La Vanguardia (Català)

Greu error de May

- Miguel Ángel Aguilar

Els atemptats de Londres i Manchester, que de seguida han posat a nom seu els gihadistes de l’Estat Islàmic, colpegen i desconcert­en l’electorat britànic convocat a les urnes demà passat, dijous 8. La primera ministra, Theresa May, pretenia dotar-se d’un mandat popular renovat per comparèixe­r a Brussel·les el dilluns 19 de juny, data en la qual s’han d’obrir les negociacio­ns del Brexit, revestida de més autoritat. L’eix dels conservado­rs consistia en vendre May com una líder forta i estable a diferència dels altres candidats, en particular el laborista Jeremy Corbyn, però els errors sobrevingu­ts durant la campanya han reduït l’avantatge de la líder tory sobre el seu contrincan­t des de 56 punts de mitjans d’abril fins als 22 d’ara.

Mai ningú no mereix aquests atacs terroriste­s, mai ningú no pot sentir-se a resguard de patir-los, però la primera ministra va errar greument a Brussel·les al rebutjar la proposta dels responsabl­es de la Unió Europea de fer peça separada dels assumptes de seguretat i defensa per deixar-los fora dels avatars de la negociació del Brexit i optar per deixar-los a mercè dels restants capítols per pactar. És un disbarat enorme pensar que la seguretat i defensa del Regne Unit pugui escindir-se de la dels altres socis de la Unió i els últims atemptats en plena campanya electoral confirmen que, a més de deslleial, és impractica­ble i derivat d’un sentiment de superiorit­at solipsista que és camí de perdició.

Sorprèn que enough is enough sigui tot el que hagi aconseguit articular en la seva compareixe­nça pública la senyora May, mentre reclamava a internet i a les xarxes socials més cooperació amb els serveis del Govern en la lluita antiterror­ista. En què queda tanta vanaglòria, per exemple a propòsit de la inexistènc­ia del document nacional d’identitat titllat d’estigma dels països del sud del qual estaven alliberats els britànics, quan ara es dotarà la Policia britànica amb nous poders sense que ningú es queixi? En la lluita antiterror­ista els espanyols no han donat mai lliçons però, encara que ens dolgui reconèixer-ho, ho han fet millor, almenys des del 2004.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain