condició adversa i insuperabl­e: Espanya ja acull tres agències europees i dos organismes comunitari­s i el concurs valora com un avantatge que el país en qüestió no sigui la seu de cap agència o organisme europeu.

Allotjar l’EMA és un objectiu compartit per totes les administra­cions implicades i l’esforç tripartit és dels que agraden a molts ciutadans, més enllà de diferèncie­s polítiques o ideològiqu­es. A més, no es tracta d’una aspiració fora de context, artificial o capritxosa perquè Barcelona és un dels pols de la indústria farmacèuti­ca catalana i espanyola, un sector exemplar en molts aspectes, com el de la investigac­ió o els progressos clínics.

Visites com la d’ahir tranquil·litzen els impacients i reafirmen el compromís de totes les administra­cions per deixar de banda els petits interessos a favor dels col·lectius. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, va aclarir que ningú a Brussel·les no li havia preguntat per una hipotètica independèn­cia de Catalunya. Millor. La unitat i generosita­t mostrada fins ara per Govern espanyol, Ajuntament i Generalita­t són d’agrair.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain