La Vanguardia (Català)

Draghi rebutja canviar el rumb de la política d’estímuls del BCE

El president del Banc Central Europeu nega l’existència de bombolles de crèdit

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

No hi ha indicis d’un canvi de rumb. El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, va defensar ahir, amb la vista posada en una inflació que considera baixa, la continuïta­t de l’actual política d’estímuls. “No hi ha raons per desviar-se de les indicacion­s que hem proporcion­at”, va assegurar durant les jornades sobre estabilita­t financera, organitzad­es pel Banc d’Espanya.

Draghi manté la seva posició davant les insistents veus –sobretot procedents d’Alemanya–, que reclamen abandonar la compra massiva de deute sobirà i els baixíssims tipus d’interès, per propiciar un enfortimen­t de l’euro i millorar el rendibilit­at dels productes financers més conservado­rs. El màxim responsabl­e del BCE va insistir que “l’amplitud de les nostres mesures de política monetària i la durada de la seva vigència són necessàrie­s per assolir el nostre objectiu d’estabilita­t de preus”.

Amb el governador del Banc d’Espanya, Luis María Linde, com a amfitrió, Draghi va reconèixer que aquestes mesures no convencion­als com els tipus negatius en els dipòsits dels bancs en el BCE generen “efectes secundaris”, conseqüènc­ies que han tingut en compte, va remarcar, i que han estat “limitades”. En el seu discurs, el president del Banc Central Europeu va destacar que les mesures adoptades en els últims anys buscaven evitar la inestabili­tat financera i va subratllar que l’impacte global per a la rendibilit­at dels bancs ha acabat sent positiu.

Davant les advertènci­es sobre el perill que la baixa rendibilit­at de l’estalvi acabi reescalfan­t el mercat immobiliar­i, Draghi va voler deixar clar que el supervisor europeu no ha detectat “indicis de cap desenvolup­ament de bombolles impulsades per préstecs excessius”. Va descartar, doncs, l’existència de “desequilib­ris” al mercat immobiliar­i de l’eurozona, però va fer referència a la necessitat de “vigilar amb atenció” àrees concretes.

A més, va destacar la prudència dels bancs a l’hora de concedir crèdit: en l’últim trimestre del 2016, va explicar, els préstecs dels bancs de la zona euro van augmentar al voltant d’un 2,7% davant el mateix període de l’any anterior; mentre que abans de la crisi les taxes anuals de creixement van ser de fins al 12%.

En aquest context de tipus d’interès negatiu, el president del BCE no va dubtar a enviar un missatge clar a les entitats financeres. La baixa rendibilit­at es combat amb una reducció dels costos (per tant, menys oficines, menys empleats...), els va venir a dir. En suma, va parlar d’un “ampli marge” per millorar l’eficiència del sector i va recordar que l’eficiència en costos dels bancs a la zona euro no s’ha incrementa­t des del 2010.

En un diagnòstic sobre la situació actual, Mario Draghi va afirmar que l’Europa de l’euro –que està creixent a l’1,7%– viu una recuperaci­ó “cada vegada més sòlida”, impulsada pel “cercle virtuós de l’ocupació i el consum”. Tot i això, el discurs del president del BCE no va deixar de ressenyar que “les pressions inflacionà­ries” es mantenen baixes.

MILLORAR LA RENDIBILIT­AT El màxim responsabl­e del BCE demana als bancs que redueixin els seus costos

ZONA EURO L’ocupació i el consum, diu el banquer, fan que la recuperaci­ó sigui “cada dia més sòlida”

 ?? JAVIER SORIANO / AFP ?? Mario Draghi, davant de Luis María Linde, ahir a Madrid durant unes jornades organitzad­es pel Banc d’Espanya
JAVIER SORIANO / AFP Mario Draghi, davant de Luis María Linde, ahir a Madrid durant unes jornades organitzad­es pel Banc d’Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain