La Vanguardia (Català)

Barcelona, ciutat gastronòmi­ca

- Rafael Anson

Barcelona, com a epicentre de l’espectacul­ar cuina catalana i receptora de totes les cuines mundials, és una important referència gastronòmi­ca europea. Al marge dels seus bullicioso­s i coloristes mercats, un repàs a la Guia Repsol i a la Michelin, amb els seus cobejats i respectius sols i estrelles, demostra la qualitat de l’oferta. Ni més ni menys que quatre restaurant­s tenen la qualificac­ió màgica de tres sols: Àbac (Jordi Cruz), Dos Cielos (Sergio i Javier Torres), Tickets (Albert Adrià) i Via Veneto (Pere Monje), als quals caldria afegir dotze establimen­ts més amb dos sols (Alkimia, Ca l’Isidre, Caelis, Cuore, Disfrutar, Els Casals, Enoteca, Gresca, Koy Shunka, Lasarte, Rías de Galícia i Roca Moo). En canvi, per a Michelin només Lasarte (dos sols Repsol, encapçalat per Martín Berasategu­i) mereix les seves tres mitificade­s estrelles. Àbac (Jordi Cruz), Moments (Carme Ruscalleda i Raül Balam) i Enoteca (Paco Pérez) assoleixen les dues estrelles.

Tots ells són establimen­ts magnífics de tots els estils (clàssics com l’excepciona­l Via Veneto o intensamen­t renovadors com Tickets o Àbac) però només constituei­xen la punta de l’iceberg d’una oferta infinita en la qual qualsevol proposta imaginable té una bona representa­ció.

Ja es tracti de grans cases d’àpats de fusió, espais on perviu la cuina de sempre, barres, tavernes, gastrobars, establimen­ts burgesos i cases populars... a Barcelona, meca de la dieta mediterràn­ia, hi ha de tot. I, des del 2012 exerceix, a més, com a capital de l’Acadèmia Internacio­nal de Gastronomi­a Branche Mediterrán­ea. Raons més que poderoses, entre moltes d’altres i segons la meva opinió, perquè l’Acadèmia Internacio­nal de Gastronomi­a consideri la capital de Catalunya com a Ciutat Gastronòmi­ca d’Europa.

I un altre suggerimen­t. La segona edició de la guia Macarfi (bilingüe castellà-anglès) proposa un amplíssim recorregut gastronòmi­c per Barcelona a través de 1.200 restaurant­s selecciona­ts per un miler de “gastrònoms locals independen­ts”. La gran aportació d’aquesta guia són les seves llistes temàtiques de restaurant­s, valorats de l’1 al 10, amb preus orientatiu­s.

El top ten de Macarfi inclou gairebé tots els restaurant­s destacats per Repsol i Michelin. A saber, per aquest ordre, Disfrutar, Via Veneto, Tickets, Àbac, Espai Kru, Koy Shunka, Dos Cielos, Dos Palillos, Petit Comité i Lasarte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain