La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Xisclin en un míting del vell Lula. Menjada de cilindres buits per dins en plena consonànci­a amb l’esperit nadalenc. 2 L’idioma europeu més present als banys de les cases. Portin. Animal domèstic a qui alguns adjudiquen feines de guardià. 3 El punt de màxim plaer sexual. Radiarà. Causis desperfect­es. 4 Òxid d’itri. Arrabassad­a amb una certa violència, la cinta de Harpo Marx. Al bell mig del mur. 5 Venerin la bella Dorita. Coetània de Jesucrist, si ens atenem a la llengua del parenostre. 6 L’examen més temut. Rondar pels pubs escocesos. Realitat Virtual. 7 Comença a prendre bromur. Transforma­r el ferro en acer per cementació. Embruixi algú tot recitant-li goigs desordenad­ament. 8 Santificar­à les festes amb banda sonora de Cold Play. Hi aplica una finíssima capa de iodur per tal de mantenir-la erecta. 9 Est. part de l’ofici diví que constituei­x la pregària litúrgica del matí en dia de cursa de Fórmula I, oi Niki? Client de radiofonis­ta. 10 Cafè quan no cal bufar. Pinyolades. Pipes sense extrems. 11 Mort abans de tenir ús de raó. Plaça que es pot ocupar. Nitrogen septentrio­nal. 12 Bafarada. La part central de tots els porus. Raresa d’ateu. 13 Tonalitat. Apropi. Ratllar la roba de ferroviari. 14 Sotracs financers. Acrimònia.

VERTICALS 1 Apressà. Obnubila algú que viatja per les valls d’Andorra. Tribunal Constituci­onal. 2 Volem el cap del Luís. Planta herbàcia de les labiades que els d’Agramunt confonen amb un dels seus productes estrella. La primera lluentor del dia. 3 Alfals. En un cert sentit, rusc. Iode. 4 Escaire. Expressada de manera felina. La part interior d’una nansa de pescar. 5 Empescar-s’ho. En realitat vol dir revestit de crosta, tot i que de seguida somiem amb treure-li.

6 En Canut ha perdut el gos. Creada del no-res. Parella que no es dosifica. 7 Produir l’espiga. Contenidor de líquids. 8 Lligar en pilota picada. Cosa llevada d’allà on havia quedat enganxada, com un residu. La teva.

9 Rei sense corona. Cens municipal. Relatiu als ressons. 10 Sucarà amb tomàquet. Subministr­ar d’una manera adequada. Res no és. 11 Escaire. S’escudi amb un bon protector. El protagonis­ta dels casaments.

12 Gram, també. Teixit d’una manera determinad­a, com un pla. Novel·la de terror de Stephen King. 13 Beneiteria. En un cert sentit, gota. Va a parar a l’Egipte de Nasser. 14 Suavitzà. La pell de guineu del gran Jules.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain