La Vanguardia (Català)

L’Ajuntament de Barcelona emprèn l’obra més costosa del mandat

Comencen els treballs previs per cobrir un petit tram de la ronda de Dalt a la Vall d’Hebron

- DAVID GUERRERO Barcelona

Sense cap gran anunci, aquesta nit començaran els treballs previs per executar la cobertura de la ronda de Dalt en un tram de 180 metres a l’altura del mercat de la Vall d’Hebron. És el tret de sortida de l’obra més important que acabarà el govern d’Ada Colau aquest mandat. Els veïns de la Vall d’Hebron aproven el començamen­t dels treballs, però no estan gens satisfets amb l’Ajuntament de Barcelona. La inversió de 15 milions d’euros al llarg dels pròxims dos anys no dona per a gaire. Queden lluny els 400 milions promesos per Xavier Trias abans de perdre l’alcaldia per cobrir pràcticame­nt tota la ronda de Dalt.

Aquella idea “inassumibl­e”, segons la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha donat pas a “un projecte viable que començarà a fer realitat una prioritat per a la ciutat”. Els representa­nts veïnals no comparteix­en l’opinió, lamenten que a aquest ritme la cobertura de la via als seus barris es demorarà durant dècades. I ja fa 25 anys que es queixen, des que es van inaugurar les rondes, quan es van atendre les reclamacio­ns de cobertura a Nou Barris, però no a Horta-Guinardó.

Els treballs previs per preparar la petita cobertura de 180 metres entre l’avinguda Jordà i l’institut Vall d’Hebron es faran des d’avui i fins al 22 de juny en horari nocturn, d’onze de la nit a cinc de la matinada. Consistira­n en la retirada de les palmeres, l’enllumenat, els senyals i tots els elements que hi ha a la mitjana. Les 31 palmeres que sobreviuen al tram afectat es trasplanta­ran a Montjuïc. Alhora, s’instal·larà l’enllumenat provisiona­l que il·luminarà la carretera fins que s’acabin les obres de cobertura, a finals de l’estiu que ve.

Els treballs comportara­n talls parcials o totals –en funció del dia– entre les sortides 5 (Vall d’Hebron) i 6 (Vallcarca) en horari nocturn. Aquestes actuacions no s’espera que suposin cap afectació en els conductors. L’equip de man- teniment de les rondes acostuma a treballar tot l’any a aquestes hores, aplicant talls i desviacion­s sense cap efecte important en la circulació.

Un mes després, el 20 de juliol, començarà la segona fase, la més important. Fins a l’11 de setembre està previst que es treballi en la fonamentac­ió i s’aixequi el mur de suport central que l’estiu següent es convertirà en la base de l’estructura que completarà la cobertura. Les afectacion­s viàries de juliol a setembre sí que seran importants, ja que en un tram de 300 metres s’eliminarà el carril central en els dos sentits durant les 24 hores del dia. Mentre durin les obres hi haurà dos carrils per sentit. Malgrat que s’ha programat en el moment de l’any amb menys trànsit, els responsabl­es de les obres són conscients que més d’un dia es poden registrar embussos. L’equip de vialitat i mantenimen­t de les rondes de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) ja té a punt un dispositiu especial. “S’estarà contínuame­nt revisant la zona per evitar que hi hagi obstacles a la carretera i que els treballs afectin la circulació”, explica el director tècnic de mantenimen­t de la via, Javier Navarro. Amb tot, llança un avís clar: “Val més que els conductors busquin rutes alternativ­es durant les obres”.

Algun conductor s’enfadarà llavors, però els que estan molt molestos i preocupen el govern municipal són els veïns del districte. Les associacio­ns de veïns –excepte la de Sant Genís dels Agudells, perquè es veu directamen­t afectada pels treballs estiuencs– s’han aixe-

PROJECTE ENCONGIT El govern de Colau invertirà 15 milions, lluny dels 400 promesos per Trias

CONSTRUCCI­Ó A TERMINIS

Aquest estiu aixecaran un mur a la mitjana que suportarà la coberta a partir del 2018

cat de la taula i han deixat de participar en la comissió de seguiment. “El govern municipal ha fet el seu propi projecte i s’ha tancat a negociar”, lamenta Xavier Civit, president de l’associació de veïns de Sant Genís. Toni Mateo, de Montbau, recorda que “és una demanda històrica i que va ser l’opció més votada en el procés participat­iu del Pla d’Actuació Municipal (PAM)”. Mateo i la resta dels líders veïnals han plantat el govern municipal en les últimes reunions per mostrar la seva disconform­itat. L’únic que han aconseguit arrencar al govern de Colau és el compromís de cobrir al mandat següent 320 metres més en el tram que donaria continuïta­t al que s’executa ara, fins al carrer Jericó. “Que vinguin amb un pla d’etapes, un calendari i finançamen­t per continuar les obres”, exigeix Mateo, cansat d’escoltar promeses que després no van enlloc.

Els que més il·lusió i ganes tenen davant la petita cobertura de 180 metres que ara comença són els comerciant­s del mercat de la Vall d’Hebron, situat just al punt on hi ha els barris de Sant Genís dels Agudells, la Teixonera, la Vall d’Hebron i Montbau. “Cal començar per alguna cosa; després ja es continuarà, però si esperem que ho facin tot de cop no es farà mai res”, diu amb pragmatism­e la portaveu de la junta de comerciant­s del mercat, Núria Pedro. La crisi es va carregar el projecte de traslladar el mercat a la llosa que hi ha davant l’hospital Vall d’Hebron. Han sobreviscu­t gràcies a l’aparcament subterrani, a una aula gastronòmi­ca multipremi­ada i a l’esperança d’una millora que ara arriba. “Ara per fi hi haurà un passeig que permetrà unir dos barris i que els veïns vinguin a comprar caminant”, diu Pedro, amb grans expectativ­es posades en la reforma del mateix mercat, que està immers en una transforma­ció completa mentre manté l’activitat comercial. Les obres està previst que s’acabin l’estiu que ve, al mateix temps que la cobertura de la ronda que tenen just davant.

El govern espera tenir aquest estiu els avantproje­ctes de la resta dels trams per actuar per fases en el futur. Janet Sanz assegura que, quan els tinguin, convocaran els veïns “per presentar-los i abordar el repte col·lectivamen­t”. PP, ERC i el grup demòcrata reclamen que s’incrementi­n les partides pressupost­àries per cobrir la ronda. A la pròxima comissió d’Urbanisme els populars tornaran a demanar que s’afronti una cobertura més gran en aquest mandat. “Amb Colau no hi hauria hagut ni rondes ni Jocs Olímpics”, conclou el líder del PP, Alberto Fernández.

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? A punt per a la transforma­ció. Les palmeres i l’enllumenat es retiraran per aixecar, en lloc seu, el mur central de la futura cobertura
INMA SAINZ DE BARANDA A punt per a la transforma­ció. Les palmeres i l’enllumenat es retiraran per aixecar, en lloc seu, el mur central de la futura cobertura
 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? El mercat s’integrarà a la trama urbana després de les obres
INMA SAINZ DE BARANDA El mercat s’integrarà a la trama urbana després de les obres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain