La Vanguardia (Català)

La recuperaci­ó dispara el parc de cotxes a Barcelona

El repunt del parc automobilí­stic dificulta les polítiques de reducció del trànsit i l’aparcament

- RAMON SUÑÉ

Menys places d’aparcament, tant en superfície com als edificis, més restriccio­ns per circular amb cotxe per la ciutat i, tot i així, un parc de vehicles que, després d’uns quants anys de decreixeme­nt –coincidint amb els pitjors de l’última crisi– que semblaven marcar una tendència irreversib­le, torna a registrar augments significat­ius impulsats per la recuperaci­ó parcial de l’activitat econòmica i del consum. Aquesta és la realitat del municipi de Barcelona i, per extensió, de l’àrea i la regió metropolit­anes, la qual planteja a les diferents administra­cions públiques una seriosa contradicc­ió i un problema a l’hora de poder aplicar les seves polítiques de limitació de l’ús del vehicle privat. En aquest sentit, pocs dies després que el govern municipal anunciés que tenia la intenció de reduir les places d’estacionam­ent als edificis de nova construcci­ó, el mateix Ajuntament de Barcelona acaba de fer públiques les últimes xifres del parc de vehicles domiciliat­s al municipi, les quals revelen, per tercer any consecutiu, un increment del nombre de turismes, furgonetes i motos.

A finals del 2016 Barcelona tenia poc més de 580.000 turismes, i un increment d’unes 10.000 unitats respecte al 2015, any en què ja s’havia registrat un creixement de gairebé 6.000 cotxes respecte al 2014.

El parc automobilí­stic barceloní –incloent-hi tota mena de vehicles motoritzat­s– és de gairebé 947.000 unitats, un 2% més que el 2015, però encara lluny de les xifres del 2007, just abans de la caiguda de vendes i matriculac­ions com a conseqüènc­ia de la crisi. Llavors Barcelona es va acostar més que mai al llistó del milió de vehicles (991.000).

Després, la recessió general i la depuració que l’any 2013 es va fer de la base de dades de l’Ajuntament per conciliar-la amb la de la Direcció General de Trànsit (DGT) i esborrar del mapa els vehicles que estaven en situació d ’“obsolescèn­cia”, va fer que el nombre de turismes caigués en gairebé 50.000, i el del parc de vehicles en conjunt, en més de 75.000 vehicles.

El govern que dirigeix l’alcaldessa Ada Colau en part ha argumentat el seu propòsit de limitar el nombre de places d’aparcament als edificis de no--

EL 2016 La xifra de turismes domiciliat­s al municipi va augmentar en 10.000 unitats

CAPITAL DE LES DUES RODES

La ciutat té avui 30.000 motos més que al començamen­t de la crisi econòmica

va construcci­ó en la constataci­ó que a la ciutat de Barcelona hi ha més llocs per aparcar que cotxes, i en el fet que el nombre de turismes domiciliat­s avui en dia a la capital catalana és més baix que el de fa vint anys.

Aquesta última dada és molt real, però també que, malgrat les polítiques més o menys decidides per fer fora el cotxe privat dels carrers de Barcelona, els últims tres anys hi torna a haver més vehicles i que, tal com poden certificar diàriament els automobili­stes que pateixen el col·lapse de les rondes i de les vies d’entrada i sortida a la ciutat,

PRÒXIMA JUBILACIÓ Més de 50.000 turismes barcelonin­s superen els 20 anys d’antiguitat

Seat es manté com la marca més present en el parc de vehicles de Barcelona

la fluïdesa del trànsit també ha anat a pitjor.

Es tracta, així doncs, d’un problema afegit i un repte per a unes polítiques de mobilitat que, en línia amb el que estan desenvolup­ant gairebé totes les grans ciutats europees, passen per la reducció de l’ús del cotxe i la promoció del transport públic i col·lectiu i d’altres opcions de desplaçame­nt, com ara la bicicleta.

En una ciutat que es planteja reduir o com a mínim no incrementa­r les places d’estacionam­ent als edificis, que no té en perspectiv­a ampliar significat­ivament l’aparcament en superfície (les zones verda i blava), i que no ha definit clarament quins plans té per a la moto –en uns carrers de voreres cada vegada més amples–, la frenada en sec a la tendència de reducció del parc de vehicles introdueix elements de risc.

Només pel que fa als vehicles de dues rodes, cal destacar que avui els barcelonin­s tenen 30.000 motos més que al començamen­t de la crisi, i gairebé 100.000 més que fa dues dècades.

Amb 223.671 motos a finals del 2016 –a les quals cal afegir-hi 57.000 ciclomotor­s–, Barcelona continua sent una de les capitals europees d’aquest tipus de vehicle que tant ha ajudat a no col·lapsar el sistema circulator­i de la ciutat però que, pel volum que té, planteja un seriós problema en termes d’estacionam­ent en un espai públic molt disputat.

Des d’alguns sectors hi ha seriosos dubtes de la conveniènc­ia que l’Ajuntament de Barcelona estigui adoptant decisions unilateral­s en matèria de mobilitat urbana sense una òptica més metropolit­ana.

Cal tenir en compte que als turismes amb domicili al municipi central cal afegir-n’hi 640.000 més de correspone­nts a les poblacions de l’àrea metropolit­ana de Barcelona, vehicles que tenen una enorme incidència en la congestió del trànsit que hi ha a la ciutat i als seus accessos. Potser el contrapès a la recuperaci­ó del parc automobilí­stic barceloní arribarà els pròxims anys per la limitació –a la pràctica, el veto– del trànsit dels vehicles més contaminan­ts i antics. A falta de comprovar si els cotxes que seran retirats de la circulació per les exigències mediambien­tals seran substituït­s o no, el que és una evidència és que a Barcelona encara hi sobreviuen més de 50.000 turismes que tenen més de vint anys i que un quart de milió més d’unitats ja tenen entre 11 i 20 anys d’antiguitat.

Les últimes estadístiq­ues sobre el parc de vehicles de la capital catalana permeten conèixer altres dades sobre la presència de l’automòbil a la ciutat. Per exemple, Seat manté el seu lideratge històric com la marca automobilí­stica amb més unitats domiciliad­es a Barcelona (58.531, un 10,1% del total). La segueixen Volkswagen (54.176), Renault (48.835), Peugeot (39.360) i Citroën (39.030).

 ??  ??
 ?? ROSER VILALLONGA ?? El pa de cada dia. Matí de trànsit intens ahir al carrer Aragó a la confluènci­a amb el carrer Casanova
ROSER VILALLONGA El pa de cada dia. Matí de trànsit intens ahir al carrer Aragó a la confluènci­a amb el carrer Casanova

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain