La Vanguardia (Català)

Anthony Sandler

HEROI AL TREN THALYS

-

Anthony Sandler va ser un dels tres joves nord-americans que van evitar un atemptat terrorista l’agost del 2015 al tren Thalys. Va ser un de tants ciutadans que reaccionen com si fossin herois davant una tragèdia.

Lassana Bathily.

Aquest jove malià de confessió musulmana de 24 anys estava treballant al supermerca­t jueu Hyper Casher de l’est de París el 9 de gener del 2015, quan el terrorista Amedy Coulibaly va irrompre a l’establimen­t. Bathily va amagar en una cambra frigorífic­a sis clients de la botiga perquè l’assassí integrista no els pogués trobar, i ell va aconseguir escapar-se per un muntacàrre­gues. La policia el va tenir emmanillat durant una hora i mitja fins que es va assegurar que no estava implicat en l’assalt. Després, li van demanar que dibuixés un plànol de l’establimen­t, cosa que va permetre a les unitats d’elit RAID i BRI assaltar el supermerca­t. Coulibaly va matar quatre ostatges jueus abans de ser abatut per les forces franceses. Les sis persones que Bathily va amagar van resultar il·leses.

Daniel Psenny.

Aquest periodista de Le Monde viu al costat del Bataclan i va ser qui va gravar els segons després del brutal atemptat. Estava mirant una pel·lícula quan de sobte va començar a sentir crits al carrer i gent corrent, i es va posar a gravar. Entre les imatges recorda una jove que penjava d’una finestra, aferrada a l’ampit, que cridava “Sisplau, ajudeu-me, estic embarassad­a, no resisteixo més”. Un home anomenat Sébastien la va socórrer. La jove va sobreviure i el seu nadó també. Psenny va baixar al portal per obrir la porta i que la gent es refugiés allà. En aquest moment va rebre un tret a l’espatlla esquerra.

Spencer Stone, Alex Skarlatos, Anthony Sandler i Chris Norman.

Tres joves americans i el britànic Norman, de 62 anys, van evitar un atemptat terrorista l’agost del 2015 al tren Thalys que uneix Amsterdam amb París i en què viatjaven unes 500 persones. Tots quatre van actuar com “un equip” i van aconseguir controlar Ayoub El Khazzani, un marroquí que havia anat a Síria i anava armant amb un kalàixniko­v, una pistola automàtica i nou carregador­s. “Vaig veure que un home entrava al tren amb un AK i una pistola. Em vaig girar cap a l’Spencer i li vaig dir ‘Anem, anem!’ L’Spencer va agafar l’home pel coll, jo vaig agafar-li el fusell i el vaig empènyer”, va explicar Skarlatos a la cadena de televisió NBC. L’anglès Norman s’hi va afegir: “Estàvem morts de totes maneres, així que vaig tirar pel dret”.

Alphonse Lyoula.

Una onada d’explosions va sacsejar Brussel·les el 23 de març del 2016 en una cadena d’atacs que va causar almenys 35 morts en dues detonacion­s a l’aeroport Zaventem de la capital belga i una tercera a l’estació de metro de Maelbeek. A l’aeroport, Lyoula treballava com a portador de maletes en un dels taulells de facturació. A les 7.45 h va sentir “crits en àrab, després una explosió, després una altra de molt més gran... Va ser l’horror”. Llavors, va deixar les maletes i va començar a carregar ferits cap a la zona d’evacuació. Va aconseguir treure set persones.

Anònims.

Un home va arriscar, i va perdre la seva vida, intentant aturar Mohamed Lahouaiej Bouhlel, el terrorista que va atropellar amb un camió les persones que eren al passeig dels Anglesos de Niça, i va provocar 86 morts i desenes de ferits. Quan es va comprovar que no es tractava d’un conductor que havia perdut el control del vehicle, un home es va llançar desarmat sobre la cabina del camió. Llavors el conductor va treure una arma i va començar a disparar. Però no va ser l’únic heroi anònim. Segons després, un motorista va intentar aturar el camió posant-s’hi al davant. “El motorista va intentar avançar el camió i fins i tot va mirar d’obrir la porta del conductor, però va caure i va acabar sota les rodes”, va explicar el periodista Richard Gutjahr.

 ??  ??
 ?? STEPHEN LAM / GETTY ?? Skarlatos, Sandler i Stone van impedir una matança el 2015
STEPHEN LAM / GETTY Skarlatos, Sandler i Stone van impedir una matança el 2015
 ?? KETEVAN KARDAVA / GETTY ?? Lyoula, evacuant ferits
KETEVAN KARDAVA / GETTY Lyoula, evacuant ferits

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain