La Vanguardia (Català)

Tancats a Notre-Dame.

“És per Síria”, va cridar l’agressor, identifica­t com a estudiant algerià

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

Centenars de turistes van quedar bloquejats dues hores a l’interior de la catedral parisenca quan un jove algerià va atacar amb un martell un policia i va cridar: “Per Síria!”. L’agressor va resultar ferit.

Un agent de policia que patrullava amb el seu col·lega a l’esplanada de la basílica de Notre-Dame de París, va ser atacat ahir a la tarda per un home que empunyava un martell. L’agressor el va atacar per l’esquena i li va clavar diversos cops al coll mentre cridava “és per Síria”, abans que l’altre agent l’abatés amb la seva pistola, amb la qual li va disparar dos trets, que el van ferir a la cama. Eren les 16.20 h.

Tres dies després de l’atemptat de Londres que dissabte a la nit va causar set morts i 48 ferits al centre de la ciutat, aquest atac en un dels llocs més emblemàtic­s de la capital francesa, el segon lloc més freqüentat de la ciutat amb 13 milions de visitants anuals, confirma que “hem passat d’un terrorisme molt sofisticat a un altre en el qual qualsevol objecte pot servir per a una agressió”, va dir el ministre de l’Interior francès, Gérard Collomb, en una declaració efectuada al lloc, hora i mitja després de l’atac.

L’agressor portava dos ganivets de cuina i, estès a terra per la ferida de bala que acabava de rebre, es va identifica­r davant els agents com “un soldat del califat”.

Les ferides de l’agent no són greus. La vida de l’agressor, hospitalit­zat, no corre perill. Pel que sembla, segons consta a la targeta d’identifica­ció que portava, és un algerià de 40 anys d’edat i presumpte estudiant de Ciències de la Informació amb permís de residència que va actuar sol. La fiscalia de París ha obert una investigac­ió per terrorisme.

“Podria haver estat molt pitjor, si el policia no hagués reaccionat i l’agressor hagués arremès contra els turistes”, va explicar el ministre.

L’incident va engegar l’habitual dispositiu de seguretat a tota la zona. Es van tancar les estacions de metro dels voltants, es va acordonar el lloc i es va tallar el trànsit a les vies properes. Els centenars de turistes i visitants

Centenars de turistes i visitants van quedar bloquejats dues hores a l’interior de la basílica parisenca

que es trobaven a la catedral es van veure bloquejats al seu interior al voltant de dues hores. Alguns van penjar a les xarxes socials fotos en les quals apareixien amb les mans enlaire, seguint les instruccio­ns de la policia, que va tancar els portals del temple.

La sortida va ser lenta i es va realitzar després de minuciosos controls de seguretat.

La catedral de Notre-Dame ja va ser escenari d’una temptativa d’atemptat el setembre del 2016 en el cas de les gihadistes del butà, un grup de dones teledirigi­t per gihadistes de l’Estat Islàmic des de Síria que van intentar fer explotar un cotxe carregat de bombones de gas d’ús domèstic a la ribera del Sena, a uns 200 metres de la basílica. Les dones van abandonar el cotxe amb els intermiten­ts d’avaria accionats prop d’una zona de diversió, després d’haver ruixat el vehicle amb gasoil no inflamable i d’haver tirat burilles a l’interior amb intenció de desencaden­ar una explosió que no es va produir.

“La lluita contra el terrorisme és la primera prioritat del president, demà (per avui) examinarem la prolongaci­ó de l’estat d’urgència i eventualme­nt de lleis que al final de l’estat d’urgència puguin prevenir aquest tipus de situacions”, va dir Collomb.

 ?? NANCY SODERBERG / AP ??
NANCY SODERBERG / AP
 ?? DAVID METREAU / AP ?? L’agressor (a dalt) jeu ferit a l’esplanada de la catedral de Notre-Dame després d’atacar un policia
DAVID METREAU / AP L’agressor (a dalt) jeu ferit a l’esplanada de la catedral de Notre-Dame després d’atacar un policia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain