La Vanguardia (Català)

Gordó deixa el PDECat, però s’aferra a l’escó fora de Junts pel Sí

L’exdirigent de Convergènc­ia, imputat pel 3%, vol crear un partit

- Barcelona

Germà Gordó deixa el PDECat després de 37 anys de militància en aquest partit i Convergènc­ia. Persona de la màxima confiança d’Artur Mas, la imputació en el cas del 3% l’ha obligat a sortir del grup de Junts pel Sí, però es nega a deixar l’escó.

Que Germà Gordó deixi el grup de Junts pel Sí però continuï com a diputat no adscrit al Parlament no és suficient per a l’independen­tisme. El PDECat, ERC, Junts pel Sí i el Govern mateix van sortir ahir pràcticame­nt en bloc a reclamar-li que abandoni completame­nt l’escó, en benefici del procés sobiranist­a que està enfilant la recta final, després que anunciés la decisió de donar-se de baixa del partit –el PDECat– i de sortir del grup parlamenta­ri –Junts pel Sí–, però de continuar, en canvi, com a diputat. La pressió des de l’independen­tisme va ser màxima, però malgrat això l’exconselle­r de Justícia no es va donar per al·ludit i, de moment, es manté aferrat al seu escó.

Germà Gordó va oficialitz­ar a primera hora del matí l’abandoname­nt del PDECat i de Junts pel Sí com a conseqüènc­ia de la imputació pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la trama del 3% i el presumpte finançamen­t irregular de CDC, i ho va fer amb un comunicat que deixava constància del distanciam­ent irreversib­le que s’ha produït entre ell i el seu partit des que divendres es va fer públic l’inici de la investigac­ió. Aquell mateix dia, la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, ja li va reclamar que deixés l’escó i l’exconselle­r de Justícia, a través de la plataforma Nova Convergènc­ia –impulsada per ell mateix amb motiu de la refundació de CDC– li va plantar cara amb l’amenaça d’anar-se’n del partit i del grup parlamenta­ri, però de continuar com a diputat.

I això després d’un cap de setmana d’intensa pressió dins del PDECat perquè fes un pas, no al costat, sinó enrere, és el que va fer ahir, entre crítiques i retrets a l’actuació de la direcció de la seva formació, i molt especialme­nt de Marta Pascal, que entén que “ha portat a una situació de pèrdua de confiança mútua”. “Aquesta decisió, a més de posar fi al conflicte amb la direcció del PDECat, és una declaració d’intencions polítiques”, adverteix, en qualsevol cas, Germà Gordó en el seu comunicat, en al·lusió a la creació d’una nova oferta política a través de Nova Convergènc­ia. “Aquest pas serà per a mi una nova porta oberta al futur de la política catalana, a la qual miraré d’aportar idees, principis i actuacions que en aquests moments estan quedant orfes de representa­ció”, sentencia. Nova Convergènc­ia, precisamen­t, té prevista una reunió divendres d’aquesta setmana per analitzar la situació, i en aquesta trobada tant es podria començar a concretar el nou projecte com anunciar-s’hi més baixes del PDECat de l’entorn de l’exconselle­r de Justícia. Unes

EL PERFIL baixes que ja estan sent objecte de debat i que el partit, no obstant això, confia que no siguin significat­ives ni quantitati­vament ni qualitativ­ament.

En espera d’aquests moviments, el cas és que la decisió de Gordó de mantenir l’escó al Parlament no va agradar a ningú dins del bloc independen­tista, i tothom –PDECat, ERC i Junts pel Sí– hi va replicar també a través de comunicats. El PDECat, després de reunir la seva direcció executiva, es va reafirmar en la idea que “el millor és que l’esmentat diputat renunciï al seu escó

al Parlament”. ERC també li va reclamar que deixi l’escó, perquè mantenir-lo “representa un frau al projecte comú” de Junts pel Sí i “cap excusa no és vàlida per aferrar-se al càrrec de diputat després d’haver perdut la confiança del grup parlamenta­ri”. I Junts pel Sí li va exigir que “retorni l’acta de diputat”, que “és d’1.628.714 votants de la candidatur­a” i “no de cap partit ni de cap persona concreta”, mentre que el president del grup, Jordi Turull, creia que l’exconselle­r de Justícia “s’equivoca molt” per “no saber interpreta­r el mo- ment”. Junts pel Sí, en tot cas, ja ha proposat que Lluís Guinó –alcalde de Besalú i persona de la màxima confiança de la direcció executiva del PDECat– el substituei­xi com a president de la comissió de Justícia del Parlament.

Tots aquests arguments els va fer seus fins i tot el Govern per corroborar que el seu criteri era també que Germà Gordó havia de lliurar l’acta de diputat a Junts pel Sí. “Som el Govern de Junts pel Sí i, per tant, compartim la posició del grup, subscrivim les paraules del seu president i coincidim totalment i absoluta amb les opinions expressade­s pels partits que l’integren”, va assegurar la consellera de Presidènci­a, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, en què va deixar clar que el Gabinet de Carles Puigdemont feia pinya sense fissures en aquesta qüestió. I no només això, sinó que la marxa del diputat no debilita en absolut, a parer seu, el Govern, que continua tenint una “majoria parlamentà­ria

UNITAT D’ACCIÓ El Govern secunda el grup al Parlament perquè lliuri l’acta de diputat

sòlida a favor de la celebració del referèndum”, la que conformen Junts pel Sí i la CUP. “La decisió és personal i cadascú ha de gestionar la seva ètica personal com cregui més oportú”, va etzibar Munté amb referència al pas que ha fet l’exconselle­r de Justícia de conservar l’acta de diputat.

Els partits de l’oposició van coincidir també en la necessitat que Gordó abandoni completame­nt el Parlament i es van fixar igualment en el silenci “molt sospitós” –en paraules d’Eva Granados (PSC)– que està guardant sobre la qüestió Artur Mas, president del PDECat. Davant aquesta circumstàn­cia, PP i Catalunya Sí que es Pot van demanar explícitam­ent que l’expresiden­t de la Generalita­t s’expliqui. Cs estaria disposat a secundar-ho, tot i que, segons la seva opinió, qui hauria d’informar sobre la investigac­ió a l’exconselle­r de Justícia pel cas del 3% és Carles Puigdemont, que és el que va reclamar ahir a la junta de portaveus i Junts pel Sí i la CUP l’hi van negar.

NOU PARTIT?

Integrants de Nova Convergènc­ia estudien si també deixen el partit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain