La Vanguardia (Català)

Moody’s rebaixa per primera vegada la qualificac­ió de la Xina des del 1989

- ISIDRE AMBRÓS

L’agència Moody’s va llançar ahir un torpede contra la línia de flotació de la Xina al qüestionar la capacitat dels líders del gegant asiàtic per mantenir l’estabilita­t econòmica i financera. Per primera vegada des del 1989 l’agència de qualificac­ió va rebaixar la qualificac­ió creditícia del país, d’AA3 a A1, davant les expectativ­es que la fortalesa financera de la segona potència mundial s’erosioni en els propers anys, a mesura que el creixement s’alenteixi i el deute continuï augmentant, segons va indicar Moody’s en un comunicat.

Les autoritats xineses van rebutjar les conclusion­s de Moody’s i van acusar l’agència de qualificac­ió de sobreestim­ar els riscos que afronta l’economia xinesa i d’utilitzar una “metodologi­a inapropiad­a”, segons una nota del Ministeri de Finances.

La realitat és que Moody’s i Pequín discrepen sobre la projecció de l’economia xinesa durant els propers anys. Mentre les autoritats xineses consideren que la seva economia creixerà una mitjana del 6,5% anual, els experts de l’agència de qualificac­ió opinen que el PIB del gegant asiàtic se situarà al voltant del 5%. I Moody’s considera que el deute total del país, que assolia el 256% del PIB a finals del 2016, davant el 150% del 2008, continuarà creixent en els propers anys, a causa de la deficitàri­a indústria estatal, que s’emporta la major part del crèdit bancari, en detriment del sector privat.

Els experts de Moody’s consideren que, encara que Pequín dugui a la pràctica la seva voluntat de reformar el sector públic, “pensem que aquests esforços de reforma no tindran prou impacte, ni prou rapidesa per evitar una erosió” del perfil financer xinès, segons assenyala l’agència en la seva nota.

Els observador­s internacio­nals, tot i això, restaven importànci­a a l’impacte de la nota de Moody’s. “És un cop psicològic que la Xina encaixarà malament i reflecteix l’augment de la pressió financera al país”, va dir Christophe­r Balding, professor de l’Escola de Negocis HSBC a Shenzhen, que va afegir que, d’altra banda, això té una importànci­a molt relativa, ja que la major part del deute xinès està en mans d’actors estatals o paraestata­ls i la part que està en mans d’inversors internacio­nals és mínima”.

En aquest sentit, cal tenir en compte que el deute exterior xinès representa el 13% del seu PIB i Moody’s calcula que se situarà al voltant del 45% del PIB al final de la dècada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain